GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska digitalna kompanija mijenja algoritme radi bolje zaštite dostavljača

Kineska digitalna kompanija mijenja algoritme radi bolje zaštite dostavljača
REGULACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2021 / 15:23
Autor: SEEbiz/h

PEKING - Kineski div za dostavu hrane Meituan objavio je postavke po kojima algoritmi procjenjuju koliko je vremena kuririma potrebno za dostavu, dodavši i da ih prilagođava nakon vladinog poziva kompanijama da poboljšaju uvjete rada u sektoru.

Kineski regulatori ove su godine pooštrili stav prema velikim tehnološkim tvrtkama, kritizirajući njihove mjere koje eksploatiraju radnike i krše prava potrošača. Izradili su i smjernice za platforme za dostavu hrane, tražeći od njih da jamče minimalne plaće i odmor.

Regulacija prava radnika u digitaliziranoj „gig ekonomiji“ predmet je rasprava širom svijeta, uz stav sindikata da algoritmi na međunarodnim digitalnim platformama smanjuju plaće i prava radnika na takvim poslovima.

Krajem prošlog tjedna kineska tvrtka Meituan objavila je službenom WeChat računu prijedlog odredbi o pravima radnika, otvorivši konzultacije s dostavljačima i vanjskim stručnjacima i tražeći povratnu informaciju kako bi se algoritam poboljšao.

Najavili su i dodatke za kurire "za abnormalne uvjete", poput kašnjenja za koja su odgovorni prodavači hrane, i signalizirali određenu dozu fleksibilnosti, zamijenivši "točno vrijeme" razdobljem dostave.

Kompanija je istaknula i da surađuje s vladom kako bi vozači dobili osiguranje od ozljeda na radu, a najavili su i obavezne stanke.

Meituan i Ele.me našli su se na udaru kritika na društvenim mrežama zbog odnosa prema dostavljačima koji većinom nemaju ni osnovno zdravstveno ni mirovisko osiguranje.

Prošle je godine časopis Renwu u izvješću prikazao s kakvim se pritiscima i rizicima dostavljači suočavaju, žureći dostaviti naručene proizvode u roku koji je odredio algoritam kompanija.

Tagovi: Meituan , Kina, dostavljači, algoritam
PROČITAJ I OVO
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
SPAJANJE
Ryanair u zimi spaja Zagreb s 24 linije prema Europi
ZAGREB - Niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair u zimskom redu letenja Zagreb će s 24 linije povezivati s europskim odredištima u 16 zemalja, a u prosincu će u zagrebačku bazu uvesti i treći zrakoplov, pri čemu očekuje do ljeta iduće godine oko milijun putnika na svim linijama, najavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Uprave Ryanaira Michael O'Leary.
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
HGK
Raspisan natječaj za predsjednika HGK
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, a zainteresirani prijave mogu poslati u idućih sedam dana, čemu uz ostalo trebaju predložiti i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022.-2026.
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
NAGRADA
Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu
ZAGREB - Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards™ nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj.
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
LIKVIDNOST
Zaba kreditira Arena Hospitality Group
ZAGREB - Arena Hospitality Group objavila je da je danas zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom d.d. u ukupnom iznosu 150.000.000 kuna i to u sklopu HBOR-ovog Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
PROJEKTI
Fini dodijeljeno bespovratnih 12 milijuna kuna za nadogradnju sustava eFondova
ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE