GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadrolinija raspisala natječaj za gradnju triju brodova na električni pogon

Jadrolinija raspisala natječaj za gradnju triju brodova na električni pogon
NATJEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 21:56
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Jadrolinija je u ponedjeljak raspisala javni natječaj za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon. Procijenjena vrijednost javne nabave je 45 milijuna eura, a gradnja brodova sufinancirala se iz europskih fondova, odnosno iz Nacionalnog programa oporavka i otpornost.

Novi brodovi trebali bi zamijeniti Jadrolinijine “oldtimere” – brodove Tijat, Postira i Premuda – izgrađene prije više od šezdeset godina. Trebali bi, dakle, ploviti na dubrovačkom području (na liniji prema Elafitima, odnosno državnoj liniji Suđurađ – Dubrovnik), na šibenskom (na državnoj liniji Šibenik – Vodice, prema Prviću, Zlarinu i drugim otocima), te u lošinjskom arhipelagu (državna linija Mali Lošinj – Susak), no prema potrebi koristit će se i na drugim linijama.

Riječ je o tri putnička broda na električni pogon, s dodatnim solarnim napajanjem, pojedinačne vrijednosti oko 15 milijuna eura. Brodovi su namijenjeni za prijevoz putnika i tereta, previđeni kapacitet svakog je 389 putnika, s osam članova posade. Maksimalna duljina broda ograničena je na 52 metra, a maksimalna širina na 12 metara.

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama, a minimalan rok trajanja baterije osam godina uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ –Dubrovnik.

Prvenstveni način punjenja baterija bit će preko priključaka u lukama, na kopnu i otocima, gdje treba izgraditi adekvatnu infrastrukturu za njihovo punjenje. Dopunski izvor električne energije bit će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

Zbog sigurnosti broda i putnika te osiguranja pouzdanog reda plovidbe – brodovi će ploviti na državnim linijama na kojima je propisan broj plovidbi – na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije, dva dizelska generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu s IMO Tier III standardom. To je potrebno i u slučaju da brod iz bilo kojeg razloga mora otploviti u neku udaljeniju luku, primjerice kada ide na remont ili u slučaju lošeg vremena i slično.

Iako je Jadrolinija inicijalno namjeravala graditi brodove na hibridni pogon, električni pogon odabran je jer je to jedan od uvjeta za sufinanciranje europskim sredstvima, u očekivanom iznosu od 65 posto od njihove ukupne vrijednosti.

Rok za dostavu ponuda je 22. veljače 2023. godine, a brodovi bi trebali biti izgrađeni do kraja 2026. godine, a do tad bi i HEP, zajedno s nadležnim lučkim upravama, trebao osigurati priključke za punjenje u lukama u kojima će pristajati.

Tagovi: Jadrolinija, električni brodovi
PROČITAJ I OVO
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
POREČ - Dioničari Plave lagune mogu se nadati isplati dividende iz zadržane dobiti.
Luka Koper ima pet novih nadzornika
NADZORNICI
Luka Koper ima pet novih nadzornika

KOPER - Dioničari Luke Koper na današnjoj su izvanrednoj skupštini opozvali četiri člana nadzornog odbora, koji su imenovani u vrijeme vlade Janeza Janše, a to su Francije Matoz, Nevenko Črešnar Pergar, Andrej Koprivec i Božidar Godnjavec. Nadzornicima su imenovani Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader i Mirko Bandlje.

Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
KARIJERE
Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
ZAGREB – Početkom veljače Dora Strezova-Nikolova preuzela je dužnost glavne direktorice poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria, sa sjedištem u Zagrebu.
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
PREKRETNICA
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Zrakoplovna kompanija Emirates izvela je uspješan testni let Boeinga 777 koji pokreće održivo zrakoplovno gorivo, objavila je kompanija ranije ovog tjedna. Glavni operativni direktor Emiratesa Adel Al Redha opisao je let kao "prekretnicu", izvijestila je francuska novinska agencija AFP.
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
UHLJEBI
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
ZAGREB - Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE