GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JGL: Dvoznamenkasti rast unatoč krizi

JGL: Dvoznamenkasti rast unatoč krizi
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 13:28
Autor: SEEbiz
RIJEKA – U prvoj polovici ove godine Jadran Galenski laboratorij (JGL) je u farmaceutskom dijelu poslovanja nastavio s trendom rasta prihoda i operativne profitabilnosti.

Naime, poslovni prihodi JGL Pharme, sukladno preliminarnim, konsolidiranim rezultatima, dosegnuli su rekordnih 355 milijuna kuna, što čini rast od 16 posto, u uvjetima otežanog poslovanja zbog pandemije s virusom Covid-19 koja je dovela do naglog usporavanja potražnje u drugom kvartalu. Međutim, čak i u tim okolnostima JGL je uspio ostvariti dvoznamenkasti rast i rast brži od tržišta. Taj rezultat je tim veći, s obzirom da je zabilježen pad prodaje u Rusiji i Hrvatskoj, dva najveća tržišta JGL-a.

JGL je tako uspio izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjiii ovisnost o pojedinim tržištima.

Rusija je i dalje najveće tržište, na kojem su ostvarili 33 posto prihoda u prvoj polovici ove godine, ali je to smanjenje s 39 posto udjela lanjske godine. Međutim, ono što posebno veseli je rast u B2B biznisu za čak 87 posto. Time potvrđuju konkurentnost JGL-a na europskoj sceni te osiguravamo jako važan izvor novih prihoda, u kojem nemaju rizik tečajnih razlika. Dvoznamenkasti rast ostvarili su svi ključni brendovi kompanije, od Vizola S koji raste preko 70 posto, do Aqua Marisa, Meralysa, Aknekutana i Folacina.

Nastavljaju i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije. Na kraju prve polovice godine faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) dodatno je snižen s 2.8x s kraja 2019. godine, na 2.2x. S obzirom da su imali snažan rast prihoda, a istodobno smo dobro kontrolirali troškove, u prvoj polovici 2020. smo povećali operativnu profitabilnost (EBITDA marža) s 13,5 na 17,7 posto. Povećanje profitabilnosti za 4 posto p.p. je uistinu izvanredan rezultat. U istom razdoblju imali su negativan utjecaj tečajnih razlika u iznosu od 15,5 milijuna kuna. Izvrsnim rezultatima u prodaji te efikasnim upravljanjem troškovima, uspjeli smo skoro u potpunosti nadoknaditi taj trošak.

U drugoj polovici godine nastavljaju s istom poslovnom strategijom koja uključuje još bržu i fokusiraniju prilagodbu potrebama kupaca, prodaji i izvozu, kao i dodatno širenje suradnji u ključnim terapijskim segmentima oftalmologije i otorinolaringologije.

Najveća ulaganja usmjerit će se prema JGL-ovom Aqua Maris i Meralys portfelju za prevenciju i higijenu u predstojećoj sezoni prehlade, gripe i virusa.

Tagovi: Jadran Galenski laboratorij, poslovni rezultati, Aqua Maris, Meralys, Aknekutan, JGL Pharma, Rusija, dividenda, zadržana dobit
PROČITAJ I OVO
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE