GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije

Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 14:17
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Enterprise Investors kontinuirano promatra nove prilike za ulaganja u Jadranskoj regiji, pa tako i Hrvatskoj, dok je trgovački lanac Studenac identificirao daljnje potencijalne akvizicije, koje bi trebao realizirati do iduće godine, izjavio je u četvrtak partner u tom fondu Michal Kedzia.

Kedzia, partner u Enterprise Investorsu za Jadransku regiju, to je rekao na konferenciji "Ulaganje u neizvjesnim vremenima", u organizaciji tog fonda i Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

Enterprise Investors jedan je od vodećih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity) u središnjoj i istočnoj Europi, koji je preklani u Hrvatskoj izvršio akviziciju Pan-Peka i trgovačkog lanca Studenac, a još od ranije u vlasništvu ima i lanac trgovina sportskom opremom Intersport.

Studenac je u 2019. preuzeo i Istarske supermarkete, kao i zadarski lanac trgovina Sonik, a trenutno u Hrvatskoj broj više od 620 prodajnih mjesta. Kedzia je naveo da je Studenac identificirao daljnje potencijalne akvizicije, a kaže da bi se one trebale realizirati do iduće godine, a nada se da možda čak i ove.

Dodaje da je Studenac zainteresiran samo za format manjih dućana i na tom modelu planira nastaviti rast širom Hrvatske, a potencijalne transakcije koje promatraju kreću se u vrijednosti od nekoliko milijuna eura pa do značajno većih iznosa.

Kedzia ističe i da fond kontinuirano promatra nove prilike za ulaganje i to ne samo u segmentu maloprodaje, već i šire, pa tako na tržištu Hrvatske i Jadranske regije u posljednje vrijeme primjećuju i zanimljive tvrtke i iz IT i tehnološkog sektora.

Na pitanje novinara je li fond zainteresiran za ulaganje u Ledo, Kedzia odgovara da po pravilu ne komentiraju transakcije, ni one u kojima sudjeluju, kao ni one u kojima ne. Pitanje je postavljeno u kontekstu ovotjedne objave Fortenova grupe o zaprimanju niza neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje čine Poslovnu grupu zamrznute hrane.

Kedzia ocjenjuje da hrvatsko tržište nije ništa manje atraktivno od ostalih zemalja srednje i istočne Europe, s obzirom i na članstvo u EU-u.

Pandemija bolesti Covid-19 u Hrvatskoj je pogodila određene sektore, poput turizma, koji će se s vremenom oporaviti, kaže Kedzia te dodaje da nema razloga ne biti optimističan u pogledu budućnosti. Općenito, kaže da je očekivano da u koronakrizi sektori povezani s internetskom trgovinom, poput dostave u kuću ili prodaje proizvoda, kao i oni koji se bave digitalnim uslugama, poput IT sektora, bilježe bolje poslovne rezultate.

Kedzia ocjenjuje da će veći stupanj digitalizacije do kojeg je pandemija dovela zadržati značajniju prisutnost u svakodnevnom životu ljudi, no s druge strane ne vjeruje da će "novo normalno" biti značajno drugačije od vremena prije pandemije.

Predsjednik uprave Studenca Michal Senczuk apostrofira negativan efekt pandemije Covid-19 na hrvatski turizam. Kaže da bi pad turizma po trenutnim procjenama na godišnjoj razini mogao iznositi 45 do 47 posto, kako situacija s pandemijom donosi brojne nepoznanice za poslovanje, dok s druge strane izdvaja prednosti hrvatskog turizma u odnosu na konkurenciju, koje se ogledaju i do lake dostupnosti destinacija automobilom, kao i velikog broja privatnog smještaja.

EBRD usredotočen na "zelena" ulaganja

Miljan Ždrale, voditelj poljoprivrednog sektora za središnju i jugoistočnu Europu u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) kaže da je banka usredotočena na pomoć privatnom sektoru, posebice u segmentu "zelenih" ulaganja, kao što su i obnovljivi izvori energije, prehrambena industrija te IT sektor.

Ističe da je cilj EBRD-a da do 2025. godine do 50 posto ukupnih ulaganja "otpada" na zelena ulaganja.

Apostrofira i ulaganja banke u private equity fondove, pa su tako podržali četiri takva fonda usredotočena na Hrvatsku i zemlje regije, pri čemu navodi da aktivnost takvih fondova, u kontekstu i razvoja inovacija i zadržavanja radne snage, nedostaje, a u EBRD-u nastoje ublažiti taj jaz.

I Ždralu su novinari pitali je li EBRD, samostalno ili u partnerstvu, zainteresiran za pojedine kompanije iz sustava Agrokor, poput Leda, na što je odgovorio da to ovisi od potražnje ulagača za njima.

"Investitori koji će imati razvojnu priču, s ciljem podizanja tih brendova i kompanija na još višu razinu (...), za takve investicije smo sigurno otvoreni. No to nije na nama, već na investitorima koji će eventualno pobijediti na natječaju. Ukoliko oni zadovoljavaju kriterije EBRD-a, otvoreni smo da pomognemo taj proces", izjavio je Ždrale.

Strani ulagači zainteresirani za Hrvatsku

Daniel Radić iz konzultantske tvrtke KPMG rekao je da dijelom zbog članstva u EU-u, a dijelom i zbog poslovnih transakcija koje su se dogodile posljednjih godina, postoji značajno veći interes stranih ulagača za Hrvatsku.

Hrvatsku na kartu ulagača stavljaju i kompanije iz sustava Agrokor, kaže Radić te zaključuje da, kada je u pitanju utjecaj pandemije Covid-19, ne vidi krizu po pitanju povjerenja ulagača.

Boris Šavorić iz odvjetničkog društva Šavorić & Partneri kaže da se u posljednje vrijeme nije odvilo previše transakcija, a kao problem ističe to što nitko ne zna što će biti u budućnosti, to jest 2021. godini, kada su u pitanju i zarade poduzeća.

Kao pozitivno navodi nedavna ulaganja u IT tvrtke Infobip i Nanobit.

Predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak rekao je da je u koronakrizi, s obzirom da je bez presedana, Vladi bilo teško pogoditi najbolje mjere za pomoć gospodarstvu i građanima, no kako je, s obzirom na okolnosti, učinila najbolje što je mogla.

S druge strane, kompanija je nastojala svakodnevno poslovati i unaprjeđivati poslovni sustav.

Tagovi: Enterprise Investors, Boris Šavorić, Studenac, Michal Kedzia, Ledo, Fortenova grupa, Daniel Radić, KPMG, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE