GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinesko i korejsko tržište ključevi za daljnji rast hrvatskog turizma

Kinesko i korejsko tržište ključevi za daljnji rast hrvatskog turizma
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2018 / 12:32
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Promatrajući osam mjeseci u globalu, turistička godina u Hrvatskoj je u plusu, s pet posto više dolazaka i četiri posto više noćenja, ali je kolovoz ipak zabilježio manji rast, u nekim segmentima stagnaciju i blagi pad.

Slika je to u odnosu na prošlu, rekordnu godinu. Ove godine, dakle, nisu ponovljene dvoznamenkaste stope rasta, ali turizam i dalje dobro posluje, barem što se tiče statistike koju zbraja eVisitor.

U Istri, koja u nacionalnim brojkama ima najveći udio, turistički je promet u dosadašnjem dijelu godine za tri-četiri posto viši. U realnim brojkama to je 132.000 više dolazaka i 685.000 više noćenja nego od siječnja do konca kolovoza prošle godine. Istra nosi 24 od ukupno 88,5 milijuna noćenja u Hrvatskoj u osam mjeseci ove godine.

- Daljnju uspješnost hrvatskog turizma u narednim razdobljima odredit će kreativnije osmišljavanje i isporuka kvalitetnih i inovativnih turističkih doživljaja i proizvoda, poput sportskog, zdravstvenog ili gastro-turizma, kao i sve dinamičnija obrada azijskih tržišta, kineskog i korejskog, čiji turisti dolaze upravo u posezonskim mjesecima, kaže Boris Žgomba, čelnik agencije Uniline

Ako izdvojimo samo kolovoz, brojke su malo drukčije. U tom vršnom turističkom mjesecu na nacionalnoj razini zabilježeno je tri posto više dolazaka i jedan posto noćenja. Istra je ponovila lanjske rezultate u dolascima turista, kojih je bilo nešto iznad milijun, te ostvarila 8,497 milijuna noćenja, jedan posto manje nego lanjskog kolovoza.

- U kolovozu hoteli su zabilježili jedan posto slabiji rezultat, kampovi šest posto slabiji rezultat, dok je privatni smještaj bio bolji za tri posto. U realnim brojkama, hoteli su imali 15.000 noćenja manje, kampovi 190.000 tisuća manje, a privatni smještaj 80.000 više noćenja. Valja spomenuti da je broj postelja u privatnom smještaju od početka godine do danas drastično narastao za 8.000 u nekomercijalnom smještaju i 10.000 u komercijalnom privatnom smještaju koji obuhvaća objekte u domaćinstvu i ostale ugostiteljske objekte za smještaj, kaže direktor TZ-a Istre Denis Ivošević.

Tagovi: hrvatski turizam, kineski turisti, Boris Žgomba, Denis Ivošević
PROČITAJ I OVO
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
UDRUŽIVANJE
Veliki trgovci i logističari osnovali novu udrugu, na čelu Denis Čupić
ZAGREB - U prostorijama trgovačkog centra Westgate održana je u ponedjeljak Osnivačka skupština Udruge trgovine i logistike (UTIL), nove interesne udruge koja okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike, sektora koji prirodno čine objedinjeni lanac.
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
POTEZI
Zagreb za posao oporabe biootpada izabrao Pripuzovu tvrtku
ZAGREB - Za preuzimanje i oporabu biootpada, Grad Zagreb je nakon javnog natječaja odabrao zajednicu ponuditelja oko tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe Petra Pripuza, dok je druga ponuda odbijena je jer nije bila valjana.
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ŠTRAJK
Vozači Ubera nastavljaju štrajku iako im je novac sjeo
ZAGREB - U tijeku je prosvjed vozača Ubera. Prosvjed je počeo u sedam sati, a trebao bi trajati tri sata.
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE