GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koji su trendovi u poslovanju s bankomatima u Hrvatskoj i Europi?

Koji su trendovi u poslovanju s bankomatima u Hrvatskoj i Europi?
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 07:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osim smanjene potrošnje i značajnog pada turističkih posjeta u periodu Covid krize, ulazak Hrvatske u eurozonu koji je predviđen za 1. siječnja 2023. označit će dodatan pad glavnog prihoda u poslovanju sa bankomatima a to je od usluge tzv. DCC-a (dynamic currency conversion).

Potrošačke i trgovačke navike znatno su se promijenile u posljednjih 18 mjeseci pandemije, pa svjedočimo sve većemu korištenju tehnologije i češćim bezgotovinskim transakcijama. Korona kriza je ubrzala prijelaz na bezgotovinske opcije, a pojavile su se i mnoge digitalne banke i aplikacije koje sustavno osvajaju svoje mjesto i na tržištima Hrvatske i regije.

Gotovina je i dalje jedina alternativa eventualnim prekidima rada digitalnih sustava i prvi je izbor mnogih trgovaca kao najbrže i najizravnije sredstvo plaćanja. Ona je univerzalna, koriste ju svi bez obzira na godine i financijsku situaciju. Dodatno, gotovina je mnogima prvi izbor u upravljanju osobnim financijama jer ih sprječava da „virtualnom“, neopipljivom kupnjom prekomjerno opterete vlastiti budžet.

Zbog djelomičnog prelaska na digitalne oblike plaćanja, ali i drugih trendova, mnoge banke neovisno o njihovoj veličini trenutno procjenjuju koliki broj bankomata da ostave u svojemu vlasništvu, te mnoge bankomate van poslovnica daju na upravljanje tvrtkama koje su za to specijalizirane, kako bi ostvarile maksimalni učinak uz minimalne troškove. Primjerice, krajem prošle godine Bank of Ireland prodala je kompletnu mrežu svojih bankomata koji se nalaze van poslovnica, njih ukupno 700, Euronetu, tvrtki koja posluje na svim kontinentima i pravi je globalni igrač na tom tržištu.

Neke banke razmišljaju i o smanjenju broja poslovnica, te o udruživanju s drugim bankama kako bi napravile svoju mrežu bankomata i u svakom trenutku bile dostupne svojim klijentima uz što manje troškove i za svoje poslovanje i za klijente.

Naime, sve se banke vode željama korisnika – a korisnici žele brzo dostupan keš u blizini svih lokacija na kojima se kreću. Takva usluga modernim potrošačima čije su glavne dvije preokupacije da ne moraju dodatno misliti i da ne moraju ništa dodatno raditi, pojedinačno su neisplative čak i za velike bankare, te jedan od glavnih razloga zašto se tržište bankomata mijenja i napreduje u smjeru specijaliziranih tvrtki koje se bave isključivo tim poslom.

Tagovi: bankomati, Euronet, Bank of Ireland, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE