GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadrolinijin brod za udaljene otoke po novom projektu upola manji

Jadrolinijin brod za udaljene otoke po novom projektu upola manji
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2018 / 08:09
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Prema novom idejnom projektu, Jadrolinijin brod za udaljene otoke trebao bi imati kapacitet za 900 putnika i 200 vozila, a vrijednost ove investicije procjenjuje se na iznos od oko 25 milijuna eura.

Ta svota upola je manja od one predviđene u projektu bivše uprave kompanije na čelu s Alanom Klancem kada se predviđala cijena od 50 milijuna eura, piše Novi list.

Nakon kadrovskih promjena u najvećem hrvatskom putničkom brodaru i imenovanja Davida Sopte na čelo kompanije, zaključeno je kako je riječ o prevelikom i neopravdanom trošku, pa je iznova naručen idejni projekt kako bi se realizirao koncept nešto manjeg, a time i bitno jeftinijeg broda za udaljene vanjske otoke. Tako je sada, umjesto 120 metara, predviđena dužina broda od 102,6 metara, dok je kapacitet sa 1.500 smanjen na 900 putnika.

Prvi projekt odradila je tvrtka Remontowa Marine Design & Consulting iz Poljske, a ovaj projekt nešto manjeg i bitno jeftinijeg broda radio je projektni biro Classis d.o.o. iz Splita.

Strateški cilj kompanije ostaje isti kao i prije, a to je izgradnja broda koji će biti prilagođen održavanju linija prema otocima Lastovo, Vis, Korčula i Hvar, odnosno broda koji će zamijeniti neadekvatan i zastarjeli brod »Lastovo«, koji je izgrađen 1970. godine i ima kapacitet za svega 60 vozila.

Kako ističe predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, pred kompanijom se sada nalazi zadaća izrade ugovorne dokumentacije nakon čega slijedi raspisivanje javnog natječaja za gradnju broda koja bi trebala trajati oko dvije godine.

– Odlučili smo se za koncept ovog nešto manjeg broda zato što je to puno jeftinije i možemo kao kompanija podnijeti taj financijski teret. Stari projekt »Remontowe«, barem prema procjenama iz hrvatskih brodogradilišta, ne bi koštao 50 milijuna eura kao što se govorilo, već čak oko 70 milijuna eura. Ovaj će brod biti gotovo tri puta jeftiniji, procjena je oko 25 milijuna eura, a konkretnu cijenu ćemo znati kada izaberemo graditelja na natječaju. Osim toga, bilo nam je jako važno da ovaj brod svojom duljinom i širinom može pristati na svim pristaništima udaljenih otoka.

Također i to da dobijemo funkcionalan brod za više linija, odnosno da može ići i do Visa ili na liniju prema Hvaru od Splita do Starigrada. Brod »Lastovo« koji sada imamo na liniji je maritimno dobar i funkcionalan, ali i nedovoljno moderan i kapacitiran za potrebe održavanja ovih linija.

Naš je plan, a to će ovisiti i o pripremi tehničke dokumentacije i Hrvatskom registru brodova, da krajem rujna ili u listopadu objavimo natječaj za izbor graditelja. Kako je predviđeni rok gradnje oko dvije godine, novi brod za udaljene otoke bi mogao ući u flotu u drugoj polovici ili krajem 2020. godine – kazao je Sopta, koji također napominje kako postoji želja i intencija da se ovaj brod izgradi u nekom od hrvatskih brodogradilišta kako bi se zaposlili domaći navozi.

Tagovi: Jadrolonija, David Sopta, Alan Klanac
PROČITAJ I OVO
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
ZELENO SVJETLO
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) danas je konačno odobrio dokapitalizaciju jedne od svojih tvrtki kćeri, Tovorni promet, dajući tako zeleno svjetlo za ulazak češkog logističkog holdinga EP Holding u vlasničku strukturu tvrtke.
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RAST
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RIJEKA - Luka Rijeka ostvarila je u prvih devet mjeseci promet od 1,6 milijuna tona tereta, što je 6 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani, podaci su iz nerevidiranog nekonsolidiranog izvješća o poslovanju objavljenom u četvrtak.
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
DOGOVOR
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
NEW YORK - Američka draguljarnica Tiffany&Co dogovorila je s francuskim proizvođačem luksuzne robe LVMH-om da će pristati na nižu ponudu za preuzimanje, okončavši time pravni sukob u koji se uplela i francuska država.
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
LUKE
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
KOPER - Luci Koper prijeti jača konkurencija sa sjevera i juga. Većinu jednog od tršćanskih terminala upravo je kupio njemački logistički div HHLA, a riječka će luka novi terminal za kontejnere dati u zakup koncesionaru do kraja godine.
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
RAST
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ove godine unatoč otežanim uvjetima poslovanja, ostvarila rast neto dobiti za 8,1 posto te rast prihoda od prodaje za 2,8 posto, objavljeno je u četvrtak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE