GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan gubitak Carnivala u drugom kvartalu

Katastrofalan gubitak Carnivala u drugom kvartalu
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britansko-američki organizator krstarenja Carnival izvijestio je da je drugo fiskalno tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 4,4 milijarde dolara zbog pandemije Covida-19 koja ga je prisilila na otpis suvišnih brodova.

Neto gubitak u tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem svibnja najveći je u povijesti vodećeg organizatora krstarenja u svijetu. U istom razdoblju prošle godine kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 milijun dolara.

Poslovanje s krstarenjima urušilo se nakon što je nekoliko brodova, uključujući i neke u vlasništvu Carnivalovog Princess Cruisea, postalo žarištima epidemije koronavirusa. Neki su putnici i radnici umrli od posljedica zaraze a nekima je određena karantena u lukama.

Carnival je zbog pandemije i njezinih posljedica bio prisiljen smanjiti ukupne kapacitete. Nakon prodaje šest brodova bili su prisiljeni otpisati dvije milijarde dolara zbog razlike u prodajnoj cijeni i njihovoj knjigovodstvenoj vrijednosti.

Kada se isključj taj otpis, neto gubitak iznosio je 2,4 milijarde dolara.

Kompanija je na kraju svibnja imala 7,6 milijardi dolara gotovine, ali uprava upozorava da gube 650 milijuna dolara mjesečno u očekivanju regulatornih odobrenja programa putovanja koji bi im, kako se nadaju, trebali vratiti klijente do kraja godine.

„Što dulje traje pauza u poslovanju, to će veći biti utjecaj na likvidnost i financijski položaj tvrtke“, naglašavaju u Carivalu.

Krstarenja se obično rezerviraju šest mjeseci do godinu dana unaprijed, a od izbijanja epidemije na brodovima u Aziji Carnival i njegovi konkurenti bili su prisiljeni otkazati, refundirati ili promijeniti rezervacije za tisuće karata.

U Carnivalu napominju i da su u svibnju neto bilježili manje rezervacija nego u istom prošlogodišnjem mjesecu ali ima i naznaka poboljšanja, tvrde.

Tagovi: Carnival, Covid-19, kruzeri, krstarenja, Princess Cruise
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE