GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalna godina za Cinkarnu

Katastrofalna godina za Cinkarnu
LOŠE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 10:44
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje lani je ostvarila blizu 176,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 22 posto manje nego 2022. Neto dobit zaustavila se na gotovo 5,5 milijuna eura, što je pad od 87 posto u odnosu na prethodnu godinu.
S obzirom na pad količine prodaje i postignutih cijena, menadžment rezultate ocjenjuje sukladnima predviđanjima.

Prema obrazloženjima uprave u uvodu danas objavljenog nerevidiranog izvješća o poslovanju u 2023. godini, na pad prodaje najviše su utjecale manje količine prodaje, a manjim dijelom niže prosječne prodajne cijene pigmenta titan dioksida kao glavnog proizvoda.

Prema riječima uprave na čelu s Alešom Skokom, europski proizvođači pigmenata bilježe manju potražnju, dijelom zbog jeftinijeg kineskog uvoza, a dijelom zbog neiskorištenih zaliha iz prethodnih godina i manje potražnje za proizvodima u kojima je spomenuti pigment ugrađen. Uprava spominje građevinski sektor. Potkraj godine na promjene u kupovnim strategijama kupaca trebala bi utjecati i studija mogućih antidampinških mjera velikih gospodarstava te logistička barijera u Crvenom moru.

U tom kontekstu Cinkarna ocjenjuje da su ostvareni poslovni rezultati u skladu s predviđanjima za ovo razdoblje. Cinkarna Celje, podsjetila je uprava, relativno je mali proizvođač pigmenta, pa se s tržišnim uvjetima i promjenama suočava kao tipični sljedbenik te nastoji iskoristiti potencijal tržišta što je više moguće u zadanim okvirima.

„U tržišnim uvjetima na kraju godine obujam proizvodnje prilagodili smo potrebama tržišta. Razdoblje smanjene proizvodnje u većoj smo mjeri iskoristili za izvođenje kapitalnih remonta ili radova održavanja", napisali su u Upravi. Vidljivo je to i po gotovo udvostručenom iznosu investicijskih izdataka u odnosu na 2022. Lani su ti izdaci dosegnuli 19,8 milijuna eura.

Trenutni makroekonomski uvjeti i prognoze znače da tvrtka bilježi slabiju potražnju i lošije raspoloženje kupaca, kažu u upravi. Osim europske ponude pigmenta, na tržište utječu i vrlo pristupačne količine iz Azije, što je povezano s krizom nekretnina u Kini, koja stvara višak kapaciteta. U posljednje vrijeme, zbog sukoba u Crvenom moru, porasli su troškovi kontejnerskog transporta između Azije i Europe, što pridonosi malo poboljšanoj konkurentnosti pigmenta europskog podrijetla.

„Pomno pratimo navedene čimbenike i sukladno tome prilagođavamo marketinške aktivnosti. Bez obzira na to, procjenjujemo da će u idućim kvartalima biti skromnija potražnja i pritisak na cijene", predviđaju u Cinkarni, gdje planiraju restriktivniju politiku u području upravljanja troškovima materijala, sirovina, energije i usluga .

Istovremeno se fokusiraju na maksimalnu iskorištenost proizvodnih kapaciteta, iskorištavanje tržišnih potencijala u smjeru prodaje proizvoda s većom dodanom vrijednošću, optimizaciju troškova proizvodnje i realizaciju investicijskih planova.

U ostvarene manje prihode i lošiji neto poslovni rezultat društva nisu uključena sredstva državne potpore primljene do kraja 2023. godine za ublažavanje posljedica troška energije u iznosu od 6,1 milijun eura. Primljene pomoći evidentiraju se u obračunate prihode odn ostale kratkoročne obveze u bilanci te će se prenijeti u poslovne prihode kada sigurno budu poznate sve činjenice za njihovo priznavanje, predviđaju u tvrtki.

Tržišna kapitalizacija Cinkarne, koja je lani u prosjeku zapošljavala 755 ljudi, što je 21 manje nego godinu prije, u 2023. zbog pada vrijednosti dionica pala je za nešto više od desetine na 165,6 milijuna eura.

Ove se godine pak cijena dionica Cinkarne opet donekle oporavila, a tvrtka, koja je godinama važila za jednu od najprofitabilnijih slovenskih burzovnih kompanija, svojim je dioničarima isplatila i dividendu za 2022. godinu u iznosu od 3,20 eura bruto po dionici. , ili praktički u cijelom obimu bilančne dobiti na kraju 2022. godine koja je iznosila 25,01 milijun eura.

Tagovi: Cinkarna, dividenda, cink, titan dioksid, aleš skok
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE