GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kašnjenja u trščanskoj luci zbog kaosa u Crvenom moru

Kašnjenja u trščanskoj luci zbog kaosa u Crvenom moru
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
TRST - Situaciju u Crvenom moru sa zabrinutošću prate i u lukama sjevernog Jadrana. Tamo su jemenski Huti pobunjenici napali desetke teretnih brodova dok su plovili Crvenim morem.

 Trstu su posebno pesimistični, jer zbog ovakvih uvjeta kontejnerske brodove s Dalekog istoka očekuju tek sredinom siječnja.

Prije nekoliko dana u Crvenom moru napadnut je brod koji je trebao iskrcati teret u luci Koper. U Luci Koper prati se stanje na logističkim pravcima. Prema informacijama kojima raspolažu, brodari su već preusmjerili brodove - pa će ploviti oko Afrike, a ne kroz Sueski kanal. U praksi to znači da će teret namijenjen sjevernom Jadranu stizati sa zakašnjenjem od desetak dana.

"Duži put oko Rta dobre nade znači veće troškove za brodara, a to se na kraju prebacuje na krajnjeg primatelja robe. Poznato je da su vozarine s Dalekog istoka poskupjele više od 200 posto posljednjih tjedana. Ako se ovi napadi nastave, činjenica je da će intervencija vojne pratnje ili konvoja biti nužna, jer će se na tom području nešto morati učiniti", kaže predsjednik Udruge pomorskih agencija Gracjan Necmeskal.

Prvi čovjek tršćanske luke Zeno d'Agostino rekao je za talijanski Rai da im je jučer Crvenim morem doplovio posljednji ovogodišnji brod. "Od 27. prosinca do 18. siječnja ne očekujemo kontejnerske brodove, jer će morati proći Gibraltar umjesto kroz Sueski kanal", rekao je d'Agostino.

Više od 20 zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, pridružilo se međunarodnoj koaliciji za zaštitu teretnog prometa u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, koji su zajedno sa Sueskim kanalom jedan od najvažnijih svjetskih pomorskih pravaca.

Tagovi: Trst, brodari, crveno more, logistika
PROČITAJ I OVO
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
U Plivi dramatično smanjene plaće
PLAĆE
U Plivi dramatično smanjene plaće
ZAGREB - Najveća hrvatska farmaceutska kompanija, Pliva, zabilježila je, piše Danica.hr, prodaju od 730 milijuna eura, što je 11 posto više nego godinu prije, te profit od 80 milijuna eura, što je 28 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE