GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Josip Ninić: Nišni projekti naša su velika prilika

Josip Ninić: Nišni projekti naša su velika prilika
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 10:22
Autor: Siniša Malus
INTERVJU - Tvrtka KONČAR – Električna vozila posljednjih je mjeseci u fokusu domaće poslovne javnosti.

Ugovori o isporuci novih tramvaja za Grad Zagreb i Grad Osijek kao i novi poslovi u željezničkom segmentu najvažniji su razlog novog poslovnog uzleta ovog važnog dijela Grupe KONČAR.

Sve to je i više nego dovoljan povod za razgovor s Josipom Ninićem, predsjednikom Uprave KONČAR – Električnih vozila.

SEEbiz: Koje su temeljne karakteristike KONČAR niskopodnog tramvaja kakav će biti isporučen Gradu Osijeku u iduće dvije godine?

Ninić: Riječ je o 100% niskopodnom tramvaju koji je dizajnom i voznim karakteristikama prilagođen zahtjevima naručitelja i infrastrukturi grada Osijeka. Tramvaj će biti dugačak 20,8 metara te će imati kapacitet od ukupno 135 putnika, od čega su 44 sjedeća mjesta. U tramvaju će biti osiguran prostor za invalidska kolica, dječja kolica te za osobe u pratnji. Širina tramvaja bit će prilagođena infrastrukturi te će iznositi 2500 mm. Osim sustava aktivne i pasivne sigurnosti tramvaji će biti opremljeni videonadzorom, sustavom informiranja putnika, najave stanica, bit će klimatizirani i dobro osvijetljeni. Novitet je i funkcija autonomne vožnje tj. vožnje tramvaja u režimu kada u napojnoj mreži nema napona. Time će se omogućiti da tramvaj korištenjem energije pohranjene u baterijskim spremnicima prelazi više od 300 metara. Također, spremnici energije smanjiti će i vršna opterećenja na napojnu mrežu te time povećati energetsku učinkovitost tramvaja.

SEEbiz: Riječ je o hrvatskom proizvodu iza kojeg stoje domaći stručnjaci, njihovo znanje i samostalno razvijena rješenja domaće industrije....Možete li nešto više reći o samoj tehnologiji i proizvodnom procesu?

Ninić: Niskopodni tramvaji rezultat su razvoja u Grupi KONČAR. Taj razvoj započeo je još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća kada je započela proizvodnja električnih lokomotiva. Od tada do danas nastavljen je razvoj tračničkih vozila i ključnih podsustava. Tako danas imamo vlastita rješenja i za vozila (tramvaji, elektromotorni vlakovi, dizel električni vlakovi, hibridni elektromotorni vlakovi, baterijski motorni vlakovi) te podsustave glavnog elektromotornog pogona, sustave pomoćnih napajanja, sustave upravljanja i komunikacija, vučne motore, transformatore, čelične konstrukcije sanduka modula vozila, okretna postolja i dr. Navedeno nam omogućava fleksibilnost i mogućnost prilagodbe posebnim zahtjevima kupaca, što je jedna o konkurentskih prednosti na tržištu.

SEEbiz: Kakva je struktura zaposlenih u kompaniji i planiraju li se nova zapošljavanja?

Ninić: Aktivnosti razvoja tračničkih vozila i podsustava odvijaju se u društvima Grupe KONČAR. Možemo istaknuti da na tim razvojnim projektima u Grupi radi oko 200 visokoobrazovanih stručnjaka, inženjera i doktora znanosti različitih struka, dominantno strojarstva i elektrotehnike. Svi oni, iako rade u različitim poduzećima Grupe KONČAR, na ovakvim projektima funkcioniraju kao tim, što je slučaj i s ostalim složenim projektima po kojima je KONČAR prepoznat – poput elektrana ili transformatorskih stanica.

U tvrtki KONČAR – Električna vozila zaposleno je gotovo 400 ljudi, od čega više od 100 visokoobrazovanih te preko 200 visokokvalificiranih radnika koji rade na razvoju, proizvodnji i održavanju tračničkih vozila. Osim toga jedna od važnih poslovnih aktivnosti je i održavanje tračničkih vozila pa je i segment servisa značajno zastupljen u našoj strukturi. Neprekidno razvijamo vlastite kompetencije u svim segmentima poslovanja, što uključuje zapošljavanje novih kadrova te njihovo obrazovanje i uključivanje u okruženje naše kompanije. Briga o prijenosu znanja prisutna je na svim razinama kao i naše nastojanje u kontinuiranom usavršavanju svih zaposlenika.

SEEbiz: Nedavno ste i s Gradom Zagrebom potpisali Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o. ukupne vrijednosti 37,7 milijuna eura. Što možete reći o tom ugovoru? Koliki je zapravo životni vijek jednog niskopodnog tramvaja?

Ninić: Riječ je o ugovoru za isporuku 20 niskopodnih tramvaja. Ugovor je rezultat sudjelovanja u međunarodnom postupku javne nabave. Također je riječ i o nastavku uspješne suradnje KONČARA i ZET-a koja je započela još 2003. godine. Do danas je KONČAR isporučio ZET-u ukupno 142 niskopodna tramvaja koji čine okosnicu javnog gradskog prometa u Zagrebu. Novi tramvaji bit će uklopljeni u flotu ZET-a, a isporuka je planirana u razdoblju od lipnja do prosinca 2025. godine, tijekom kojeg će biti isporučeno svih 20 tramvaja.

Suradnja sa ZET-om traje i kroz zajedničko održavanje flote isporučenih tramvaja koji su dosad prešli više od 120 milijuna kilometara i okosnica su zagrebačkog javnog gradskog prijevoza. Po uzoru na brojne svjetske gradove i Zagreb je prepoznao potrebu da u održavanju flote niskopodnih tramvaja bude uključen njihov proizvođač te je KONČAR već dugi niz godina nositelj ugovora za održavanje niskopodnih tramvaja u floti ZET-a. Riječ je o modelu koji uključuje i osoblje ZET-a u svim onim segmentima održavanja tramvaja za koje je ZET kadrovski i tehnološki opremljen. Pri tome je KONČAR odgovoran za raspoloživost cijele flote tramvaja i jamac je raspoloživosti. Upravo je uključivanje proizvođača ključ za dugoročno pouzdano korištenje ovako složenih proizvoda. Suradnju sa ZET-om ocjenjujemo odličnom te očekujemo da će takva biti i u budućnosti.

Očekivani životni vijek jednog niskopodnog tramvaja je oko 35 godina. U tom je razdoblju potrebno neprekidno pratiti ponašanje vozila i provoditi radove redovitog i investicijskog održavanja kako bi vozila koja su gotovo stalno u pogonu mogla pouzdano obavljati svoju službu.


SEEbiz: KONČAR - Električna vozila i HŽPP krajem 2020. godine su potpisali ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka. Krajnji rok za isporuku svih vlakova je prosinac 2023. Teče li sve prema planu?

Ninić: Predmetni Ugovor potpisan je pod jakim mjerama pandemije, a utjecaj pandemije i početak te nastavak rata u Ukrajini prate njegovu realizaciju. Suočeni smo s teškoćama zbog poremećaja dobavnih lanaca te su naši brojni dobavljači kasnili i kasne u isporukama svoje opreme. Sama tvornica nije prestala s radom niti u vrijeme lockdowna. Svojim smo dodatnim angažmanom nastojali svesti kašnjenja naših dobavljača na najmanju moguću mjeru, ali ipak ćemo u realizaciji samog Ugovora krajnji rok odgoditi na 2024. godinu, kada ćemo isporučiti posljednja četiri vlaka od ukupno njih 21. Uzevši u obzir sve otegotne okolnosti, cjelokupni projekt smatramo velikim uspjehom, prije svega zato što je zapravo jer riječ o minimalnom kašnjenju u usporedbi sa kašnjenjima drugih proizvođača u ovoj branši.

SEEbiz: Prilikom realizacije ugovora za isporuku 21 vlaka moglo se čuti kako je KONČAR suočen sa značajnim porastima cijena materijala, energije i rada. Koliko su posljednje dvije godine poskupjele proces proizvodnje i jesu li zbog toga patile profitne marže?

Ninić: Upravo tako. Pandemija, rat u Ukrajini, poremećaji na tržištu energije i rada imaju utjecaj na naš svakodnevni život. Slično je i u poslu. Posljednjih smo godina izloženi značajnim izazovima u realizaciji ugovora, pritisnuti povećanjima cijena naših dobavljača, a istovremeno ograničeni u mogućnostima korekcija cijena prema krajnjim kupcima zbog odredbi Zakona o javnoj nabavi. Sve to utjecalo je da naše marže budu svedene na sami minimum.

SEEbiz: Proteklih smo mjeseci mogli doznati kako je riječ o trenutačno najsofisticiranijem projektu koji se razvija u Hrvatskoj. Hoće li sve ovo biti odskočna daska za kompaniju na inozemnim tržištima?

Ninić: Tračnička vozila su tehnološki visokosloženi proizvodi čiji razvoj i proizvodnja uključuje cijeli niz stručnjaka iz različitih područja. Kada je riječ o našim proizvodima važno je istaknuti da su oni rezultat razvoja unutar Grupe KONČAR te da su, s obzirom na preko 75% domaćeg udjela u cijeni, istinski hrvatski proizvod. Kada se sagleda sve navedeno svakako je riječ o najsloženijem i ujedno jednom od najreprezentativnijih proizvoda hrvatske industrije.

KONČAR je globalno etablirana tehnološka tvrtka, koja proizvodi suvremenu opremu i komponente u skladu sa zahtjevima tržišta. Tračnička vozila jedan su od prepoznatljivih proizvoda Grupe, a naši proizvodi svoje mjesto imaju u flotama raznih operatera željezničkog prometa u JI Europi. Zahvaljujući upravo snažnim domaćim referencama, ostvarenima u dugogodišnjoj suradnji sa ZET-om, osigurali smo izvoz 14 tramvaja u Latviju, čime smo dokazali svoju konkurentnost i kvalitetu i na zahtjevnom međunarodnom tržištu.

S obzirom na složenost ovih proizvoda strateški cilj nam je povećati prisutnost na tržištima izvan RH, što bi jamčilo dugoročnu stabilnost i rast kompanije u ovom zahtjevnom segmentu. Tome će kao još jedna izuzetno važna domaća referenca nedvojbeno doprinijeti i suradnja s Gradskim prijevozom putnika Grada Osijeka.

SEEbiz: Koliko KONČAR može očekivati ukupno poslova tijekom velike reforme hrvatskog željezničkog sektora?

Ninić: U posljednjih nekoliko godina pokrenute su velike investicije u hrvatskom sektoru željeznice. Financijski se najveći dio odnosi na izgradnju i rekonstrukciju pruga i prateće infrastrukture, a manji dio na nabavu tračničkih vozila. KONČAR je u segmentu tračničkih vozila sklopio ugovore za isporuku 21 elektromotornog vlaka, za razvoj i isporuku prototipnih baterijskih i hibridnih vlakova te punionica, za isporuku 20 tramvaja u Zagrebu te 30 tramvaja u Osijeku.

Kada je riječ o dijelu infrastrukture, tu je KONČAR prisutan kroz isporuku opreme za elektrovučne podstanice, kroz SS opremu kao što su željezničko-cestovni prijelazi, a kroz proizvodni portfelj Dalekovoda i u dijelu izgradnje i rekonstrukcije kontaktne mreže. Investicije u željeznički sektor velika su i važna prilika za društva Grupe KONČAR te kao predvodnik domaće industrije i regionalni lider u elektroenergetici i tračničkim vozilima očekujemo maksimalan angažman u ovom nacionalnom iskoraku, koji je od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku.

SEEbiz: Možete li procijeniti koliko će rasti prihodi KONČAR – Električnih vozila slijedom svih ovih potpisanih ugovora u narednim godinama?

Ninić: U strukturi prihoda KONČAR - Električnih vozila (KEV), uz isporuke novih vozila, značajno mjesto imaju i usluge održavanja vozila. KEV je nositelj ugovora za održavanje flote niskopodnih tramvaja u Zagrebu, sudjeluje u održavanju isporučenih EMV i DMV za HŽ Putnički prijevoz te u održavanju lokomotiva brojnih operatera željezničkog prometa. Realizacija ugovora za isporuke vozila traje u pravilu nekoliko godina pa se tako i prihodi raspoređuju kroz više godina. U tom smislu usmjereni smo na stabilno poslovanje koje jamči dugoročnu održivost i stalni rast.


SEEbiz: Razvijate li trenutno neke nove proizvode iz tračničkog segmenta?

Ninić: Osim aktivnosti u proizvodnji ugovorenih vozila neprekidno radimo na razvoju novih proizvoda. Prije nekoliko godina ušli smo u projekt razvoja vozila koje služi kao osnova za mjerna vozila, nakon što na vozilo bude ugrađena različita mjerna oprema. Vozilo je namijenjeno za primjenu kod različitih upravitelja infrastrukture, a projektirano je u skladu s aktualnim, primjenjivim standardima i TSI-evima. U tijeku su završna tvornička ispitivanja vozila nakon čega slijede ispitivanja na pruzi i primopredaja krajnjem kupcu koja je predviđena do kraja studenog ove godine.

Osim aktivnosti u proizvodnji ugovorenih vozila kontinuirano radimo na razvoju novih proizvoda. EU direktive o digitalnom i zelenom transportu u velikoj mjeri utječu na razvojne projekte i inicijative, a potiskuju proizvodnju i korištenje vozila na fosilna goriva. U tom smislu razvijamo nove hibridne i baterijske vlakove sa spremnicima energije koji im osiguravaju autonomiju tj. omogućavaju vožnju na segmentima pruga na kojima nema električne napojne mreže. To je posebno značajno u Republici Hrvatskoj, u kojoj preko 63% pruga nije elektrificirano. Primjena hibridnih i baterijskih vlakova u budućnosti će riješiti prijevoz putnika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri i Dalmaciji. Kao dodatna mogućnost postoji i opcija izgradnje punionica za baterijske vlakove koje su napajane sunčevom energijom. To su solarne elektrane – punionice vlakova. U tom slučaju prijevoz putnika bio bi u potpunosti zelen. U KONČARU su u tijeku istraživački i razvojni projekti vezani uz primjenu vodika u tračničkim vozilima. Vozila koja koriste energiju iz vodikovih gorivih ćelija imat će primjenu u povezivanju Zagreba i Splita te na tzv. podravskoj pruzi prema Osijeku. To je pravac koji ćemo slijediti u razvojnom smislu.

Neprekidno tražimo nove poslovne prilike, prvenstveno kroz tzv. nišne projekte koji zahtijevaju veći stupanj prilagodbe posebnim zahtjevima kupaca, gdje imamo konkurentsku prednost pred nekim većim globalnim igračima u ovoj industriji.

SEEbiz: Sve se više priča o nedostatku radne snage. Suočavate li se s tim izazovima?

Ninić: Tržište rada značajno se promijenilo uslijed više raznih čimbenika, među kojima su svakako i pandemija te otvaranje tržišta rada EU-a našim građanima. Moć više nije u rukama poslodavaca već u rukama zaposlenika. Razvidno je kako današnji zaposlenici traže izazovne zadatke, one koji ih motiviraju, inspiriraju te daju priliku za profesionalni rast i razvoj. Dodatno, mladi danas traže održive modele poslovanja, ali i održive i zelene proizvode. Upravo kroz kontinuirano ulaganje u razvoj takvih proizvoda, otvorenu komunikaciju na svim razinama i dijeljenje zajedničkih ciljeva stvaramo poticajno i zanimljivo radno okruženje koje može privući i zadržati mlade stručnjake svih profila. Na taj način pozitivno utječemo i na zajednicu i društvo u cjelini.

Naš je cilj nastaviti ulagati u održivo poslovanje i kontinuirani rast, a to je moguće samo uz stručne, zadovoljne i motivirane zaposlenike. Razvojem novih proizvoda u tračničkom segmentu, poput hibridnih i baterijskih vlakova, te pripadajućih punionica, ostvarujemo viziju inovativnog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji.

KONČAR i u ovim kriznim i neizvjesnim vremenima postiže rekordne poslovne rezultate i doprinosi etabliranju Hrvatske kao zemlje znanja, kvalitetnih proizvoda i rješenja te vrhunskog kadra. U tome su najvažniji ljudi i oni predstavljaju naš najvažniji resurs. Iz tog razloga koristim ovu priliku iskazati zahvalnost svim našim zaposlenicima za sav trud, znanje i entuzijazam koji daju i koji svakodnevno žive u okviru naše tvrtke.

Tagovi: Josip Ninić, Končar, Končar-električna vozila, Osijek, Zagreb, ZET, HŽ Putnički prijevoz
PROČITAJ I OVO
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
POSIPANJE PEPELOM
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
RIJEKA - Zračna luka Rijeka spremna je vratiti cijene korištenja parkinga za komercijalne svrhe na staro, ali pritom ima dva uvjeta.
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE