GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Više od dve trećine zaposlenih u Srbiji ne može da radi od kuće

Istraživanje: Više od dve trećine zaposlenih u Srbiji ne može da radi od kuće
RAD OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 08:14
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Istraživanje o uticaju pandemije na funkcionisanje domaćih kompanija, kao i na unutrašnju i spoljnu trgovinu, pokazalo je da 23 odsto zaposlenih u malim i srednjim firmama, kao i 17 odsto radnika u velikim preduzećima za sada i dalje radi od kuće, kaže za Nova.rs Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Upozorava da se naše firme suočavaju sa produženim rokovima naplate, a zbog ograničenih mogućnosti putovanja gube važne biznis kontakte.

“Analiza odgovora više od 300 anketiranih preduzeća u Srbiji pokazala je da praktično svaki peti zaposleni i dalje radi od kuće, a da li će se do kraja godine vratiti u kancelarije i pogone ili ne zavisi isključivo od epidemiološke situacije”, kaže za Nova.rs Dragoljub Rajić, konsultant u Mreži za poslovnu podršku, koja je učestvovala u ispitivanju uticaja pandemije na poslovanje domaćih firmi.

Rezultati do kojih su došli ukazuju na to da za praktično dve trećine radnih mesta u manjim firmama, i više od 70 odsto pozicija u velikim preduzećima jednostavno ne može da se organizuje rad od kuće.

“Kada je reč o onima koji moraju da budu fizički prisutni na radnim mestima, to su kompanije iz sektora proizvodnje, distribucije i logistike, direktne prodaje kao i oni koji pružaju usluge koje podrazumevaju fizički konktakt sa kupcima”, pojašnjava Rajić.

Sa druge strane, izuzimajući IT sektor koji i inače nije “fizički” vezan za poslovni prostor, ima dosta onih koji svoje poslove i dalje obavljaju iz sopstvenih domova, poput zaposlenih u marketingu, delu komercijale i kadrovskim službama, kao i na adminstrativno – finansijskim poslovima.

“U firmama ili sektorima u okviru kompanija gde je i dalje u toku ‘rad od kuće’ najčešće se odredi jedna osoba koja dežura u poslovnom prostoru, pa se onda zaposleni ‘rotiraju’ na dežurstvu”, kaže Rajić.

On upozorava i da bi pogoršanje epidemiološke situacije neminovno gurnulo domaću privredu u ‘stare’ probleme.

“Fizičko sprečavanje ljudi da se kreću i rade dovelo bi do pada prometa i povećanja gubitaka u poslovanju, a kompanije još broje minuse iz prethodnog epidemijskog perioda”, ocenjuje Rajić, uz napomenu da je istraživanje u kome je Mreža učestvovala trajalo tri meseca, od 15. juna do 15 septembra.

Akcenat u istraživanju posledica pandemije na poslovanje domaćih firmi stavljen je na njihove unutrašnje i spoljnotrgovinske veze.

“Pokazalo se da su teže pogođena izvozno orijentisana preduzeća, koja su se ranije oslanjala na dobru i redovnu naplatu od inostranih klijenata. Sada su se i rokovi naplate kod takvih kupaca produžili, što znači da je smanjena likvidnost naših izvoznika”, kaže Rajić, i dodaje da su inače dugi rokovi naplate u zemlji “razvučeni” toliko da se na novac čeka i po šest meseci.

Takođe, nemogućnost ili ograničene prilike za putovanje u inostranstvo, u kombinaciji sa otkazivanjem značajnih poslovnih skupova, najviše pogađa menadžere velikih domaćih firmi koji su zaduženi da “donose” nove poslove.

“Jedan od učesnika ankete uporedio je prvih osam meseci prošle i ove godine prema broju vizit karti – ostvarenih kontakata na sajmovima i drugim manifestacijama. Ispostavilo se da je prošle godine u ovo vreme već ostvario 300 kontakata sa potencijalnim klijentima, dok je ove godine, u istom periodu, u njegovom ‘džepu’ samo 25 vizit kartica”, priča Rajić.

Dodatna posledica pandemije je da je usporena i realizacija ugovorenih poslova.

“Bilo da je reč o isporuci mašina ili softvera, ranije bi, zajedno sa proizvodom, kod klijenta došli i obučeni radnici prodavca zaduženi za instalaciju i obuku onih koji će ubuduće rukovati tom opremom. Sada se sve radi na daljinu, obuke se vrše onlajn, pa to umesto nekoliko nedelja, zna da potraje i par meseci, što opet usporava naplatu i stvara taj začarani krug poslovnih teškoća”, kaže Dragoljub Rajić.

Tagovi: rad od kuće, rad na daljinu, Dragoljub Rajić, Mreža za poslovnu podršku
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE