GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kofola poslovala bolje od očekivanja

Kofola poslovala bolje od očekivanja
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 08:28
Autor: SEEbiz
PRAG - Kofola grupa je u ovogodišnjem godišnjem izvješću potvrdila vrlo dobre preliminarne rezultate, objavljene u veljači.

Grupa je uspjela poslovati i drugu godinu u nizu na koju je značajno utjecala pandemija Covid-19 s operativnim EBITDA-om od 1,128 milijardi CZK, što predstavlja povećanje od gotovo 100 milijuna CZK na godišnjoj razini, čime je premašena procjena koja je bila u rasponu od 1.080 do 1.120 milijardi CZK.

Ovo je prvi put u povijesti da je operativni profit dosegnuo ovu razinu. Unatoč značajnim tržišnim ograničenjima, osobito u prvoj polovici godine, prodaja Grupe porasla je za 7,5 % na godišnjoj razini – na ukupno 6,636 milijardi CZK.

"Kada su krajem svibnja prošle godine prvi put otvoreni kafići i restorani koji su prethodno bili zatvoreni zbog Covida, znali smo da moramo iznimno dobro voditi ljetnu sezonu kako bismo ostvarili svoje ciljeve. Za to smo se dobro pripremili i u Češkoj i Slovačkoj, kao i u Jadranskoj regiji. Rekordno uspješna visoka sezona na našim domaćim tržištima i povratak turista iz cijele Europe na odmor u Hrvatsku i Sloveniju, pomogli su nam ostvariti vrlo dobre brojke. Smjelost u lansiranju novih proizvoda koja je premašila naše planove i olabavila godišnju planiranu financijsku disciplinu, također nam se isplatila. Sve nas je to dovelo do najveće EBITDA operativne dobiti ikad", kaže Jannis Samaras, izvršni direktor Kofola grupe, ocjenjujući uspješnu godinu.

"Prošle godine uspjeli smo ostvariti rezultate na domaćim tržištima, kako tradicionalnim portfeljem, na čijem je čelu Kofola, tako i novitetima ili novim projektima. To nam je pomoglo da nadoknadimo blago opadanje tržišta bezalkoholnih pića", kaže Daniel Buryš, direktor Kofole ČeskoSlovensko. Nova vrhunska limunada Targa Florio bila je ugodno iznenađenje, no dobro su prošli i Kláštorná Kalcia i tradicionalno jaki Rajec koji je u svoj portfelj dodao novi BIO asortiman. Također smo završili integraciju novih mineralnih voda u portfelj – Korunní i Ondrášovka – koje ulaze u novu eru pod Kofolom.

"Važan budući korak za nas je otvaranje nove platforme u obliku Kofola inkubatora, u sklopu kojeg će se podržavati start-up projekti. U njega su sada uključeni F.H. Prager sa svojim craft ciderima, kao i primjerice esport ekipa Brute koja je postala dio komunikacije unutar SEMTEX REPUBLICA i koja predstavlja novi pravac u brand marketingu. Tražimo i druge projekte koji imaju potencijala za razvoj našeg poslovanja u novim smjerovima u budućnosti", kaže Daniel Buryš.

Kofola grupa nisu samo pića. Značajan dio je i segment „svježeg i začinskog bilja", koji čine LEROS, UGO i Premium Rosa. Na barove UGO, gdje se serviraju svježi proizvodi i salatarije, utjecala su Covid ograničenja i zatvaranje trgovačkih centara. Unatoč tome, njihovo poslovanje uspjelo je postići pozitivne rezultate na razini EBITDA-a zahvaljujući smanjenju tvrtke i uspješnom ponovnom pokretanju prodajnih mjesta nakon otvaranja tržišta u drugoj polovici godine. S druge je strane veća potražnja za čajevima i drugim biljnim proizvodima tijekom pandemije pomogla LEROSU. Sveukupno su ove tvrtke, zajedno s poljskim brendom sirupa i voćnih sokova Premium Rosa, povećale prodaju za 6,7 % u odnosu na prethodnu godinu.

Ključni rast u Jadranskoj regiji
Daljnji međugodišnji rast prodaje Kofola grupe ponajviše je potaknut rastom potražnje u Jadranskoj regiji. To se odrazilo na rast prodaje od 12,6 % i operativne dobiti EBITDA od 34,8 %. „U našoj regiji također je došlo do ukidanja mjera pandemije prije ljeta, a ujedno su se turisti, koji su željeli ponovno odmoriti u atraktivnim turističkim područjima Hrvatske i Slovenije, nakon prošle godine počeli vraćati. U kombinaciji s dobro pripremljenim marketinškim i prodajnim aktivnostima, to je pozitivno utjecalo na rast prodaje, posebice u Hrvatskoj, koja je rasla dvoznamenkasto“, objašnjava Marián Šefčovič, direktor Radenske Adriatic, koji dodaje: „Izvoz, gdje je Radenska naš glavni brend, je također povećan."

Aktivnosti koje jačaju održivost u poslovanju Grupe imaju sve važniju ulogu u korporativnoj strategiji. Prošle je godine došlo do velikog pomaka, posebice u dva smjera – zaštiti tla i vodnih resursa oko proizvodnih pogona te aktivnosti ka depozitnom povratnom sustavu ambalaže i njezinoj reciklaži.

U blizini proizvodnog pogona Ondrášovka iskorišteno je iskustvo sa zaštitom izvora vode iz Rajecke Lesne. "U suradnji s lokalnim poljoprivrednicima i lokalnom samoupravom uspjeli smo certificirati i druge BIO lokalitete za skupljanje bilja u blizini Ondrášova i Moravský Berouna. Zajedno sa slovačkim područjem, već smo certificirali 224 km2. Tada smo u području tvornice otvorili LEROS trgovinu za kupovnu bilja. Zatim smo dodali još jednu u Velké Karlovicama," kaže Jannis Samaras, opisujući razvoj u ovom području.

Značajan pomak napravljen je u području depozitne povratne ambalaže, što je povezano s dugoročnim ciljem Kofole na području održivog poslovanja – postizanjem cirkularnosti kako PET boca i limenki, tako i staklenih boca. Korištena ambalaža se reciklira kako bi se stvorila nova ambalaža. “Cirkularnost pakiranja nije samo temeljno načelo naše strategije, već i ekološke strategije Europske unije. Njome se minimalizira utjecaj proizvodnje na prirodu i štede neobnovljivi i trenutno oskudni sirovinski resursi", objašnjava Jannis Samaras. U Slovačkoj je novi sustav depozita za PET boce i limenke već na snazi od siječnja. U Češkoj Republici, Kofola je osnivač i aktivni član Inicijative depozitnog sustava takve ambalaže te se priprema za početak prodaje povratnih staklenih boca Cirkulka.

Tagovi: Kofola, Radenska, Kofola Grupa, Targa Florio, Jannis Samaras
PROČITAJ I OVO
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE