GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kišni svibanj pokazao koliko je Hrvatska ranjiva na loše turističke rezultate

Kišni svibanj pokazao koliko je Hrvatska ranjiva na loše turističke rezultate
RANJIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2019 / 07:43
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Glavni generator rasta hrvatskog gospodarstva, potrošnja u maloprodaji u svibnju je doživjela značajan pad i to u odnosu na prethodni mjesec, ali i u odnosu na svibanj prošle godine.

Promet u trgovini na malo, objavio je Državni zavod za statistiku, pao je u svibnju za čak 4.6 posto u odnosu na travanj, te dva posto u odnosu na svibanj prošle godine. Tako je, nakon 56 mjeseci neprekidnog rasta, odnosno od kolovoza 2014. godine, u prošlom mjesecu prvi put zabilježen pad potrošnje, ali ukupno u pet mjeseci promet u trgovini na malo je veći za četiri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ne stižu ohrabrujući podaci ni za industriju koja je u svibnju rasla za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na travanj pala 1,7 posto. Posebice brine podatak da je u svibnju prerađivačka industrija, koja bi trebala biti glavni izvor izvoza, pala za 2,3 posto. Tako je prošli mjesec donio pad i u trgovini na malo i industriji u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Zasad se kao glavni razlog pada potrošnje ističe činjenica da je potrošnja u svibnju prošle godine snažno rasla, pa je viša i baza na koju se mjeri ovogodišnji svibanj, ali da je u Hrvatskoj, koja je ovisna o potrošnji turista, u svibnju bilo loše vrijeme, odnosno da je bilo puno kišnih dana, ali i to da je prošle godine potrošnja snažno rasla u tom mjesecu što znači i da je baza na koju se mjeri godišnji rast bila velika. Ipak, ako je kiša donijela usporavanje potrošnje zaslužna je vjerojatno za rast u opskrbi električnom energijom i plinom od 20 posto, jer su kišna razdoblja donijela pojačanu proizvodnju električne energije.

Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević kaže za Novi list da podaci za svibanj pokazuju koliko je Hrvatska ovisna o turizmu i koliko je u potrošnji zapravo potrošnja stranih turista, ako su kišni dani na godišnjoj razini uspjeli uzrokovati pad i u odnosu na prošli mjesec i isti mjesec prošle godine. Dodaje i da to sugerira koliko je Hrvatska ranjiva na loše turističke rezultate i tvrdi da će se to već vidjeti na proračunu za prošli mjesec, odnosno na prihodima od najvažnijeg poreza PDV-a. Na ovisnost o turizmu upozoravaju i analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) koji naglašavaju da se pad prometa u trgovini na malo dogodio na mjesečnoj i godišnjoj razini dogodio unatoč razmjerno visokoj razini potrošačkog optimizma i očekivanja te činjenici da se nastavlja rast plaća i zaposlenosti.

- Preliminarni podaci o dolascima i noćenjima turista ukazuju na smanjenje, ali i upozoravaju na visoku ovisnost o turizmu, stoji u analizi RBA.

Ipak, oni vjeruju da će se, unatoč negativnim svibanjskim podacima, realni promet u trgovini na malo vratiti pozitivnim vrijednostima idućih tromjesečja.

- Visoka baza i ovisnost o turizmu, u kojemu očekujemo skromnije stope rasta noćenja u odnosu na 2018., sugeriraju i potvrđuju naša očekivanja da bi na razini cijele godine promet u trgovini na malo mogao blago usporiti i ostvariti realnu godišnju stopu rasta od 3,5 posto. Međutim, i u takvim uvjetima djelatnosti vezane uz trgovinu i turizam ostat će najveći generator rasta gospodarstva tijekom 2019. godine, poručuju analitičari RB-a. Pad u trgovini na malo za hrvatsku gospodarsku komoru je pomalo neočekivan jer svi glavni čimbenici koji utječu na razinu potrošnje, navode oni, održavaju pozitivne naznake svojih kretanja pa se tako na tržištu rada nastavlja rast zaposlenosti i pad broja nezaposlenih, rastu plaće i kupovna moć stanovništva, rastu krediti stanovništvu, a indeks pouzdanja potrošača je u svibnju zabilježio rekordno visoku razinu otkad se mjere očekivanja potrošača.

- Navedene činjenice upućuju na to da je pad maloprodajnog prometa privremen i rezultat je ponajprije različitih okolnosti koje su prevladavale u svibnju ove i prošle godine. Nakon 56 mjeseci kontinuiranog rasta razina maloprodajnog prometa znatno je podignuta pa, zbog sada već relativno visoke baze, rast usporava, a oscilacije su izraženije, kažu iz HGK i dodaju da je već dva mjesec ranije bilo uočljivo usporavanje, pri čemu je u svibnju situacija dodatno specifična i zbog visoke razine potrošnje u tom mjesecu prošle godine., ali su određen utjecaj imali i hladno i kišovito vrijeme koje je smanjilo turistički promet, osobito u privatnom smještaju i kampovima, stoga i potrošnju turista u trgovini na malo.

Tagovi: hrvatski turizam, Željko Lovrinčević, maloprodaja, trgovina na malo, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
KAŠNJENJE
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
ZAGREB - Sve su glasnije spekulacije da problem s isporukama cjepiva nije u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja.
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
SRAMOTNO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
NEW YORK - Pfizer će u ovoj godini isporučiti do samo 40 milijuna doza svog cjepiva protiv korone u okviru programa COVAX koji ima za cilj opskrbiti cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja.
Preminuo Larry King
IN MEMORIAM
Preminuo Larry King
NEW YORK - Legendarni američki tv i radijski voditelj Larry King umro u u subotu ujutro u dobi od 87 godina u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, službeno je na Twitteru objavio njegov produkcijski studio Ora Media, a prenose američki mediji.
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE