GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadrolinija kupuje tri rabljena katamarana

Jadrolinija kupuje tri rabljena katamarana
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2023 / 08:56
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Nacionalni putnički brodar Jadrolinija raspisao je natječaj za nabavu tri brza broda, odnosno katamarana, koji bi u flotu trebali ući najkasnije u lipnju iduće godine.

Procijenjena vrijednost triju katamarana je 18 milijuna i 300 tisuća eura, a rok za podnošenje ponuda je do 26. rujna ove godine.

Prema specifikacijama iz natječajne dokumentacije, brodovi ne smiju biti stariji od dvije godine, moraju biti izgrađeni od aluminija, maksimalne duljine 40 metara, širine 12 metara i s gazom od najviše 2,3 metra, piše Novi list.

Minimalni predviđeni kapacitet prijevoza je 300 putnika, a minimalna putna brzina 27 čvorova. Sva tri broda, ukoliko na natječaju bude ponuda i one budu prihvaćene, moraju Jadroliniji biti isporučeni najkasnije do 30. lipnja iduće godine, što je prilično velikodušan rok, budući da se radi o datumu koji već ulazi gotovo u špicu turističke sezone, a vjerojatno će brodove trebati još prilagoditi i opremiti sukladno standardima Jadrolinijine flote.

Na naš upit o nabavi triju rabljenih katamarana, predsjednik uprave Jadrolnije David Sopta ističe kako će oni zamijeniti najstarija plovila te vrste u floti.

– Obnova flote Jadrolinije ide u smjeru ispunjenja strateškog cilja, a to je, između ostalih, zamjena najstarijih katamarana u floti Jadrolinije.

To će nam svakako osigurati konkurentsku prednost na predstojećim natječajima za državne linije u obalnom linijskom pomorskom prometu.

Novi brodovi znače pouzdaniju povezanost otoka i kopna, a putnicima Jadrolinije osiguravaju bolju i kvalitetniju uslugu što je svakako jedan od naših glavnih ciljeva, rekao je Sopta.

Jadrolinija je ove godine flotu obnovila s dva katamarana, kupljena od TP Linea, tvrtke-kćeri Tankerske plovidbe, po cijeni od 13,42 milijuna eura koje je prethodno bila unajmila na tri mjeseca, za 480 tisuća eura.

Ovi su katamarani izgrađeni 2019. godine u brodogradilištu Cahaya Samudra u Indoneziji za naručitelja iz Singapura, od kojeg ih je prošle godine otkupila Tankerska plovidba.

Dugi su 39 i široki 10 metara, s kapacitetom prijevoza 317 putnika i maksimalnom brzinom plovidbe od 29 čvorova. U floti TP Linea plovili su pod imenima »Puntamika« i »Kolovare«, da bi ulaskom u flotu Jadrolinije bili preimenovani u »Kata« i »Danica«, sukladno tradiciji ovog brodara po kojoj su svi katamarani nazvani ženskim imenima.

Katamaran »Kata« ime je dobio po Kati Šoljić, majci četvorice branitelja poginulih u Domovinskom ratu, dok je Danica staro slavensko ime za jutarnju zvijezdu, ali i prvi hrvatski književni i kulturni časopis.

Ova dva katamarana trenutno održavaju linije Rijeka – Rab – Novalja te Mali Lošinj – Ilovik – Susak – Unije – Martinšćica – Cres – Rijeka.

Iz Jadrolinije je na naš upit potvrđeno i da su stigle dvije ponude na ponovljeni natječaj za nabavu triju novogradnji, brodova na električni pogon, dodatno opremljenih dizel-generatorima.

O konkretnim ponuđačima nisu htjeli govoriti, dok ne završi postupak procjene pristiglih ponuda, ali saznajemo da je riječ o ponudama jednog domaćeg brodogradilišta i zajednice ponuđača koju čine još jedno domaće brodogradilište i jedna inozemna tvrtka.

Fotografija: Zvonimir Barišin, Pixsell

Tagovi: Jadrolinija, katamarani, brodari
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE