GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama

Končarev tramvaj za Latviju testira se na zagrebačkim prugama
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 12:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Po prugama grada Zagreba počeo je voziti tramvaj boje netipične za vozila javnog prijevoza glavnog grada Hrvatske.

Taj bijelo-crveni tramvaj nije dio neke reklamne kampanje, već je riječ o završnoj fazi važnog izvoznog visokotehnološkog proizvoda, razvijenog i proizvedenog u Hrvatskoj - KONČAREVOM 100% niskopodnom električnom tramvaju za latvijski grad Liepāju. U naredna dva tjedna na prugama Zagreba radit će se sveobuhvatna ispitivanja tramvaja, a isporuka u grad Liepāju na obali Baltičkog mora planirana je do kraja godine.

Ovo je prvi od ukupno dvanaest tramvaja za latvijskog kupca, a njihova proizvodnja definirana je u dva ugovora. Suradnja je počela u studenome 2018. godine kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila (maksimalno njih osam) kad za to budu osigurana sredstva. Krajem kolovoza 2020. godine tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva za još šest tramvaja, a posao izgradnje i isporuke ponovno su povjerili KONČARU. Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, u sklopu programa „Comprehensive Reconstruction of Tram Route and Adjacent Territory“ („Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja“). U skladu s obavezama, šesti tramvaj (zadnji iz prvog ugovora) bit će isporučen u svibnju 2021. godine, dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju listopad 2021. – travanj 2022. godine.

Vlak kao i podsustavi poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnih napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija te postolja i sanduci razvijeni su i proizvedeni u Grupi KONČAR. Tramvaji su klimatizirani, opremljeni videonazorom i sustavom informiranja putnika, bez stepenica na ulazu i osovina između kotača te ravnim podom čitavom dužinom vozila, čime su maksimalno prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju. Tramvaji su opremljeni i modernim upravljivim hidropneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućava podešavanje visine poda i udobnu vožnju.

Grad Liepāja jedan je od ukupno tri grada u Latviji u kojima postoji tramvajski gradski promet. Prvi električni tramvaj u Baltičkim zemljama počeo je 1899. godine voziti upravo u Liepāji, pa se ova vrsta vozila smatra jednim od simbola grada. Uoči 120. obljetnice uspostave tramvajske mreže pokrenuta je opsežna obnova i modernizacija. Usporedno s projektom nabave novih vozila, rekonstruira se svih 36 tramvajskih stajališta u gradu, obnavlja most preko kojeg prolaze tramvaji, ali i povijesni hangar u kojem se nalazi spremište i servis tramvajskih kola.

Tagovi: Končarev tramvaj za Latviju, Končar, Liepājas Tramvajs, Končar Ei
PROČITAJ I OVO
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
LETOVI
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
BEOGRAD - Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara.
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
ISTRAGA
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.
Walmart varao kupce na mesu
PREVARE
Walmart varao kupce na mesu
NEW YORK - Poznati američki lanac trgovina "Walmart" nagodio se za 45 milijuna dolara nakon tužbe u kojoj su ga potrošači optuživali da je godinama varao mjere mesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE