GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar ima milijardu eura ugovorenih poslova, planira zaposliti 205 radnika

Končar ima milijardu eura ugovorenih poslova, planira zaposliti 205 radnika
EKSPANZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2022 / 14:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Končar u 2023. godini planira prihode veće od 760 milijuna eura, izvoz veći od od 430 i investicije veće od 60 milijuna eura, rekao je u ponedjeljak na susretu s novinarima predsjednik Končarove uprave Gordan Kolak.

Projekcija prihoda se, kako je rekao, temelji na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2022. godinu.

Stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine, kako je naveo, procjenjuje se na približno milijardu eura.

U zadnjih nekoliko godina Končar je prema Kolakovim riječima načinio velike iskorake fokusirajući se na digitalni segment te namjerava u sljedećih deset godina postati jednom od većih IT kompanija u regiji.

Podsjetio je kako je Končar u ovoj poslovnoj godini pripojio Grupu Dalekovod koja je sada financijski stabilna kompanija bez duga, sa značajnim poencijalom.

"Nastavljamo s praksom preuzimanja kompanija u segmentima za koje prepoznajemo da su značajni i važni za buduće poslovanje", kazao je Kolak navodeći kako Končar trenutačno radi na nekim akvizicijama, no dok se ne realiziraju ne može govoriti o detaljima. Rekao je da je akvizicijski fokus digitalni segment, dometnuvši da je investicijski ciklus u 2023. godini usmjeren na ulaganja u novu opremu i strojeve.

Investicije u idućoj godini, kako je naveo, planiraju se u iznosu većem od 60 milijuna eura.

Od značajnijih projekata planirani su nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekata iz područja digitalnih tehnologija.

U 2023. godini predviđeni su troškovi obrazovanja u iznosu od 1,2 milijuna eura.

Planira se zapošljavanje 205 novih radnika, pretežno visoke stručne spreme, pa bi na kraju 2023. godine u grupi bilo zaposleno 4.885 radnika.

Na pitanje kako komentira uvođenje poreza na ekstraprofit i hoće li Končar biti njime zahvaćen, kazao je da hoće no kako to neće umanjiti potencijal za investiranje.

Dodao je kako niti u jednom trenutku nije iskazao neko nezadovoljstvo ili negodovanje takvim rješenjem, iako je ono možda moglo biti bolje "da je bilo više vremena za pripremu".

Tagovi: Končar Grupa, končar, Končar EI, Gordan Kolak
PROČITAJ I OVO
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
BOLJE OD OČEKIVANJA
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
NEW YORK - Američki zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson premašio je očekivanja analitičara svojim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE