GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jiang Yu: Zanima nas infrastruktura, posebno sportska

Jiang Yu: Zanima nas infrastruktura, posebno sportska
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2019 / 10:56
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ZAGREB - Hrvatska je pred valom investicija u infrastrukturu, osobito željezničku, rečeno je na Zagreb Infrastructure Summitu.

Kineske investicije tu su nezaobilazni dio priče. Osnivačica Z-Run Wellton Industriesa Jiang Yu izjavila je kako je infrastruktura jedan od glavnih argumenata za njezin dolazak u Hrvatsku. Osobito se radi o sportskoj infrastrukturi.

- Uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na SP u Rusiji snažno je odjeknuo u Kini. S velikim smo nestrpljenjem čekali da upoznamo sportske terene na kojima su se odgajali hrvatski nogometaši. Bili smo neuugodno iznenađeni kad smo shvatili da je sportska infrastruktura prilično zapuštena. Upravo tu vidimo mogućnosti za investicije. Ne samo u izgradnju nogometnog stadiona u Velikoj Gorici nego i u izgradnju sportske akademije, rekla je Jiang Yu.

Osim sportske infrastrukture, najavila je investicije u turizam, posebno zdravstveni turizam, te u slobodne zone. 

Ova investitorica, koja je u Hrvatsku stigla posredstvom CSEBA-e, već je potpisala Sporazum o izgradnji nogometnog stadiona u Velikoj Gorici te memorandum o nizu investicijskih projekata u Krapinskim Toplicama, a nedavno je i predala ponudu za kupovinu Hotela Zagorje u Kumrovcu. 

Pod pokroviteljstvom CSEBA-e, poslovne asocijacije Kine i JI Europe, održan je zanimljiv panel na kojem je bilo govora o razvoju morskih luka regije te razvoju željezničke infrastrukture. Posebni savjetnik CSEBA-e Aleksander Sauha govorio je o potencijalnim kineskim investicijama u ovom sektoru.

- Sigurno je da postoji značajan potencijal kineskih investicija u ovom sektoru. Rijeka, ali i Zadar sigurno su strateški zanimljivi velikim igračima iz Kine, tako da ulazimo u seriju novih investicija koje će podići vrijednost sektora u cjelini. 

Svjedočimo iznimno velikom zamahu ulaganja u prometnu infrastrukturu Hrvatske, koju čeka veliki investicijski val pri čemu se za financiranje koriste svi mogući izvori.

- Svjedoci smo stvarno izuzetno velikog zamaha u financiranju prometne infrastrukture i nisu dovoljna sredstva iz samo jednog izvora pa zato kombiniramo sve moguće izvore koji su nam na raspolaganju, kazao je državni tajnik za infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić.

Kazao je da dolaze velike investicije i u željezničku, ali i cestovnu, te infrastrukturu u zračnim lukama.

Jedan od najvećih projekata koji je pred njegovim ministarstvom projekt je nizinske pruge od Rijeke prema kontinentu, odnosno mađarskoj granici.

- To je izuzetno važan hrvatski strateški projekt, jer razvija i pomorski promet i trgovinu i željeznicu. Uspijemo li dobiti sredstva iz EU fondova i iskoristimo ih za dio projekta, dio koji nam bude nedostajao pokušati ćemo pokriti koncesijskim ugovorima", rekao je državni tajnik dodavši da osim ulaganja u zagrebačku, splitsku i dubrovačku zračnu luku, velike investicije čekaju i zadarsku, pulsku i riječku.

- Nama je interes povezati sa i s Kinom i s dalekim zemljama koje bi kao svoja vrata na europsko tržište koristila naše luke. Ali, generalni je problem nerazvijenost svih hrvatskih jadranskih luka, jer od ukupnog prometa koji prolazi kroz Suez negdje oko 8 posto ulazi u Jadran, a u Baltik preko 50 posto. Infrastruktura koja sve te luke prati treba biti na daleko višoj razini da bi središnja Europa imala logiku i interes promijeniti postojeće prometne tokove. Zato su nam kineski partneri izuzetno bitni, zaključio je Mihotić.

Tagovi: Jiang Yu, infrastruktura, CSEBA, Tomislav Mihotić, Aleksander Sauha, Luka Zadar, Luka Rijeka, nizinska pruga
PROČITAJ I OVO
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
USLUGE
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
ZAGREB – Hrvatska pošta uvela je u ožujku mobilnu aplikaciju PostCash za slanje novca u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, a od sada je moguće uz pomoć aplikacije slati novac i primateljima u Hrvatskoj u poštanske urede.
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama
KRIPTOVALUTE
Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem možete plaćati kriptovalutama

ZAGREB - Plaćanje kriptovalutama trenutno je moguće u online prodavaonici, a Konzum ga uskoro uvodi i u ostale prodavaonice diljem Hrvatske.

Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
2G
Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
BEČ – Kao austrijska tvrtka, slijedeći odluku Austrijske savezne vlade, od 1. veljače 2022. Falkensteiner uvodi u sve svoje hotele, u svim zemljama u kojima posluje, model 2G za zaposlenike. To znači da će svi zaposlenici, njih 2.500, morati biti cijepljeni ili imati dokaz o preboljenju koronavirusa. Na nove zaposlenike primjenjivat će se 1G pravilo – svi novi zaposlenici moraju biti cijepljeni.
Ryanair pokreće devet novih linija iz Zagreba
LINIJE
Ryanair pokreće devet novih linija iz Zagreba
ZAGREB - Irski avio prijevoznik Ryanair ovog tjedna u Zagreb bazira svoj treći zrakoplov tipa A320 (iz flote Laude) i pokreće dodatnih devet linija,
Šef Moderne: Postojeća cjepiva bit će manje efikasna protiv omikrona
CJEPIVA
Šef Moderne: Postojeća cjepiva bit će manje efikasna protiv omikrona
ZAGREB - Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE