GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jeftinih letova nema i tako skoro neće ih biti

Jeftinih letova nema i tako skoro neće ih biti
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Godinama su putnici u Njemačkoj mogli računati na letove po simboličnoj cijeni. Sada nema dovoljno aviona ni osoblja, a samim time ni dovoljno mjesta, pa su jeftini letovi odavno nestali.

Turisti to posebno osjete pred praznike, dakle i pred jesenske školske praznike. Sada, umjesto 10, 20 ili 30 eura, letovi, primjerice do Cipra, koštaju po 750, a do Mallorce, jedne od omiljenih destinacija za ovo doba godine, 200 u oba smjera.

Michael O'Leary, direktor najvećeg niskotarifnog prijevoznika u Europi Ryanaira, kaže da jednostavno više nema mjesta za nekadašnje promotivne cijene.

Prema stranici za usporedbu cijena Check24, letovi za Kanarske otoke između 4. listopada i 6. studenog skuplji su 21 posto nego prije godinu dana, s prosjekom od 464 eura, te za trećinu više nego 2019. Povratak u turska ljetovališta godine poskupjela od 27 do 44 posto.

Općenito, cijene letova posljednjih su mjeseci rasle brže od inflacije: u kolovozu je putovanje zrakoplovom koštalo u prosjeku 12,5 posto više nego 12 mjeseci ranije, a međugodišnja stopa inflacije za taj je mjesec dosegla 7,9 posto, tj. federalni ured rekao je u srijedu.za statistiku.

Istodobno su domaći letovi u 12 mjeseci poskupjeli u prosjeku 11 posto, ali za točno četvrtinu pretpandemijske 2019. U istoj usporedbi, letovi prema vanjskim destinacijama poskupjeli su u prosjeku 12,5 posto. odnosno 22,7 posto.

Poskupljenju su pridonijele veće cijene kerozina, ali i manjak osoblja koji je stvorio uska grla u zračnim lukama i prisilio prijevoznike na otkazivanje mnogih linija.

Dok se troškovi prijevoznika ne stabiliziraju i zrakoplovna industrija ne riješi problem nedostatka osoblja koji ju muči od zatvaranja pandemije, putnici će morati računati na skupe zrakoplovne karte, kažu analitičari.

Tagovi: jeftini letovi, Ryanair, niskotarifni prijevoznici, low cost
PROČITAJ I OVO
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE