GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske investicije podići će broj turista u Kumrovcu i okolici

Kineske investicije podići će broj turista u Kumrovcu i okolici
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2019 / 22:14
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
ZAGREB - Hrvatska Vlada odobrila je prodaju nekadašnje političke škole SKJ u Kumrovcu kineskom investitoru za 1,9 milijuna eura. 

Lokalne vlasti u Kumrovcu očekuju da će ova investicija dinamizirati razvoj ovog dijela Hrvatskog zagorja, a kineski investitori planiraju prenamijeniti kompleks za kongresni i zdravstveni turizam. U ponudi će biti mjesta i za Josipa Broza Tita, koji je rođen u Kumrovcu, kažu investitori.

Jednoglasno i bez rasprave, hrvatska Vlada odobrila je jedinom ponuđaču, tvrtci Zhongya nekretnine iz Zagreba, prodaju nekadašnje političke škole SKJ u Kumrovcu za nešto preko 14 milijuna kuna, oko 1,9 milijuna eura, piše Radio Slobodna Evropa.

Radi se o zgradi na četiri etaže površine gotovo 6.000 kvadratnih metara i 20.000 kvadratnih metara dvorišta namijenjenog obrazovanju perspektivnih partijskih kadrova koja je dovršena 1981. godine, i koja je imala smještajne kapacitete, nastavne prostore, restoran, bazen i wellness.

Zgrada je dugo godina izvan uporabe i nije održavana, a posebno je devastirana najviša etaža, jer je s krova ukraden pokrovni bakreni lim.

Načelnik općine Kumrovec Robert Šplajtu izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) pohvalio je Vladu i ministra državne imovine Gorana Marića što su riješili problem kojeg ranije Vlade nisu uspjele riješiti. Naime, objekt se bezuspješno pokušavalo prodati još od 2003. godine.

"Sretni smo što će se investirati u taj objekt i što će već početkom iduće godine krenuti adaptacija i rekonstrukcija. Nadamo se da će kroz dvije-tri godine biti stavljen u funkciju kongresni centar, u kojem se smjeru i ide", kaže kumrovečki načelnik.

On očekuje zapošljavanje preko stotinu ljudi iz Kumrovca i okolice kada se dovrši rekonstrukcija, a vjeruje da će općina Kumrovec uskoro prodati i lokalni stadion i Spomen-dom, koji je još u najboljem stanju i za kojeg Šplajt vjeruje da neće biti problem naći kupca.

"Naravno da svi gledamo da Kumrovec kroz ovako velike investicije mora gospodarski i ekonomski rasti i naravno poboljšati demografsku sliku cijelog kraja. Tako da vjerujem da nam ovdje u Kumrovec dolaze svjetliji dani, a mislim da je to ovaj kraj i zaslužio, jednu takvu bolju budućnost. Napravila se jedna stvarno pozitivna atmosfera tako da vjerujem da će to samo lančano ići dalje", optimističan je Šplajt.

Iza Zhongya nekretnina stoji kineska poduzetnica Jiang Yu, a komunikacijski manager Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije, koja je posredovala u ovom poslu, Siniša Malus za RSE kaže kako je cilj pomoću investicije od 30 milijuna eura pretvoriti političku školu u objekt za kongresni i zdravstveni turizam sa četiri zvjezdice. On je potvrdio kineski interes i za stadion i za Spomen-dom.

​"Kada budu sve te investicije realizirane, uz pretpostavku da će se u međuvremenu dogoditi i nešto vrlo bitno, a to je otvaranje direktne zračne linije između Kine i Hrvatske, neke pretpostavke govore da bismo za tri do pet godina tamo mogli vidjeti između 200.000 i 250.000 turista godišnje. To je jedna brojka koja je onda već respektabilna, i to je zapravo i podloga za kineske investitore zbog čega su se oni i odlučili za taj set investicija u Hrvatskom zagorju", pojašnjava Malus.

U ponudi će biti mjesta i za Josipa Broza Tita, koji je rođen u Kumrovcu, kaže Malus.

"Kineski investitori na to gledaju kao na nešto što je dio povijesti, ali naravno da isto tako imaju visoku svijest o tome da je osoba Josipa Broza Tita imala izuzetno veliku specifičnu težinu u međunarodnim odnosima u 20. stoljeću. Prema tome, on može na neki način biti sigurno magnet za turiste koji dolaze posebno iz prekomorskih zemalja - tu ne govorim samo o Kini, nego i o Indiji i drugim zemljama - gdje je još uvijek živo sjećanje na Josipa Broza Tita i na Pokret nesvrstanih", uvjeren je Siniša Malus.

Tagovi: Kumrovec, bivša politička škola, Zhongya Nekretnine, Jiang Yu, Robert Šplajt, kineske investicije
PROČITAJ I OVO
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
POTEZI
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
ZAGREB - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kazala je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da je odbila raspisati natječaj kad je shvatila da se na njega može javiti samo jedna tvrtka te je posao povjerila državnoj Financijskoj agenciji (Fina).
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE