GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadrolinija raspisala natječaj za gradnju triju brodova na električni pogon

Jadrolinija raspisala natječaj za gradnju triju brodova na električni pogon
NATJEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 21:56
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Jadrolinija je u ponedjeljak raspisala javni natječaj za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon. Procijenjena vrijednost javne nabave je 45 milijuna eura, a gradnja brodova sufinancirala se iz europskih fondova, odnosno iz Nacionalnog programa oporavka i otpornost.

Novi brodovi trebali bi zamijeniti Jadrolinijine “oldtimere” – brodove Tijat, Postira i Premuda – izgrađene prije više od šezdeset godina. Trebali bi, dakle, ploviti na dubrovačkom području (na liniji prema Elafitima, odnosno državnoj liniji Suđurađ – Dubrovnik), na šibenskom (na državnoj liniji Šibenik – Vodice, prema Prviću, Zlarinu i drugim otocima), te u lošinjskom arhipelagu (državna linija Mali Lošinj – Susak), no prema potrebi koristit će se i na drugim linijama.

Riječ je o tri putnička broda na električni pogon, s dodatnim solarnim napajanjem, pojedinačne vrijednosti oko 15 milijuna eura. Brodovi su namijenjeni za prijevoz putnika i tereta, previđeni kapacitet svakog je 389 putnika, s osam članova posade. Maksimalna duljina broda ograničena je na 52 metra, a maksimalna širina na 12 metara.

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama, a minimalan rok trajanja baterije osam godina uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ –Dubrovnik.

Prvenstveni način punjenja baterija bit će preko priključaka u lukama, na kopnu i otocima, gdje treba izgraditi adekvatnu infrastrukturu za njihovo punjenje. Dopunski izvor električne energije bit će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

Zbog sigurnosti broda i putnika te osiguranja pouzdanog reda plovidbe – brodovi će ploviti na državnim linijama na kojima je propisan broj plovidbi – na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije, dva dizelska generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu s IMO Tier III standardom. To je potrebno i u slučaju da brod iz bilo kojeg razloga mora otploviti u neku udaljeniju luku, primjerice kada ide na remont ili u slučaju lošeg vremena i slično.

Iako je Jadrolinija inicijalno namjeravala graditi brodove na hibridni pogon, električni pogon odabran je jer je to jedan od uvjeta za sufinanciranje europskim sredstvima, u očekivanom iznosu od 65 posto od njihove ukupne vrijednosti.

Rok za dostavu ponuda je 22. veljače 2023. godine, a brodovi bi trebali biti izgrađeni do kraja 2026. godine, a do tad bi i HEP, zajedno s nadležnim lučkim upravama, trebao osigurati priključke za punjenje u lukama u kojima će pristajati.

Tagovi: Jadrolinija, električni brodovi
PROČITAJ I OVO
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE