GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora

Končar potpisao ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2022 / 10:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Grupa KONČAR je s grčkom elektroprivredom (Public Power Corporation - PPC) u Ateni potpisala ugovor za prvu fazu revitalizacije hidroelektrane Messochora u Grčkoj.

U projektu će sudjelovati više društava Grupe KONČAR, na čelu s KONČAR - Inženjeringom (KET). U sklopu prve faze revitalizacije ovog postrojenja, provest će se ispitivanje i analiza cjelokupne opreme na hidroelektrani te učiniti sve pripremne radnje za prvo puštanje u pogon ovog postrojenja.

„KONČAR je HE Messochoru inicijalno ugovorio u razdoblju nakon završetka Domovinskog rata, u razdoblju kad je Grupa KONČAR intenzivno radila na povratku na svoja nekadašnja tržišta, a među kojima je bila i Grčka. Nećemo pretjerati ako kažemo da je upravo ovaj projekt tada bio ključan posebice za Inženjering, ali i za ostale tvrtke iz naše Grupe“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Riječ je o postrojenju instalirane snage 2x90 MVA, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu „ključ u ruke'' KONČAR ugovorio 1996. godine u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Realizacija projekta trajala je od 1996. do 2002. godine, a KONČAR je uspješno izvršio svoje ugovorne obveze te je oprema isporučena i montirana u zadanim rokovima. Međutim, PPC se suočio s određenim administrativnim problemima zbog kojih nije bio u mogućnosti napuniti akumulaciju vodom potrebnom za ispitivanje, a u konačnici i osigurati rad ovog postrojenja. Stoga je, u dogovoru s PPC-om, oprema konačno preuzeta te konzervirana kako bi se projekt mogao nastaviti kad se za to stvore uvjeti. Malo tko je očekivao da će se to dogoditi tek nakon punih 20 godina, nakon što je KONČAR slijedom višemjesečnih pregovora s PPC-om konačno potpisao ugovor kojim se vratio na ovu hidroelektranu.

Imajući u vidu stav grčkog partnera koji želi pustiti u pogon ovo postrojenje sa što više izvorno proizvedene opreme, vidljivo je kako je riječ o iznimno velikom tehnološkom i inženjerskom izazovu, jer se u međuvremenu na tržištu za mnoge vrste ugrađene opreme dogodilo više tehnoloških promjena, uobičajenih za ovakav protek vremena. Stoga će u radu na ovoj „novoj“ Messochori, sudjelovati i članovi KONČAREVIH timova iz izvorne faze izgradnje postrojenja. Upravo ovakvi izazovi su u samoj srži stručnosti KONČARA, izvedbe prema posebnim zahtjevima kupaca te prilagođavanja opreme i sustava različitih generacija.

Tagovi: Končar, Končar Grupa, Končar inženjering, hidroelektrana Messochora
PROČITAJ I OVO
Broj putnika u njemačkim zračnim lukama i dalje je ispod pretkrizne razine
ZRAČNI PRIJEVOZ
Broj putnika u njemačkim zračnim lukama i dalje je ispod pretkrizne razine
BERLIN - Broj putnika u njemačkim zračnim lukama više se nego udvostručio 2022. na oko 155,2 milijuna, u usporedbi s prethodnom godinom pogođenom Covidom-19.
Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje
POSLOVI
Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje
ZAGREB – Prilikom javnog otvaranja ponuda za natječaj koji je raspisao HOPS (Hrvatski operater prijenosnog sustava d.d.) za Izvođenje radova na revitalizaciji DV 220 kV Konjsko - Krš Pađene - Brinje utvrđeno je da je zaprimljena jedna ponuda i to zajednice ponuditelja Dalekovod d.d. i Victor Energy d.o.o.
Dionice Krke nakon godinu dana opet iznad 100 eura
UZLET
Dionice Krke nakon godinu dana opet iznad 100 eura
LJUBLJANA - Krkine dionice u utorak su ostvarile najveći jednodnevni rast od lanjskog lipnja, jer je tečaj porastao za tri posto i prvi put od početka rata u Ukrajini (odnosno nakon gotovo godinu dana) ponovno lebdio iznad sto eura.
Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna
HOLDING
Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna
ZAGREB - Vladajući i oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine sučelili su se jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" nakon završetka mirenja zagrebačkih vlasti sa sindikatima Holdinga i ZET-a, a Damir Bakić iz vladajućeg Možemo! rekao je da će sindikalni paket prema grubim procjenama biti "težak" do oko 140 milijuna kuna za Holding i 90-ak milijuna kuna za ZET.
Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat
DRAŽBA
Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat
DUBROVNIK - Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku okončana je javna dražba hotela "Pracat" koji je svojedobno poslovao u sklopu otočnog poduzeća "Hoteli Lopud".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE