GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?

Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 12:16
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.

Italijanska Agencija Nova (Agenzia Nova) navodi da je italijanska finansijska institucija za osiguranje SACE („Saće“) potpisala dva finansijska sporazuma, ukupne vrednosti 400 miliona evra – za razvoj italijanskog izvoza u Srbiju.

„Prvi sporazum se odnosi na finansijsku liniju od 200 miliona evra za koju Saće garantuje u korist Ministarstva finansija Srbije, a koja ima za cilj podršku razvojnim planovima Srbije i jačanje komercijalnih odnosa u sektoru saobraćaja, turizma, telekomunikacija, energetike i ICT sektora, sa ciljem da se italijanskim kompanijama olakša pristup srpskom tržištu“, navodi italijanska agencija.

Drugi sporazum potpisan je, kako sa navodi – sa Telekomom Srbije.

„Sporazum sa Telekomom Srbije predviđa finansiranje do 200 miliona evra za koje garantuje Saće – za jačanje komercijalnih odnosa sa italijanskim izvoznicima aktivnim u IKT uslugama, komercijalnoj distribuciji i kupovini i prodaji televizijskih prava“, navodi Agencija Nova.

Kada je reč o EPS, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) je garantovala kredit od 100 miliona evra u korist Elektroprivrede Srbije.

„Investicija CDP, pored dodatnih 300 miliona zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 100 miliona zajma od Nemačke razvojne banke KFW, podržava napore Srbije za dekarbonizaciju kroz implementaciju (od strane EPS-a) politika za ubrzanje tranzicije ka održivom sistemu proizvodnje električne energije“, navodi ova agencija.

Takođe, kompanija Simest (koja podržava rast italijanskih kompanija kroz internacionalizaciju njihovog poslovanja) je potpisala memorandum sa Srpskom razvojnom agencijom (RAS) u cilju, kako se navodi – „razvoja i jačanja komercijalnih odnosa dve zemlje kroz blisku sinergiju dve institucije“.

Simest će, kako se ističe, razviti dvostruku strategiju usmerenu na konsolidaciju ekonomskih odnosa u sledećim oblastima: subvencionisano finansiranje do 200 miliona evra, kao i otvaranje – u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Italije i italijanskom ambasadom u Srbiji – prve Simestove inostrane kancelarije u Beogradu, radi pružanja pomoći preduzećima.

Tagovi: telekom srbija, eps, elektroprivreda srbija, agenzia nova, italija
PROČITAJ I OVO
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
NESLUŽBENO
Ponude za Fortenovin agrobiznis: Osim Podravkine navodno stigle još dvije
ZAGREB - Nakon što su iz Podravke u petak objavili kako su završili dubinsko snimanje poljoprivrednih kompanija Fortenove i predali obvezujuću ponudu za njihovu kupnju, doznaje se kako su ponude predali i iz mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe.
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ALARMANTNO
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ZAGREB - Tramvaji zagrebačkim prugama i dalje "jure" brzinom od prosječnih 12 kilometara na sat, stari su u prosjeku 29,5 godina, a tehnički ih je ispravno tek 57 posto.
Kako posluje tvrtka Marka Livaje?
ZANIMLJIVO
Kako posluje tvrtka Marka Livaje?
ZAGREB - Kad je Marko Livaja u srpnju 2022. stavio potpis na novi petogodišnji ugovor s Hajdukom, nije objavljeno i koliko će zarađivati u narednom razdoblju.
Slovenci na nogama: Perutnina seli sjedište iz Slovenije
SELIDBA
Slovenci na nogama: Perutnina seli sjedište iz Slovenije
LJUBLJANA - Sve su glasnija nagađanja da će Perutnina Ptuj preseliti svoje sjedište iz Slovenije.
I Kandit najavio poskupljenje čokolade
ČOKOLADA
I Kandit najavio poskupljenje čokolade
ZAGREB - Kandit diže cijene čokolade nakon što je i Kraš najavio isti potez dok je Zvečevo poručilo da neće poskupjeti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE