GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamen temeljac za proizvodni kompleks poliola – MOL-ovo 1,2 milijarde eura vrijedno ulaganje u petrokemijsku industriju - položen je u Tiszaújvárosu

Kamen temeljac za proizvodni kompleks poliola – MOL-ovo 1,2 milijarde eura vrijedno ulaganje u petrokemijsku industriju - položen je u Tiszaújvárosu
POLIOL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2019 / 11:28
Autor: SEEbiz
Položen je kamen temeljac za proizvodni kompleks poliola u Tiszaújvárosu. Kompleks bi trebao biti pušten u pogon 2021. godine. MOL će uložiti 1,2 milijarde eura u izgradnju kompleksa koji će proizvoditi oko 200.000 tona poliola godišnje.  

Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe, dr. Sami Pelkonen, glavni izvršni direktor za kemijske i procesne tehnologije u thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, zastupnik u mađarskome parlamentu i Mihály Varga, mađarski ministar financija, sudjelovali su u ceremoniji polaganja kamena temeljca.  MOL Petrochemicals u Tiszaújvárosu bit će jedina tvrtka u Mađarskoj i središnjoj i istočnoj Europi koja će imati integriran cijeli vrijednosni lanac, od vađenja sirove nafte do proizvodnje polieter poliola (sirovine koje se uvelike koriste u proizvodnji plastike). Projekt proizvodnje poliola omogućit će dugoročno zapošljavanje 200 ljudi.  Proizvodnja bi trebala početi 2021. godine.

Ovo je postrojenje najveći organski investicijski projekt u povijesti MOL-a, s ukupnim budžetom od 1,2 milijarde eura, uključujući investicijsku pomoć mađarske vlade koja iznosi 131 milijun eura (spoj poreznih olakšica i bespovratnih sredstava). Prema MOL-ovim procjenama, postrojenje će godišnje doprinijeti MOL-ovim financijskim rezultatima (EBITDA) s približno 150 milijuna eura. Poliol je važna i tražena sirovina za proizvodnju plastike koju rabe mnoge industrije, od automobilske i građevinske do odjevne. Kompleks u Tiszaújvárosu proizvodit će poliol pomoću učinkovitih i za okoliš prihvatljivih tehnologija poput tzv. HPPO procesa (proizvodnje propilen oksida iz vodikova peroksida), koji su razvili thyssenkrupp i Evonik. „Ovo će ulaganje učiniti MOL Grupu jednim od najvažnijih igrača u kemijskoj industriji cijele regije, s obzirom na to da je MOL jedina tvrtka u središnjoj i istočnoj Europi koja kontrolira cijeli vrijednosni lanac, od vađenja sirove nafte do proizvodnje poliola”, rekao je Zsolt Hernádi. – „Nakon puštanja u pogon 2021. godine, postrojenje će dodatno ojačati poziciju Tiszaújvárosa u kemijskoj industriji jer će stručnost i nova proizvodna infrastruktura privući nove ulagače u to područje." 

“Današnji dan važan je korak za transformaciju kemijske industrije u Mađarskoj, ali i suradnju između MOL-a i thyssenkruppa“, izjavio je dr. Sami Pelkonen.

”MOL slijedi svoj ambiciozni projekt rasta, određen strategijom Vision 2030. Ponosni smo i posvećeni održivosti. Drago nam je što našim tehnologijama i znanjem možemo doprinijeti inovacijama i održivosti u kemijskom sektoru.“ Jedna od okosnica MOL-ove strategije 2030 - Enter Tomorrow jest i širenje petrokemijskog vrijednosnog lanca kompanije i proizvodnja veće količine vrijednih proizvoda. Postrojenje za proizvodnju poliola i prethodno otvoreno postrojenje za proizvodnju sintetske gume važne su prekretnice u toj strategiji. Postrojenje za proizvodnju sintetske gume koje su otvorili MOL Grupa i japanska tvrtka JSR Corporation proizvodi 60.000 tona sintetičke gume S-SBR (solution polymerization styrene-butadiene rubber), koja je globalno traženi kemijski proizvod. Najvažnija sirovina za S-SBR je butadien, koji MOL proizvodi u susjednom postrojenju, puštenome u pogon 2015. godine. Sažetak o MOL Group PetrochemicalsU skladu sa svojom strategijom za 2030. godinu, MOL Grupa širi svoj petrokemijski vrijednosni lanac prema polumasovnoj proizvodnji i posebnim kemijskim proizvodima, kako bi postala vodeća kompanija kemijske industrije na području središnje i istočne Europe. Zahvaljujući širokome spektru mogućih primjena polieter poliol, sirovina za poliuretansku pjenu, predstavlja glavni smjer petrokemijskog razvoja MOL-a. Poliol se koristi u automobilskoj i građevinskoj industriji te industrijama proizvodnje pakiranja i namještaja. MOL želi postati strateški partner proizvođačima poliuretana u cijeloj regiji zahvaljujući svojem u potpunosti integriranom vrijednosnom lancu, vrhunskoj tehnologiji i iznadprosječnim standardima usluge.  

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljikovodika. Kompanija trenutno obavlja proizvodne aktivnosti u 8 zemalja, a istraživačke u 13 zemalja. MOL Grupa ima četiri rafinerije i dva petrokemijska postrojenja u integriranom vrijednosnom lancu u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, a u vlasništvu ima mrežu od 2.000 benzinskih postaja u 10 zemalja središnje i jugoistočne Europe. 

O thyssenkrupp Industrial Solutions

 Thyssenkrupp Industrial Solutions vodeći je partner za inženjering, izgradnju i servisiranje industrijskih pogona i sustava. Na temelju više od 200 godina iskustva nudimo postrojenja i komponente izrađene po mjeri i sistemu ključ-u-ruke za klijente u kemijskoj, cementnoj, rudarskoj i čeličnoj industriji te industriji gnojiva. Kao sistemski partner automobilskom sektoru razvijamo specijalizirana rješenja prema individualnim potrebama klijenata. Naših 16.000 zaposlenika širom svijeta tvori globalnu mrežu čiji tehnološki portfelj jamči produktivnost i troškovnu učinkovitost na najvišoj razini.

Tagovi: proizvodni kompleks poliola, kompanija MOL, Zsolt Hernadi, Sami Pelkonen, thyssenkrupp
PROČITAJ I OVO
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
UDRUŽIVANJE
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
ZAGREB - U prostorijama trgovačkog centra Westgate održana je u ponedjeljak Osnivačka skupština Udruge trgovine i logistike (UTIL), nove interesne udruge koja okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike, sektora koji prirodno čine objedinjeni lanac.
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
POTEZI
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
ZAGREB - Za preuzimanje i oporabu biootpada, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena je jer nije bila valjana.
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ŠTRAJK
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ZAGREB - U tijeku je prosvjed vozača Ubera. Prosvjed je počeo u sedam sati, a trebao bi trajati tri sata.
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE