GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvor iz Vlade: Prodaja udjela u Fortenovi arapskom investitoru je nezakonita

Izvor iz Vlade: Prodaja udjela u Fortenovi arapskom investitoru je nezakonita
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2022 / 20:52
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prodaja udjela Fortenove arapskom investitoru Saifu Alketbiju za hrvatske vlasti je nezakonita, a imovina ruskog Sberbanka i dalje je zamrznuta, tumače neslužbeno sugovornici iz Vlade.

Informacija je to koju je večeras objavio Jutarnji list nakon što je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dobilo dopis od kolega iz Nizozemske da oni nisu ni dobili zahtjev niti su dali odobrenje za ovu spornu transakciju.

Prema Uredbi Europskog vijeća iz srpnja, ruska državna banka je pod sankcijama Europske unije, pa samim time ne može raspolagati svojom imovinom, ali postoje izuzeća od sankcija za koja se treba tražiti odobrenje nadležnih tijela država članica.

To odobrenje niti je traženo niti dobiveno ni kod nizozemskih tijela, odnosno njihova ministarstva vanjskih poslova i ministarstva gospodarstva.

Vlada Republike Hrvatske se ranije danas oglasila u priopćenju o pitanju preuzimanja 43.4 posto udjela u Fortenovi Saifa Alketbia.

"Pozadinu konkretne poslovne operacije ne možemo komentirati jer o njoj nemamo nikakvih službenih saznanja, niti je u tome Vlada na bilo koji način bila uključena. Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi", navodi se u priopćenju vlade.

Nagađa se da je Sberbank prodao kupcu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da bi zaobišao sankcije, a konačni kupac je iz EU, možda čak iz Hrvatske. Podsjetimo, u lipnju 2021. je predsjednik uprave Sberbanka Herman Gref na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu najavio da će Sberbank prodati Fortenova grupu u iduće dvije godine.

Prema najnovijim informacijama, nadležni nizozemski sud nije dao odobrenje za prodaju Sberbankovog udjela u Fortenovi. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od nizozemskog ministarstva vanjskih poslova odgovor na pitanje jesu li nizozemska tijela dala odobrenje za navedenu transakciju.

Odobrenje je zatraženo, ali nije dano. Za to je nadležan sud u Nizozemskoj jer je kompanija u čijem je vlasništvu Fortenova grupa registrirana u toj državi. Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova RH Frano Matušić rekao je da postoji mogućnost kršenja sankcija EU prema Rusiji i da je "to stvar organa progona, prema indicijama je moguće da se to dogodilo".

Tagovi: Saif Alketbi, Fortenova grupa, Pavao Vujnovac, Sberbank, Krešimir Filipović, Jadranka, ruski kapital, Indotek, Allianz
PROČITAJ I OVO
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE