GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina pojačava investicije u srpsku infrastrukturu, trgovinu i turizam

Kina pojačava investicije u srpsku infrastrukturu, trgovinu i turizam
KINA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2017 / 17:07
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Kina planira da pojača investiranje u Srbiju, posebno u infrastrukturu, saradnju malih i srednjih preduzeća dve zemlje, ulaganja u trgovinu i turizam.

U svim ovim planovima se uveliko oslanja i na saradnju sa Institutom za međunarodnu politiku i privredu.

Institut je posle potipisivanja ugovora sa institutom za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka u julu postao regionalni centar Zapadnog Balkana za upravljanje naučnim projektima u formatu saradnje „16 plus 1" , podseća načelnica ovog centra " Ivona Lađevac, u razgovoru za Tanjug.

"Obaveza ovog Centra za studije Pojasa i puta svile, kako je nazvan, je da kineskim privrednicima pokaže u kojim oblastima mogu da ulažu i da se povežu sa što većim brojem naših privrednika, i to prevashodno iz sektora malih i srednjih preduzeća" kaže ona.

Lađevac napominje da je pre nekoliko dana održan sastanak delegacijom Razvojnog centra pri državnom savetu Kine, institucijom koja zapravo utiče na opredeljavanje kineskih sredstava za investicije u inostranstvu.

"Predložili smo da bi trebalo napraviti mrežu koja bi povezala naša i njihova mala i srednja preduzeća što bi omogućilo formiranje određenih konzorcijuma", navodi ona.

U planu je da, kako kaže organizovanje radionica za privrednike, predstavnike malih i srednjih preduzeća iz Kine.

"Cilj je da ih informišemo sa zakodavnim okvirima u Srbiji, sa našom poslovnom politkom, praksom da bi znali u kom periodu mogu šta da očekuju, kako će se šta realizovati, da se im pomognemo da se sto pre uključe u naše privredne tokove i pomognu napretku naše ekonomije", zaključila je Ivona Lađevac.

Istovremeno, objašnjava Lađevac, kineskim privrednicima su predočene i neke prednosti u poslovanju kao što su članstvo Srbije u CEFTI, posebne veze Rusijom što omogučava izvoz bez carinskih opterećenja.

Lađevic podseća da je naša zemlja jedna od najaktivninih članica u saradnji sa Kinom i da su velika ulaganja ove vodeće ekonomske sile u infrastrukturu i termoenergetski sektor, rezultata i i geostrateškom položaju Srbije.

"Poznato je da su Kinezi zakupili grčku luku Pirej, i da se vode pregovori oko preuzimanja solunske luke. Od ključnog značaja je izgradnja brze pruga kroz Srbiju do Budimpešte kako bi kineska roba sa Mediterana najbže i najlakse mogla da stiže do zemalja Zapadane i severne Evrope", naglasila je Lađevac.

Ona je napomenula i da ovaj projekat malo kasni zato što EU smatra da je "narušeno pravilo konkurencije i da se krše antimonopolski zakoni".

Lađevac istovremeno podseća da su kineski privrednici veoma zaintersovani za ulaganja u Rudarsko topioničarski basen Bor (RTB Bor).

"To bi bilo veoma korisno za nas s obzirom na to da jedina investicija koja je za sada ostvarena, a nije vezana za kreditne linije, smederevska železara "Hestil". Sanacija RTB Bora bi mnogo pomogla našoj i zemlji i otvorila bi se mogućnost za zapošljavanje novih radnika", kaže Lađevac.

Veliku pažnju javnosti privukla je i mogućnost dolaska "Alibabe", najveće kineske internet prodavnice na naše tržište.

"Poznata kineska kompanija "Alibaba" zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centara za jugoistočnu Evropu u Beogradu, i to je takođe sjajna ideja jer bi se na taj način ubrzalo transport roba i stvorile mogucnosti za nova radna mesta", kaže nacelnica Centra " Pojas i put svile".

Ona podseća i na na značaj otvaranje avionske linije Beograd - Peking za razvoj našeg turizma.

"Standard Kineza je sada visok i žele da vide druge delove sveta, a Srbija im je uvek interesantna".

Lađevac zaključuje da su mogućnosti brojne, ali da je važno osmisliti projekte

"U planu je da organizujemo radionice za sve one privrednike, predstavnike malih i srednjih preduzeća iz Kine da ih informišemo sa zakodavnim okvirima u Srbiji, sa našom poslovnom politkom, praksom da bi znali u kom periodu mogu šta da očekuju, kako će se šta realizovati, da se im pomognemo da se sto pre uključe u naše privredne tokove i pomognu napretku naše ekonomije", zaključila je Ivona Lađevac.

Tagovi: kineske investicije, Ivona Lađevac, srpska infrastruktura, Luka Pirej, RTB Bor, Institut za međunarodnu politiku i privredu
PROČITAJ I OVO
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
LOŠE VIJESTI
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
DARMSTADT - Farmaceutska kompanija Merck objavila je u petak rezultate nove studije koja je pokazala da je njezin eksperimentalni lijek protiv covida-19 manje učinkovit u smanjenju hospitalizacija i smrti u odnosu na ranije rezultate.
HRT raspisao natječaj za ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije
NATJEČAJ
HRT raspisao natječaj za ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije
ZAGREB - HRT je u petak objavio javni natječaj za nove ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije na koji se kandidati mogu prijaviti u roku 15 dana od objave u Narodnim novinama.
Airbus s Ukrajinom skicirao mogućnost isporuke 22 zrakoplova
POSLOVI
Airbus s Ukrajinom skicirao mogućnost isporuke 22 zrakoplova
AMSTERDAM - Europski proizvođač zrakoplova Airbus u četvrtak je objavio da je s ukrajinskim ministarstvom infrastrukture potpisao sporazum koji predviđa mogućnost najma ili kupnje 22 zrakoplova za novog ukrajinskog zračnog prijevoznika.
EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina
CJEPIVO
EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u četvrtak Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE