GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska željeznička ofenziva stigla do Finske

Kineska željeznička ofenziva stigla do Finske
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2017 / 16:20
Autor: Branimir Vidmarović
ZAGREB - U sklopu infrastrukturnog projekta Pojas i Put, Kina je uspostavila direktne željezničke veze s krupnim europskim ekonomijama kao što su Engleska, Španjolska i Francuska. 

Prošli tjedan, kineska željeznička ofenziva stigla je do Finske, koja je postala prva skandinavska zemlja koja se povezala s transkontinentalnim projektom.
Željeznička linija uspostavljena od Kouvole pokraj Helsinkija u Finskoj do kineskog Xi’ana. Za transkontinentalnu željeznicu, linija je poprilično brza. Put od osam tisuća kilometara teretni vlak prošao je svega za deset dana, putujući kroz Kazahstan i Rusiju.

Planira se da će nova linija prometovati jednom tjedno te doprinijeti gospodarstvu Finske i ostalih skandinavskih zemalja. Znakovito je što je linija puštena u pogon nedugo prije početka šestog samita zemalja 16 plus 1, koji se trenutno odvija u Budimpešti, pogotovo s obzirom na neugodnu situaciju između Kine i EU oko izgradnje pruge Beograd-Budimpešta. Ni jedna skandinavska zemlja nije dio platforme 16 plus 1, no ovaj poduhvat pokazuje koliko su blizu Pojas i Put te 16 plus 1 – dva različita po tehničkoj izvedbi kineska projekta koje Peking zasada tretira odvojeno ali koji će se u nekoj doglednoj budućnosti morati ujediniti kada za to budu prave okolnosti.

Povezanost sa Skandinavijom bitan je element u kineskoj računici. Naime, Peking već neko vrijeme razmatra mogućnost korištenja tzv. Sjevernog transportnog pravca – pomorskog puta na sjeveru Rusije. Kina smatra da je sjeverni pravac i geografski i ekonomski opravdan, pogotovo u zbog toga što sve veće temperature na planeti omogućuju da se unutar godine pravac koristi dulje vrijeme. Kina se prije četiri godine izborila za status stalnog promatrača u Vijeću arktičkih zemalja unatoč protivljenju Rusije. No, sada Rusija razmatra mogućnost zabrane korištenja pravca za sve države.

To remeti kineske planove pa ovakvim kopnenim povezivanjem očito nastoji osigurati stalnu vezu s europskim sjeverom. Prema navodima portala GB Times, finski stručnjaci smatraju da je klasičan pomorski prijevoz od Finske do Kine (preko Sueza) nominalno jeftiniji. No ako se teret dalje prebacuje u unutrašnjost, odnosno na zapad Kine, cijena se može udvostručiti. Stoga je direktna kopnena linija optimalno rješenje. 

Osim toga, takva linija zaobilazi zakrčene terminale Bjelorusije i Poljske dok jednaka širina tračnica u Kazahstanu, Rusiji i Finskoj znači da se kontejneri moraju pretovarivati samo jednom, na granici Kine i Kazahstana. Ovaj pravac će se zasada koristiti za prijevoz mašinerije i industrijskih alata.

Prijevoz namirnica ovisi o pregovorima s Rusijom u kojoj je trenutno na snazi paket „antisankcija“ – zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz EU. Peking će subvencionirati prijevoze kako bi nova linija u startu bila vrlo konkurentna, iako je pitanje do koje mjere i na koje razdoblje je Peking voljan trošiti državni novac s obzirom na to da je pomorski prijevoz daleko dominantniji, pogotovo na velike razdaljine.

No, dokle god je kopno Euroazije kineska zona sigurnosti za kineski transport i trgovinu u slučaju vojnih sukoba u Južnom kineskom moru i mogućnoj blokadi Malajskog prolaza, Peking će nastaviti promociju i ulaganje u kopnenu infrastrukturu.

Tagovi: kineska željeznice, Pojas i put, summit Kina plus 16, Put svile
PROČITAJ I OVO
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
LOŠE VIJESTI
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
DARMSTADT - Farmaceutska kompanija Merck objavila je u petak rezultate nove studije koja je pokazala da je njezin eksperimentalni lijek protiv covida-19 manje učinkovit u smanjenju hospitalizacija i smrti u odnosu na ranije rezultate.
HRT raspisao natječaj za ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije
NATJEČAJ
HRT raspisao natječaj za ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije
ZAGREB - HRT je u petak objavio javni natječaj za nove ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije na koji se kandidati mogu prijaviti u roku 15 dana od objave u Narodnim novinama.
Airbus s Ukrajinom skicirao mogućnost isporuke 22 zrakoplova
POSLOVI
Airbus s Ukrajinom skicirao mogućnost isporuke 22 zrakoplova
AMSTERDAM - Europski proizvođač zrakoplova Airbus u četvrtak je objavio da je s ukrajinskim ministarstvom infrastrukture potpisao sporazum koji predviđa mogućnost najma ili kupnje 22 zrakoplova za novog ukrajinskog zračnog prijevoznika.
EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina
CJEPIVO
EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u četvrtak Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE