GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni

Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 08:31
Autor: SEEbiz
SPLIT - Splitski Jadroplov snažnije će zaploviti u novoj godini: Nadzorni odbor brodarske kompanije u pretežitom državnom vlasništvu dao je suglasnost Upravi da pripremi novu dokapitalizaciju, tešku između 150 i 350 milijuna kuna, povećanjem temeljnog kapitala.

Povrh toga, kompanija razmatra mogućnost kupnje dvaju tankera za prijevoz kemikalija u vlasništvu "Brodotrogira", škvera u vlasništvu obitelji Danka Končara. Treća bitna novost tiče se priprema za gradnju feribota na električni pogon čiji kapacitet bi bio 1000 putnika i 150 automobila, što bi bila prekretnica u poslovanju splitskog brodara u čijoj su floti tradicinalno isključivo brodovi za prijevoz tereta.

O sve tri najave kompanija je obavijestila i Zagrebačku burzu, na kojoj su izlistane "Jadroplovove" dionice, piše Slobodna Dalmacija.

Naravno, najvažnija je dokapitalizacija, budući da je jedna već ljetos trebala biti provedena, ali je u posljednji trenutak zaustavljena i rezultirala je smjenom Branimira Kovačića, tadašnjeg predsjednika Uprave.

Treba reći da je bivša Uprava, uz prethodnu suglasnost nadzornika, još u srpnju bila objavila javni poziv za dokapitalizaciju tešku dva milijuna novih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna. Čak su bili izabrani i najbolji ponuditelji, ali prije samog okončanja postupka Nadzorni odbor sve je obustavio uz objašnjenje da njihova suglasnost i tekst javne objave s uvjetima dokapitalizacije nisu bili u potpunom suglasju.

Na čelo tvrtke stigao je u ranu jesen kap. Ivan Pavlović, nekadašnji ministar pomorstva, pod čijom upravom "Jadroplov" sada kreće u nove projekte.

Kako je brodar objavio na Burzi, nova dokapitalizacija provodit će se na klasičan način, uz izdavanje prospekta, oglašavanje javne ponude i uvrštenjem novih dionica na zagrebačkom tržištu kapitala.

Emitirat će se vrijednost između 150 i 350 milijuna kuna, a konačna cijena svake dionice utvrdit će se prije nego što krene postupak javne ponude, zamišljen u više krugova, s tim da bi u prvom prednost imali postojeći dioničari. Konačnu odluku o dokapitalizaciji donijet će Glavna skupština društva, po prijedlogu Uprave i uz odobrenje nadzornika.

U obavijesti Burzi i regulatoru, odnosno HANFA-i, "Jadroplov" ističe kako razmišlja o kupnji dvaju trogirskih kemikal tankera na način da "preuzmu 'Brodotrogirove' dugove od HBOR-a", državne razvojne banke. Pregovori se tek očekuju.

S društvom "Classis" ugovorena je izrada projektne dokumentacije za razvoj putničkog broda na struju. Izrada dokumenata je u završnoj fazi, "poslije čega će 'Jadroplov' istražiti mogućnosti financiranja i provedbe tog projekta", objavljeno je na Burzi.

Tagovi: Jadroplov, Branimir Kovačić, Brodotrogir, Mario Radačić, Ivan Pavlović, Luka Ploče, Tankerska plovidba, Maverick Wealth Management, Slavonski ZAIF, Jadran kapital, Agram Invest
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE