GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kompanije u Sjevernoj Americi pojačano pokušavaju zamijeniti radnike robotima

Kompanije u Sjevernoj Americi pojačano pokušavaju zamijeniti radnike robotima
ROBOTIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Kompanije u Sjevernoj Americi nabavile su u prvoj polovini godine za četvrtinu više robota nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kako bi ublažile problem manjka radne snage i sve većih troškova plaća, pokazalo je istraživanje.

Kompanije su u drugom tromjesečju naručile rekordnih 12.305 strojeva u vrijednosti 585 milijuna dolara, prema podacima koje je prikupila industrijska grupa Association for Advancing Automation (A3).

U prvoj polovini godine sjevernoameričko tržište robota zabilježilo je najbolji rezultat otkada A3 objavljuje podatke, navodi se u izvješću.

"Kompanije moraju proizvoditi, a to znači da im treba" nova automatizirana linija, objašnjava predsjednik A3 Jeff Burnstein.

Poticaj je za nabavu robota trenutno slaba ponuda na tržištu rada. Broj slobodnih radnih mjesta dvostruko je veći od broja nezaposlenih i poslodavci moraju podizati plaće.

Ukupni troškovi rada u SAD-u porasli su u drugom tromjesečju za 5,1 posto, najviše otkako je ministarstvo rada počelo pratiti taj pokazatelj 2001. godine.

Roboti zasada ne znače i bolju produktivnost radnika, prema trenutnom dostupnim pokazateljima, napominje Reuters, ističući da je produktivnost u SAD-u u drugom tromjesečju zabilježila najveći pad, iskazan anualiziranom stopom, od 1948.

Moguće su objašnjenje distorzije koje je izazvala pandemija covida-19, prouzročivši velike promjene u radnoj snazi, uključujući egzodus radnika koji se jako polako vraćaju na radna mjesta.

Radnici su također manje produktivni kada prijeđu u drugi sektor ili na drugi posao u istom sektoru.

Tome valja dodati i da se najviše ljudi zaposlilo u uslužnim sektorima s nižom razinom produktivnosti, kao što su zabava i ugostiteljstvo, što također može zamagliti poboljšanja u primjeni robota u drugim sektorima.

Burnstein naglašava i da kompanijama treba vremena da u potpunosti uvedu nove strojeve i maksimalno iskoriste njihov potencijal.

Postoji nešto što se zove krivulja učenja, podsjeća.

Kompanije užurbano uvode robote kako bi držale korak sa snažnom potražnjom, koja ne pokazuje znakove popuštanja unatoč podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u kako bi se obuzdala inflacija, napominje Reuters.

Tagovi: robotizacija, Association for Advancing Automation, roboti umjesto ljudskog rada
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE