GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jadroplov objavio javni poziv za dokapitalizaciju

Jadroplov objavio javni poziv za dokapitalizaciju
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 10:09
Autor: SEEbiz
SPLIT - Jadroplov d.d. iz Splita jutros je objavio javni poziv za dokapitalizaciju i upis dionica.

Javna ponuda odnosi se na 2.000.000 dionica društva, nominalne vrijednosti od po 10,00 kuna, koje se uplaćuju u novcu, time da se, u okvir javne ponude, minimalna pojedinačna cijena za dionicu društva utvrđuje u iznosu od najmanje 25,00 kuna po dionici, a najniža pojedinačna vrijednost ponude za upis iznosi 1.000.000,00 kuna.

Javna ponuda za upis dionica službeno počinje za tri radna dana, a sve relevantne informacije o dokapitalizaciji dostupne su putem internetskih stranica društva www.jadroplov.com.

Dionice splitskog brodara među najvećim su dobitnicima ove godine. Uzroke ovakvog uzleta možemo tražiti u nekim informacijama koje se tiču samog Jadroplova, ali i u trendovima na globalnom brodarskom tržištu. Što se tiče splitskog brodara, prije četiri tjedna objavljena je važna informacija kako je Jadroplov izvijestio da je realizirao kredit kod Macquarie Banka kojim su zatvorene sve obveze prema Alterna Capital Partnersu.

U sudskom registru prije tri mjeseca provedeno je smanjenje temeljnog kapitala splitskog Jadroplova radi pokrića gubitaka, za koje je Glavna skupština odluku donijela još u prosincu, čime su, u skladu s ranijim odlukama, otvorena vrata za dokapitalizaciju tog brodara u većinskom državnom vlasništvu. S dosadašnjih 81,83 milijuna kuna temeljni kapital spušten je na 16,37 milijuna, a nominalna vrijednost dionice smanjena je s 50 na 10 kuna.

Prema odluci skupštine od prije nešto više od godinu dana, uprava može, uz suglasnost nadzornog odbora, provesti povećanje temeljnog kapitala do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica.

Nešto ranije, početkom siječnja objavljeno je Jadroplov 22. siječnja 2021. godine sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene. Visina transakcije nije službeno objavljena.

- Nadam se da će doći bolji period za poslovanje Jadroplova, ali i brodarstvo općenito. Situacija na tržištu trenutno je bolja nego prošle godine, srednje svjetske vozarine kreću se u rasponu od 8 do 12.000 dolara - izjavio je tada Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova za Slobodnu Dalmaciju.

Za brodarsko tržište ključni pokazatelj Baltic Dry Index (BDI) ove je godine doživio snažan oporavak nakon izbijanja pandemije COVID-19. BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

Iz Jadroplova poručuju kako proces dokapitalizacije nije nešto što ima oznakuz hitnosti, odnosno ostavljen je petogodišnje razdoblje za njezino provođenje. Svježi kapital i strateški partner trebao bi olakšati i pomlađivanje flote, koje je u planu. Sasvim je sigurno da će o tome ovisiti i potencijal za nastavak rasta cijene dionice splitskog brodara.

Tagovi: Jadroplov, brodari, brodarsko tržište, Branimir Kovačić
PROČITAJ I OVO
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - FlixBus kao mobilni partner tradicionalnih autobusnih prijevoznika, objavio je suradnju s Čazmatransom, vodećom hrvatskom kompanijom koja postoji na tržištu više od 70 godina.
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
PLASTIKA
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.
Lidl privremeno zatvorio trgovinu u kojoj je ubijena radnica
POTEZI
Lidl privremeno zatvorio trgovinu u kojoj je ubijena radnica
ZAGREB - Lidl Hrvatska izvijestio je u srijedu da će privremeno na tri dana zatvoriti svoju trgovinu u Splitu na Poljičkoj cesti u znak žalosti zbog ubijene kolegice.
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
USLUGE
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
ZAGREB – Hrvatska pošta uvela je u ožujku mobilnu aplikaciju PostCash za slanje novca u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, a od sada je moguće uz pomoć aplikacije slati novac i primateljima u Hrvatskoj u poštanske urede.
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama
KRIPTOVALUTE
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama

ZAGREB - Plaćanje kriptovalutama trenutno je moguće u online prodavaonici, a Konzum ga uskoro uvodi i u ostale prodavaonice diljem Hrvatske.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE