GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koji su trendovi u poslovanju s bankomatima u Hrvatskoj i Europi?

Koji su trendovi u poslovanju s bankomatima u Hrvatskoj i Europi?
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 07:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osim smanjene potrošnje i značajnog pada turističkih posjeta u periodu Covid krize, ulazak Hrvatske u eurozonu koji je predviđen za 1. siječnja 2023. označit će dodatan pad glavnog prihoda u poslovanju sa bankomatima a to je od usluge tzv. DCC-a (dynamic currency conversion).

Potrošačke i trgovačke navike znatno su se promijenile u posljednjih 18 mjeseci pandemije, pa svjedočimo sve većemu korištenju tehnologije i češćim bezgotovinskim transakcijama. Korona kriza je ubrzala prijelaz na bezgotovinske opcije, a pojavile su se i mnoge digitalne banke i aplikacije koje sustavno osvajaju svoje mjesto i na tržištima Hrvatske i regije.

Gotovina je i dalje jedina alternativa eventualnim prekidima rada digitalnih sustava i prvi je izbor mnogih trgovaca kao najbrže i najizravnije sredstvo plaćanja. Ona je univerzalna, koriste ju svi bez obzira na godine i financijsku situaciju. Dodatno, gotovina je mnogima prvi izbor u upravljanju osobnim financijama jer ih sprječava da „virtualnom“, neopipljivom kupnjom prekomjerno opterete vlastiti budžet.

Zbog djelomičnog prelaska na digitalne oblike plaćanja, ali i drugih trendova, mnoge banke neovisno o njihovoj veličini trenutno procjenjuju koliki broj bankomata da ostave u svojemu vlasništvu, te mnoge bankomate van poslovnica daju na upravljanje tvrtkama koje su za to specijalizirane, kako bi ostvarile maksimalni učinak uz minimalne troškove. Primjerice, krajem prošle godine Bank of Ireland prodala je kompletnu mrežu svojih bankomata koji se nalaze van poslovnica, njih ukupno 700, Euronetu, tvrtki koja posluje na svim kontinentima i pravi je globalni igrač na tom tržištu.

Neke banke razmišljaju i o smanjenju broja poslovnica, te o udruživanju s drugim bankama kako bi napravile svoju mrežu bankomata i u svakom trenutku bile dostupne svojim klijentima uz što manje troškove i za svoje poslovanje i za klijente.

Naime, sve se banke vode željama korisnika – a korisnici žele brzo dostupan keš u blizini svih lokacija na kojima se kreću. Takva usluga modernim potrošačima čije su glavne dvije preokupacije da ne moraju dodatno misliti i da ne moraju ništa dodatno raditi, pojedinačno su neisplative čak i za velike bankare, te jedan od glavnih razloga zašto se tržište bankomata mijenja i napreduje u smjeru specijaliziranih tvrtki koje se bave isključivo tim poslom.

Tagovi: bankomati, Euronet, Bank of Ireland, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
DRVO
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
ZAGREB - U Hrvatskoj je u 2021. bilo oko 2,75 milijuna hektara šumskog zemljišta, gotovo isto kao i godinu dana prije, proizvedeno je ukupno 4,98 milijuna kubičnih metara drva ili 4,7 posto manje, a prosječne cijene prodanog drveta su porasle za 2,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Smanjuje se broj stečajeva i likvidacija hrvatskih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Smanjuje se broj stečajeva i likvidacija hrvatskih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice svibnja.
Kamgrad: S gradilišta CCTM Srebrnjak odvozimo isključivo vlastitu opremu
POJAŠNJENJE
Kamgrad: S gradilišta CCTM Srebrnjak odvozimo isključivo vlastitu opremu
ZAGREB - Kmagrad je reagirao na informacije da se povlači s gradilišta CCTM Srebrnjak.
Triglav: Rast svih ključnih pokazatelja u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Triglav: Rast svih ključnih pokazatelja u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju zaračunala 407,1 milijun eura bruto premije osiguranja, što je 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Telekom Srpske isplaćuje 45,1 milion KM dividende
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje 45,1 milion KM dividende
BANJA LUKA - Telekom Srpske isplatit će za dividende akcionarima u iznosu od 45,1 milion KM iz dobiti ostvarene prošle godine, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 24. juni 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE