GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koji tipovi hrvatskih tvrtki imaju izgleda postati jednorog?

Koji tipovi hrvatskih tvrtki imaju izgleda postati jednorog?
IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 07:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posjedovati tvrtku čija je vrijednost veća od milijarde dolara danas je nešto čemu teže mnogi koji pokreću svoje poslovanje, a sigurno da ćemo takvih kompanija u budućnosti dobiti još barem nekoliko u Hrvatskoj.

Nakon što je Infobip iz Vodnjana postao jednorog, IT i telekomunikacijska kompanija koja omogućuje mobilnu komunikaciju putem "clouda" poslovnim korisnicima, u Hrvatskoj su mnogi počeli sanjati o izgradnji tvrtke koja će vrijediti više od milijardu američkih dolara.

To je svakako jedan od najambicioznijih ciljeva koji si moderni startup može postaviti, a zahvaljujući globalizaciji kao i modernim tehnologijama to je napokon moguće ostvariti i u našoj zemlji, a ne samo u onima najrazvijenijima.

No, nije svaki tip tvrtke pogodan za rast sve do vrijednosti veće od milijarde dolara, zbog čega je svakako ključno izabrati pravu djelatnost, ako želite postati dio svjetske gospodarske elite.

Jednostavno rješenje za globalne klijente

Kako bi netko u Hrvatskoj imao šansu razviti firmu sve do statusa jednoroga, svakako je važno da početna ulaganja ne budu astronomska, već da postoji šansa za eksponencijalnim rastom.

Također, čim god da se želite baviti, to mora biti dobro uklopljeno u najmoderniju informatičku tehnologiju, jer to je jedini način kako ponuditi kupcima ono što u novom mileniju traže.

A da bi neki startup imao izgleda postati jednorog mora prije svega ponuditi jednostavno rješenje za postojeći problem. Čak nije nužno da bude prvi sa svojim proizvodom ili uslugom na nekom tržištu, ali je bitno jasno se pozicionirati u odnosu na druge i imati realnu viziju razvoja za budućnost, jer bez detaljnog planiranja nije moguće povećati poslovanje do sedmeroznamenkastih cifri.

Ključno je i razmišljati globalno. Osvajanje hrvatskog tržišta je hvalevrijedan cilj, ali tek uspjesima u Europi i svijetu možete doći do statusa jednoroga. Zbog toga bi vaše rješenje trebalo rješavati problem koji neće biti ograničen domaćim granicama pa ako se i odlučite u početku fokusirati na Hrvatsku, treba imati na umu kako kasnije proširiti poslovanje na što više nacionalnih tržišta...

Velika potražnja za onim što nudite

Kao i u slučaju Infobipa, da biste povećali vrijednost svoje tvrtke na milijardu dolara bit će potrebna velika potražnja za vašim proizvodom, odnosno uslugom.

Drugim riječima, ako se uhvatite u koštac s problemom koji muči stotine milijuna diljem svijeta i ponudite najbolje i najjednostavnije rješenje, uz pomoć kvalitetnog marketinga i investitora koji će se sigurno zainteresirati definitivno imate izglede ostvariti svoje poslovne ciljeve.

Zato su IT rješenja idealna za startup koji ganja milijardu dolara, jer radi se o tehnologiji koja još nije doživjela vrhunac, a digitalizacija u svijetu još nije ni blizu svog kraja, što otvara mogućnost i ambicioznim tvrtkama iz malih zemalja, da uz dobre ideje stignu do velikih rezultata.

Naravno, IT rješenja najbolje idu uz one djelatnosti koje privlače ogroman broj zainteresiranih korisnika. Dobar je primjer industrija igara na sreću, gdje samo u Hrvatskoj postoji više od pola milijuna zainteresiranih igrača pa nije čudo da je britanski Entain CEE za SuperSport nedavno spremno platio upravo oko milijardu dolara.

I druge strane tvrtke u koje spada i Favbet dolaze zadnjih godina osvajati hrvatsko tržište, no naši ljudi imaju mnogo iskustva u tehnologiji koja stoji iza online klađenja i uživo praćenja sportskih rezultata te ne bi bilo iznenađenje da se dogodi baš suprotno, odnosno da neki domaći priređivač igara na sreću u budućnosti postane globalni igrač i dogura do statusa jednoroga.

IT rješenja za turizam još su jedan put kojim bi se moglo krenuti do statusa jednoroga u Hrvatskoj, a tu su i moderne tehnologije povezane s obnovljivim izvorima energije pa i zaštitom okoliša, gdje čini se u bližoj budućnosti leže brojne financijske mogućnosti.

U svakom slučaju, dogurati do vrijednosti veće od milijardu dolara nije jednostavno i potrebno je imati inovativna rješenja koja se sviđaju globalnoj populaciji, no naša zemlja ima pregršt potencijala i otvoreno tržište u cijeloj Europi pa nikog neće začuditi ako se uskoro pojavi još barem nekoliko jednoroga u Hrvatskoj.

Tagovi: jednorog, Infobip, digializacija, zaštita okoliša, Favbet, SuperSport, Entain CEE
PROČITAJ I OVO
Pala prodaja kultnog whiskeya, tonu dionice Brown-Formana
RAZOČARANJE
Pala prodaja kultnog whiskeya, tonu dionice Brown-Formana
NEW YORK - Jack Daniel bi si vjerojatno natočio žesticu nakon što bi vidio rezultate svoje matične tvrtke.
IATA: Zračni prijevoznici iduće godine očekuju rekordnih 4,7 milijardi putnika
OČEKIVANJA
IATA: Zračni prijevoznici iduće godine očekuju rekordnih 4,7 milijardi putnika
PARIZ - Zračni prijevoznici očekuju da će sljedeće godine prevesti rekordnih 4,7 milijardi putnika. Time bi premašili sadašnji rekord iz pretkoronavirusne 2019. za 200 milijuna, objavila je Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA).
Dionice Mercka potonule jer ključni lijek ne ispunjava ciljeve
POTONUĆE
Dionice Mercka potonule jer ključni lijek ne ispunjava ciljeve
FRANKFURT - Dionice njemačke farmaceutske tvrtke Merck KgaA pale su nakon što ključni lijek Evobrutinib nije uspio postići ciljeve kojima su se nadali istraživači u odlučujućim kliničkim ispitivanjima na pacijentima s oblicima relapsne multiple skleroze (RMS).
NO Končara imenovao novu Upravu; Kolak i sljedeće četiri godine na čelu
KARIJERE
NO Končara imenovao novu Upravu; Kolak i sljedeće četiri godine na čelu
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) tvrtke Končar imenovao je novu Upravu na čijem čelu u sljedeće četiri godine ostaje Gordan Kolak, izvijestili su iz Končara putem Zagrebačke burze.
ÖBB Rail Cargo Group angažira 600 dodatnih kontejnerskih vagona
LOGISTIKA
ÖBB Rail Cargo Group angažira 600 dodatnih kontejnerskih vagona
BEČ - Multimodalna logistika, skraćeno MML, postaje sve popularnija. U ÖBB Rail Cargo Group (RCG) visoko se cijeni kombinacija različitih načina prijevoza, omogućena različitim tehnikama rukovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE