GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jedna od kineskih državnih kompanija želi Air Serbiju

Jedna od kineskih državnih kompanija želi Air Serbiju
KINA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Zvanični Peking je zainteresovan da jedna od tri najveće kineske državne avio-kompanije kupi paket akcija Etihada u Air Serbiji, saznaje „Danas“ u dobro obaveštenim izvorima bliskim Vladi Srbije.

List piše danas da Kinezi žele da kupovinom paketa od 49 odsto akcija nekadašnjeg JAT-a učvrste svoju poziciju velikog investitora u Srbiji (nakon akvizicije Železare Smederevo i RTB Bor) i tako na „mala vrata“ udju na evropsko avio-tržište.

Navodi se da je „u tom cilju zvanični Peking je već obavestio Vladu Srbije da je spreman da jedna od kompanija u vlasništvu kineske države preuzme paket akcija koji kontroliše Etihad, koji je već dugo u problemima, zbog čega se spekuliše da želi da izadje iz vlasništva u Air Serbiji, kompaniji koja posluje negativno“.

„Državi Srbiji bi svakako odgovaralo da jedna velika kineska avio- kompanija postane vlasnik i time faktički preuzme upravljanje Air Serbijom. Shodno tome Vlada Srbije ne bi imala nikakve primedbe na to da Etihad proda svoje akcije kineskoj kompaniji. Medjutim, u Vladi postoji dilema da li da kao većinski vlasnik Air Serbije da svoju saglasnost na takvu odluku, odnosno da prihvati kinesku kompaniju kao novog partnera, jer postoji bojazan da bi Brisel negativno reagovao na to“, rekao je sagovornik „Danasa“.

List navodi da je „poznato da je Evropska unija veoma skeptična prema bilo kakvim kineskim ulaganjima u zemlje ‘starog kontinenta’ jer u tome vidi ekspanzionističku politiku Pekinga a kompanije iz te zemlje smatra sklonim nelojalnoj konkurenciji i kršenju tržišnih pravila po kojima funkcioniše ekonomija u zemljama članicama Unije“.

Dodaje se da Brisel takvu politiku prema kineskim investicijama očekuje i od svojih partnera, poput Srbije koja želi da postane član EU.

Upravo je to razlog zbog koga, kako „Danas“ saznaje, Vlada Srbije nije ni dala pozitivan odgovor na predlog Pekinga niti je sa tom informacijom izašla u javnost.

Kina u svom vlasništvu ima tri moćne avio-kompanije – Air China, China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

Tagovi: Air Serbia, Etihad, Vlada Srbije, Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE