GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jurčić o upravljanju Holdingom: Nema drame

Jurčić o upravljanju Holdingom: Nema drame
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 20:23
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U petak je obavljena primopredaja vlasti, nakon 20 godina Zagreb okreće novu stranicu, a kako će ona izgledati itekako ovisi o gradskim financijama. Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da je financijsko stanje lošije nego što je očekivao. Čekaju li Zagrepčane poskupljenja?

- Sve to ovisi o političkoj odluci, gradske usluge se ne pokrivaju s računima koji građani plaćaju, radi se transfer iz gradskog proračuna prema poduzećima koji pružaju te usluge. Dakle to je politička odluka - koliko transfera iz proračuna i koliko fakturirati građanima - kazao je za Dnevnik HTV-a Ljubo Jurčić, predsjednik NO Zagrebačkog holdinga.

Smatra da sudeći po obećanjima, u prvo vrijeme ne bi trebalo biti povećanja cijena, s druge strane Gradu Zagrebu duguju već i država i europski fondovi da pokriju dio šteta koji su obećali pokriti zbog kovida i potresa.

Kako Holding posluje u minusu, veliki problem je odvoz i zbrinjavanje otpada, imamo odluku Ustavnog suda prema koju se cijena ne smije povisiti, s druge strane stvaraju se gubici.

- Tu, kaže Jurčić se svakako treba napraviti detaljna analiza, treba se napraviti usklađivanje, nas je prekinula, kaže, viša sila - Covid pa potres, to će napraviti nova gradska uprava. Korekcije se mogu očekivati, problem je takav da je usluga grada na relativno visokom nivou a dohodak građana koji to financiraju na niskom.

Komentirao je i stanje ZET-a:

- I bez žičare ZET se nikad nije mogao pokrivati iz vlastitih sredstava, Grad mora davati uslugu javnog prijevoza koja je puno skuplja i šira tako da najveći dio transfera iz gradskog proračuna ide ZET-u, ali ovdje postoji mogućnost da se veliki dio tih potreba za imovinom ZET-a i te infrastrukture povuče iz europskih fondova. Ne treba se raditi od svega drama, treba znati kako sustav funkcionira i biti sposoban upravljati s njime - poručio je Jurčić.

Na pitanje kako do financije za zagrebački vodoopskrbni sustav iz kojeg se gubi više od 50% vode, Jurčić je odgovorio da ta usluga treba poskupljivati tek kada prosječan zagrebački dohodak poraste s jedne strane, a s druge što se tiče gubitaka, trebalo bi napraviti dobru analizu o izvoru tih gubitaka.

- Uvijek postoje krediti, postoji i restrukturiranje, a uz formalnu organizaciju, postoji i neformalna. Budući da je ovdje upravljala skoro jedna te ista uprava proteklih 20 godina, promijenile su se okolnosti i za to vrijeme se stvorila jedna neformalna organizacija. Sad je to dobra prilika da se ta neformalna organizacija uskladi s formalnom, to bi bilo restrukturiranje - objasnio je.

Tagovi: Ljubo Jurčić, Zagrebačkiholding, tomislav Tomašević, Zagrebački električni tramvaj, Gradska čistoća
PROČITAJ I OVO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
SOLIDNO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
ZAGREB - Optima Telekom Grupa je u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7%.
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
RADIO
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
ZAGREB - Radio 101 izgubio je koncesiju. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da se koncesija na frekvenciji 101 MHz dodijeli Top Radiju.
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
BROOKLYN - Američka farmaceutska kompanija Pfizer povećala je u srijedu prognoze prodaje cjepiva protiv covida-19, koje je razvila s njemačkim BioNTechom, za 28,8 posto, na 33,5 milijardi dolara.
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
SKOK
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
ZAGREB - Kraš grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 21,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 milijuna kuna ili 64,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u srijedu.
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
NEDOSTATAK ČIPOVA
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
CUPERTINO - Apple je objavio da će globalna nestašica čipova koja je već smanjila prodaju njegovih proizvoda Mac i iPad početi pritiskati i proizvodnju iPhonea, pa očekuje usporavanje rasta prihoda i pad cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE