GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu

Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 21:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvom kvartalu ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 milijuna kn koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 110,5 milijuna kn.

Povećanje neto gubitka za 12 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine direktna je posljedica smanjenog naleta i broja prevezenih putnika što se posebno odnosi na mjesec ožujak. Ukupan nalet u prvom kvartalu iskazan brojem letova smanjen je za 9,8 posto (-491 let), dok je broj putnika manji za 22 posto (-75 tisuća putnika) što ima izravni efekt na ostvarenu razinu poslovnih prihoda, primarno putničkih. Financijski efekt ovog smanjenja na nivou putničkih prihoda iznosi 45,3 milijuna knprihoda manje u usporedbi s prvim kvartalom 2019. godine. U ovom je razdoblju intenziviran prijevoz tereta, a što je u konačnici rezultiralo s porastom prihoda od prijevoza robe i pošte za 11 posto, odnosno za 270 tisuća kn.

Prvi kvartal 2020. godine obilježio je pad ukupno prevezenih putnika za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Ovako značajan pad broja putnika u prvom kvartalu posljedica je krize uzrokovane virusom COVID-19 čiji će se utjecaj osjećati kroz cijelu poslovnu 2020. godinu. Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 25 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu manji za 21 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U izvanrednom, charter prometu prevezeno je 1,5 tisuća putnika što je za 28 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pri čemu charter promet čini manje od 1 posto ukupnog prometa. U promatranom razdoblju prijevoz tereta u tonama veći je za 6 posto (29 tone) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Uz smanjenje razine operativnih prihoda ostvaren je i pad troškova poslovanja za 5 posto što je rezultat smanjenja razine prometa. Troškovi poslovanja u odnosu na prvi kvartal 2019. godine smanjeni su za 17,9 milijuna kn.

Prema postojećim procjenama te podacima kojima kompanija raspolaže, razoran efekt krize biti će jasno vidljiv u drugom kvartalu koji je trenutno u najvećoj mjeri pogođen krizom, budući da je tijekom travnja pa do 11. svibnja Croatia Airlines obavljao samo jedan let dnevno i to na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb, a od tog datuma uvode se još 4 rotacije dnevno domaćeg prometa (dvije za Split i dvije za Dubrovnik). Službeni početak letenja na ostalim rutama još uvijek je neizvjestan.

Ukupna ulaganja u prvom kvartalu iznose 50,1 milijuna kn. Pri tome su najznačajnija ulaganja u zrakoplove i motore koja iznose 47,1 milijuna kn i uključuju overhaul na unajmljenom CFM motoru za Airbus flotu (41,8 milijun kn), zamjenu podvozja na zrakoplovu CTK (1,6 milijuna kn) te ESG modifikacije (3,6 milijuna kn). U promatranom kvartalu napravljeno je pet C pregleda u internoj izvedbi, četiri na zrakoplovima flote Airbus (CTK, CTJ, CTI, CTL) te jedan na Dash floti (CQB). Od ostalih ulaganja značajnija su ulaganja u rezervne dijelove koja su ostvarena u visini 2,7 milijuna kn.

Tagovi: Croatia Airlines, poslovni rezultati, koronakriza, zračni prijevoz, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE