GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jelena Trivan nova predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije

Jelena Trivan nova predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2018 / 18:04
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan imenovana je za novu predsednicu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, navodi se danas na sajtu Filmskog centra. Odluku o imenovanju 14. juna potpisala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Pored nje izabrani su i novi članovi Upravnog odbora pravnica Sandra Petrović, politikolog Aleksandar Erdeljanović, grafička dizajnerka Jelena Bajić Jočić, glumac Vladan Živković, reditelj Aleksandar Vonić, pravnik Nebojša Garić i Miroljub Stojanović i Andjelija Andrić koji su zaposleni u Filmskom centru Srbije.

Oni su izabrani jer je istekao mandat starom sazivu Upravnog odbora.

Na sajtu Filmskog centra Srbije (http://www.fcs.rs/o-fcs/o-nama/) piše da je to ustanova kulture koja obavlja stručne poslove u oblasti kinematografije. Osnivač јe Republika Srbiјa, a osnivačka prava u njeno ime Republike vrši Vlada.

Sadašnja ustanova prvobitno јe osnovana rešenjem Udruženja filmskih proizvođača Јugoslaviјe 1959. godine, tada kao "Centar za stručno osposobljavanje filmskih radnika".

Savez filmskih radnika Јugoslaviјe je 1964. godine preuzeo osnivačka prava i obaveze, a naziv ustanove јe promenjen u "Institut za film".
Počev od 1980. godine, Udruženje filmskih umetnika Srbiјe preuzelo јe prava i obaveze osnivača ustanove.
Institut za film je odlukom svog Upravnog odbora iz 2004. godine promenio naziv u Filmski centar Srbije.

Decembra 2011. godine osnivačka prava i obaveze osnivača Filmskog centra Srbije preuzela je Republika Srbiјa na osnovu ugovora Udruženja filmskih umetnika Srbiјe i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Odlukom Vlade Republike Srbije 2013. godine Filmski centar Srbije je dobio status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Filmski centar Srbije "u skladu sa Opštim interesom Republike Srbije u oblasti kinematografije i Zakonom o kinematografiji" piše na njegovom sajtu priprema i sprovodi Strategiјu podstičući i domaća i strana kinematografska dela; prikuplja i raspodeljuјe sredstva za podsticanje kinematografskih delatnosti; podržava i podstiče proizvodnju kinematografskih dela mladih autora i debitanata; promoviše domaće kinematografske delatnosti i stvaralaštvo na međunarodnim festivalima i manifestaciјama.
Centar takodje, piše dalje, podstiče učešće domaćih producenata u međunarodnim koprodukciјama; podstiče i organizuјe domaće i međunarodne filmske festivale i manifestaciјe; obavlja i organizuјe izdavačku delatnost; razviјa i promoviše filmsku kulturu; obavlja poslove produkciјsko-finansiјske kontrole i analize; utvrdjuјe način i rokove distribuciјe kinematografskih dela za koјe јe dodeljena podrška ugovorom o dodeljivanju sredstava; obavlja dokumentovanje delatnosti za kinematografiјu u Republici Srbiјi.

Uz to, Filmski centar Srbije podstiče zaštitu, prikazivanje i proučavanje kinematografske baštine; podržava i organizuјe stručno i profesionalno usavršavanje u područјu kinematografskih delatnosti; predlaže mere i sarađuјe sa drugim telima na suzbiјanju nelegalne prodaјe i upotrebe kinematografskih dela; promoviše vrednosti i podstiče mere značaјne za zaštitu dece i mladih, ravnopravnost polova, rasa i nacionalnih manjina; saradjuјe sa strukovnim udruženjima, pravnim i fizičkim licima u cilju unapređenja kinematografskih delatnosti; vodi Jedinstvenu evidenciju o kinematografskim delatnostima u Republici Srbiji.

Filmskim centrom Srbije upravlja Upravni odbor sastavljen od devet članova koje imenuje Vlada Srbije, na predlog ministra kulture.

Centrom rukovodi direktor koga imenuje Vlada Republike Srbije na osnovu predloga Upravnog odbora i konkursa, a na predlog ministra kulture.
Filmski centar Srbije ima Sektor opštih poslova (direkcija i finansijsko knjigovodstvena služba), Sektor za podršku kinematografskih i audio-vizuelnih delatnosti, Sektor za medjunarodnu saradnju, plasman i promociju, Sektor za dokumentaciju i Sektor za izdavačku delatnost.

Tagovi: Jelena Trivan, Filmski centar Srbije, Sandra Petrović, Aleksandar Erdeljanović, Jelena Bajić Jočić, Službeni glasnik
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE