GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kasni proširenje Ipsilona

Kasni proširenje Ipsilona
CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2018 / 08:55
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Najvažnija istarska prometnica, Ipsilon, nikako da poveća svoje, za ljetnu najezdu turista sve skromnije kapacitete. 

Iako je izgradnja proširenja od Rogovića do tunela Učka, čime bi se dobio puni profil Ipsilona na području Istarske županije, prema najpesimističnijim najavama trebala krenuti početkom ove godine, ne događa se ništa. Optimisti su početak dogradnje dodatnog cestovnog kraka najavljivali još za prošli rujan.

Najave proširenja Ipsilona počele su još u zimu 2016. godine, dakle pred više od dvije godine. Isticao ih je i ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković, no trenutak je za pitanje - što se događa i tko je odgovoran što dogradnja još nije počela?

Prema najavama, izgradnja bi trebala trajati dvije godine. Za predstojeću turističku sezonu očito nema pomaka u cestovnoj gužvi na istočnom kraku Ipsilona, no koncesionar te prometnice, Bina-Istra, ipak najavljuje početak radova za sredinu ove godine.

Podsjetimo, dogradnja Ipsilona trebala bi se financirati sredstvima Svjetske banke i komercijalnih banaka po modelu javno-privatnog partnerstva. Da bi kredit bio odobren, potrebno je dopuštenje Europske komisije, a da bi EK dala dopuštenje, Vlada i Bina-Istra prvo moraju sastaviti novi ugovor o koncesiji. Prvi korak u odobrenju tog novog ugovora o koncesiji od strane EK naziva se prenotifikacija, te to je faza u kojoj se sada posao nalazi.

"Već dugo najavljivan nastavak projekta Istarskog ipsilona očito ulazi u završnu fazu priprema. Naime, proces prenotifikacije ugovora o koncesiji sa Bina-Istrom upravo je uspješno priveden kraju od strane Europske komisije", kažu u koncesionaru, Bina-Istri, te pojašnjavaju: "Za ovu vrstu projekata, koji se temelje na javno-privatnom partnerstvu, svaka članica EU mora od strane DG Competition ureda u Bruxellesu dobiti ocjenu o usklađenosti odredbi ugovora sa EU pravilima tržišnog natjecanja. Riječ je o postupku u kojem stručnjaci spomenutog ureda proučavaju pojedinosti modela financiranja projekta, analiziraju mehanizme podjele rizika i vrednuju tržišne cijene investicije. Ova važna etapa iziskivala je preciznu i dubinsku analizu svakog detalja ugovora. Uspješno okončanje ove procedure primljeno je vrlo pozitivno od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naročito kada se uzme u obzir kompleksnost cijelog projekta i činjenica da se radi o prvom procesu prenotifikacije za Republiku Hrvatsku", kažu u Bina-Istri.

Tagovi: Istarski ipsilon, Hrvatske autoceste, Oleg Butković, Bina-Istra, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE