GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jurčić o upravljanju Holdingom: Nema drame

Jurčić o upravljanju Holdingom: Nema drame
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 20:23
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U petak je obavljena primopredaja vlasti, nakon 20 godina Zagreb okreće novu stranicu, a kako će ona izgledati itekako ovisi o gradskim financijama. Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da je financijsko stanje lošije nego što je očekivao. Čekaju li Zagrepčane poskupljenja?

- Sve to ovisi o političkoj odluci, gradske usluge se ne pokrivaju s računima koji građani plaćaju, radi se transfer iz gradskog proračuna prema poduzećima koji pružaju te usluge. Dakle to je politička odluka - koliko transfera iz proračuna i koliko fakturirati građanima - kazao je za Dnevnik HTV-a Ljubo Jurčić, predsjednik NO Zagrebačkog holdinga.

Smatra da sudeći po obećanjima, u prvo vrijeme ne bi trebalo biti povećanja cijena, s druge strane Gradu Zagrebu duguju već i država i europski fondovi da pokriju dio šteta koji su obećali pokriti zbog kovida i potresa.

Kako Holding posluje u minusu, veliki problem je odvoz i zbrinjavanje otpada, imamo odluku Ustavnog suda prema koju se cijena ne smije povisiti, s druge strane stvaraju se gubici.

- Tu, kaže Jurčić se svakako treba napraviti detaljna analiza, treba se napraviti usklađivanje, nas je prekinula, kaže, viša sila - Covid pa potres, to će napraviti nova gradska uprava. Korekcije se mogu očekivati, problem je takav da je usluga grada na relativno visokom nivou a dohodak građana koji to financiraju na niskom.

Komentirao je i stanje ZET-a:

- I bez žičare ZET se nikad nije mogao pokrivati iz vlastitih sredstava, Grad mora davati uslugu javnog prijevoza koja je puno skuplja i šira tako da najveći dio transfera iz gradskog proračuna ide ZET-u, ali ovdje postoji mogućnost da se veliki dio tih potreba za imovinom ZET-a i te infrastrukture povuče iz europskih fondova. Ne treba se raditi od svega drama, treba znati kako sustav funkcionira i biti sposoban upravljati s njime - poručio je Jurčić.

Na pitanje kako do financije za zagrebački vodoopskrbni sustav iz kojeg se gubi više od 50% vode, Jurčić je odgovorio da ta usluga treba poskupljivati tek kada prosječan zagrebački dohodak poraste s jedne strane, a s druge što se tiče gubitaka, trebalo bi napraviti dobru analizu o izvoru tih gubitaka.

- Uvijek postoje krediti, postoji i restrukturiranje, a uz formalnu organizaciju, postoji i neformalna. Budući da je ovdje upravljala skoro jedna te ista uprava proteklih 20 godina, promijenile su se okolnosti i za to vrijeme se stvorila jedna neformalna organizacija. Sad je to dobra prilika da se ta neformalna organizacija uskladi s formalnom, to bi bilo restrukturiranje - objasnio je.

Tagovi: Ljubo Jurčić, Zagrebačkiholding, tomislav Tomašević, Zagrebački električni tramvaj, Gradska čistoća
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE