GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski biznismen ima velike planove s letačkom školom Adria Airwaysa

Kineski biznismen ima velike planove s letačkom školom Adria Airwaysa
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 19:44
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Kineski poduzetnik Kai Dai, koji je prošle godine registrirao novu zrakoplovnu kompaniju u Sloveniji, nedavno je postao vlasnik pilotske akademije Adria Airways, što potiče nagađanja da će njegova tvrtka Kylin Prime Capital postati važan igrač u zrakoplovnom sektoru zemlje, piše portal EX-YU Aviation. .

Kineska tvrtka, podržana od matične države, osnovala je prošle godine tvrtku European Prime Airways, a glavne djelatnosti putničkog i zračnog prijevoza zabilježene su u poslovnom registru Slovenije. Uz to, prema javnim podacima, jasno je da bivši pilot Adrie Airways Blaž Berdnik također ima 10% udjela u zrakoplovnoj kompaniji.

Tvrtka ne želi komentirati svoje planove, niti potvrditi ili demantirati svoje sudjelovanje u industriji zračnog prometa EU-a.

Prošli mjesec, u sklopu stečajnog postupka bivše slovenske zrakoplovne tvrtke, škola leta Adria Airways prodana je za 7.500 eura. Kupnju je izvršio bivši slovenski predsjednik Ustavnog suda dr. Peter Jambrek, koji se udružio s Kai Daijem.

Jambrekov institut za ustavnu regulaciju i ljudska prava službeno je kupio školu, a Dai i Jambrek nedavno su postali poslovni partneri u Adria Aviation Academy, u kojoj Dai ima 55%, a Jambrek 30% udjela. Preostalih 15 posto u vlasništvu je Jambrekovog sina Oscara Petera Jambreka.

Dr. Jambrek je predstavio plan prema kojemu škola letenja treba postati najveća na svijetu.

"Ciljamo na veliki bazen zemalja - na primjer, u Kini postoji ogroman nedostatak pilota, a isto vrijedi i za Indiju i Indoneziju", rekao je.

Očekuje se da će škola započeti s radom sljedeće godine, do kada će se riješiti sve birokratske stvari. Najveća prednost letačke škole je još uvijek valjana, ali je nefunkcionalna ATO licenca (odobrena organizacija za obuku), koja omogućava kupcu da nastavi obučavati buduće pilote.

Kineska ulaganja u slovenski zrakoplovni sektor do sada su bila neuspješna. Godine 2017. SHS Aviation uz potporu Kine dobio je petnaestogodišnju koncesiju za zračnu luku Maribor. Planirao je od zračne luke napraviti europsko središte za dolazak kineskih turista. Kako bi ostvarila svoju viziju, tvrtka je osnovala novog prijevoznika - VLM Slovenija - koji je počeo letjeti na nekoliko europskih odredišta iz Maribora.

No, zrakoplovna tvrtka bankrotirala je nakon mnogih problema, kineski se investitor kasnije povukao iz mariborske zračne luke i optužio državu da nije ispunila svoj dio sporazuma o usvajanju novog prostornog plana zračne luke, koji bi omogućio njegov razvoj. Do danas novi prostorni plan nije usvojen.

Tagovi: Kai Dai, Blaž Berdnik, Peter Jambrek, Adria Aviation Academy, Kylin Prime Capital, Adria Airways, SHS Aviation,
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE