GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakva je budućnost hrvatskog znanstvenog istraživanja?

Kakva je budućnost hrvatskog znanstvenog istraživanja?
DISKUSIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 12:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Elsevier, lider u istraživanju i analitici, organizirao je početkom prosinca online panel diskusiju «Future pathways of Croatian research» na kojoj su domaći i međunarodni stručnjaci razgovarali o hrvatskom istraživačkom potencijalu te izazovima za budućnost.

Virtualno, raspravi je prisustvovalo preko 150 registriranih posjetitelja, a podatke iz istraživanja su predstavili analitičar Elseviera dr. Jorg Hellwig i Marat Fatkhullin, potpredsjednik istraživačkog odjela Elseviera koji je i moderirao panel diskusijom.

U svom izvješću, «Procjena istraživačkog krajolika Hrvatske», Elsevier na osnovu provedenog istraživanja i analize zaključuje da Hrvatska uspješno povećava svoj istraživački otisak i znanstveni učinak. Za razdoblje 2014. - 2018. povećala je učinak za 3,6%, što je znatno iznad svjetskog prosjeka od 1,6%. U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska zaostaje u nekoliko ključnih područja, uključujući zagovaranja povećanja financiranja istraživanja i poticanja istraživača na povećanje stručnosti i iskorištavnja mreža istraživačkih mogućnosti izvan Hrvatske - i vraćanje znanstvenog iskustva u Hrvatsku za daljnji napredak u hrvatskim istraživačkim ciljevima.

Iskustva, promišljanja i mehanizme aktivnosti u raspravi su iznijeli i izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost dr. sc. Irena Martinović Klarić, emeritus profesor na Queens ’College Cambridge prof. John T. Green, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. Ivanka Stričević, istraživač s Nordijskog instituta za studije inovacija, istraživanja i obrazovanje dr. Gunnar Sivertsen, te predsjednik Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju – ZNAK prof. dr. sc. Vladimir Mrša.

«Naglašavam želju Hrvatske da uči od zemalja koje su uspješne u postizanju kvalitetnih istraživanja uz minimalna ulaganja, te preuzimanje dobrih primjera sveučilišta koja su učinkovito upravljali unutarnjim strukturalnim promjenama. Svi dionici u ovom procesu (sveučilišta, fakulteti, Vlada, industrija) moraju shvatiti da će uspjeh doći samo iz istinskog partnerstva i suradnje» - naglasio je prof. John T. Green.

Jesu li znanost i obrazovanje nacionalni prioriteti i kakva nam je znanstvena infrastruktura i produktivnost strateška su pitanja koja su zaokupila veći interes. Znanstvena produktivnost u Hrvatskoj je kvantitativno vrlo dobra, ali kvalitetom zaostaje. Nedostaje prava interakcija između državnih tijela koja donose strateške odluke i sveučilišta i instituta koji ih provode – moglo se čuti u raspravi.

Predsjednik ZNAK-a, prof. Vladimir Mrša smatra da su mehanizmi evaluacije znanstvenika neadekvatni, da ne uključuju principe otvorene znanosti i ne stimuliraju dovoljno izvrsnost, posebno u nekim područjima znanosti.
«Internacionalizacija znanosti, a posebno visokog obrazovanja je nedostatna, a zatvaranje u nacionalni okvir ne vodi stimulativnom znanstvenom okruženju. S druge strane, imamo znanstvenike koji su u stanju kreirati snažan znanstveni “output” mjereno publikacijama, pa ako adresiramo i bar djelomično riješimo navedene probleme hrvatska znanost može za kratko vrijeme vrlo brzo napredovati.» - zaključuje prof. Mrša.

Tagovi: hrvatsko znanstveno istraživanje, Vladimir Mrša, Elsevier, Jorg Hellwig, Marat Fatkhullin, Ivanka Stričević
PROČITAJ I OVO
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
ZAKLADE
Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
RIJEKA - Sveučilište u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence organiziraju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti maritimnih inovacijskih ekosustava.
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
REBRANDING
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
ZAGREB - Meritus ulaganja (ZSE: BSQR), holding društvo hrvatske Mplus Grupe, predstavilo je u sklopu eventa održanog u Klovićevim dvorima u Zagrebu novo ime – BOSQAR d.d.
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
KAVA
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
BEOGRAD - Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don kave, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kave u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE