GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ

Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 20:52
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Na natječaj HŽ Putničkog prijevoza vrijednog gotovo milijardu kuna za nabavu 21 novog elektromotornog vlaka stigla je samo jedna ponuda, i to tvrtke Končar - električna vozila.

Procijenjena vrijednost te nabave iznosila je 978 milijuna kuna bez PDV-a, a Končar je ponudio da će 21 vlak izraditi za 844,7 milijuna kuna odnosno 1,05 milijardi kuna s PDV-om, piše Večernji list. Nabava vlakova sufinancira se iz fondova EU s 85 posto sredstava. A put do konačnog otvaranja ponuda odnosno jedne ponude i na ovom natječaju bio je dulji nego što se očekivalo, i to zbog žalbi. HŽPP je 17. veljače ove godine objavio natječaj, a prvi rok za dostavu ponuda bio je 17. travnja, piše Večernji list.

No, u međuvremenu su uslijedile žalbe na natječajnu dokumentaciju što je produljilo rok za dostavu ponuda za gotovo četiri mjeseca, a sve tri žalbe podnijela je jedna tvrtka – češki proizvođač željezničkih vozila Stadler. Dvije je žalbe Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila, a jedna je prihvaćena.

Končar bi, ako njegova ponuda prođe, a što se može očekivati s obzirom na to da ta tvrtka već po drugom ugovoru proizvodi vlakove za HŽPP, za milijardu kuna isporučio 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih elektromotornih vlakova. Najveća brzina tih vlakova bit će 160 kilometara na sat, a od ostale opreme moraju imati i GPS/GPRSmodul za pozicioniranje i komunikaciju vlaka, videonadzor, displeje i razglas za zvučnu i tekstualnu najavu kolodvora-stajališta, wi-fi mrežu, sustav za brojenje putnika…

Gradsko-prigradski vlakovi, prema tehničkim specifikacijama iz natječajne dokumentacije, imat će šest do osam vrata sa svake strane, minimalno 130 sjedala, a moći će primiti do 500 putnika. Regionalni vlakovi moraju imati troja do četvora vrata sa svake strane, prvi i drugi razred, minimalno 210 sjedala i moći će primiti do 400 putnika. U prvom razredu bit će od 16 do 24 mjesta. Gradsko-prigradski vlakovi imat će jedan WC, a regionalni dva WC-a. Putnicima će biti na raspolaganju i utičnice za napajanje računala i mobitela.

Prigradski i regionalni vlakovi imat će i višenamjenski prostor za najmanje pet bicikala, a on će se moći koristiti i za dječja kolica i druge namjene. Putnicima će biti na raspolaganju i utičnice za napajanje računala i mobitela. Najnoviji vlakovi koji će se proizvoditi po ovom ugovoru, imaju iste specifikacije kao i vlakovi koje Končar već proizvodi za HŽPP, pa će tako imati i dovoljno mjesta te opremu potrebnu za prijevozosoba s invalidnošću i osoba smanjene pokretljivosti. Rok isporuke prvog vlaka za gradsko-prigradski promet je 24 mjeseca od stupanja ugovora na snagu. Prvo će se isporučiti 11 gradsko-prigradskih vlakova, nakon čega će se isporučiti 10 vlakova za regionalni promet. Svi vlakovi iz ove nabave trebajubiti isporučeni u roku od 35 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Zašto se Česi nisu javili na ovaj natječaj nismo od njih uspjeli doznati. Stadler je, inače, bio zainteresiran i za TŽV Gredelj u stečaju. Posljednja češka žalba na natječaj stigla je početkom srpnja, i to zbog novog roka za dostavu ponuda. No, DKOM je vrlo brzo odbacio i tu žalbu, ali to opet dovodi do novog roka za dostavu ponuda – 7. kolovoza.

Stoga u roku za dostavu ponuda stoji odgovor zašto Stadler na kraju nije poslao svoju ponudu. HŽPP i Končar - Električna vozila nedavno su potpisali i dodatak ugovoru za nabavu 12 elektromotornih vlakova. Proizvodnja 11 novih vlakova iz tog kontingenta bit će financirana zajmom EUROFIMA-e u iznosu od 57,2 milijuna eura, a jedan vlak zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 5,2 milijuna eura. HŽPP i Končar su još 2014. potpisali ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka. Tijekom 2015. i 2016. isporučeno je 20 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz te jedan dizelsko-električni motorni vlak za regionalni prijevoz koji su bili financirani zajmom HBOR-a.

Od studenoga 2019. do ožujka 2020. isporučena su još četiri dizelsko-električna motorna vlaka koja su bila financirana zajmom IBRD-a. Sad se svi ti ugovori i dodaci ugovora realiziraju, računajući i već isporučene nove vlakove i protutipove. Na hrvatskim prugama tako će ukupno voziti 68 novih putničkih vlakova HŽPP-a.

Tagovi: Končar - električna vozila, TŽV Gredelj, HŽ Putnički prijevoz, Končar EI, Stadler
PROČITAJ I OVO
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE