GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koncesionaru MZLZ-a odgođeno plaćanje naknade za travanj

Koncesionaru MZLZ-a odgođeno plaćanje naknade za travanj
NAKNADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 09:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Koncesionar Međunarodne zračne luke Zagreb "ZAIC" je zbog velikog pada prometa zatražio i dobio odgodu plaćanja dijela fiksne i varijabilne koncesijske naknade koji je dospijevao u travnju ove godine, doznaje Hina od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kako objašnjavaju iz ministarstva, Ugovorom o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i Međunarodne zračne luke Zagreb, predviđena je mogućnost odgode plaćanja koncesijske naknade u slučaju pojave više sile koja pak značajno narušava novčane tokove koncesionara i njegovu mogućnost izvršavanja svih financijskih obveza.

"Eventualne daljnje odgode bit će podložne analizi trenutačne situacije i okolnostima uzrokovanim pojavom događaja više sile. Koncesijska naknada je utvrđena navedenim ugovorom, a sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela koncesijske naknade", ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. do sada je uplatila 233,4 milijuna kuna koncesijske naknade, a sukladno vlasničkim udjelima u Zračnoj luci Zagreb ta naknada je raspoređena kako slijedi: Republika Hrvatska 128,4 milijuna kuna, Grad Zagreb 81,7, Zagrebačka županija 11,7 i Grad Velika Gorica 11,7 milijuna kuna.

Koncesijska se naknada uplaćuje kvartalno.

"Imajući u vidu da je promet na Zračnoj luci Franjo Tuđman gotovo u potpunosti obustavljen očekuje se značajan pad prihoda na godišnjoj razini no to će u konačnici ovisiti i o rezultatima koji će se ostvariti do kraja godine, u svjetlu popuštanja restriktivnih mjera i mogućoj djelomičnoj normalizaciji međunarodnog prometa", zaključuju iz ministarstva.

Koncesionar zagrebačke zračne luke je konzorcij ZAIC s vlasničkim kapitalom od 100 milijuna eura, u kojemu su partneri BBI - Bouygues Bâtiment International (20 posto), ADPM - Aéroports de Paris Management (20 posto), IFC - International Finance Corporation, koji je dio Svjetske banke (20 posto), Marguerite - The 2020 European equity fond (20 posto), TAV - TAV Airports, Turska (15 posto), te Viadukt (5 posto).

U projektu su partneri i četiri banke koje su osigurale kredite u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura – EIB (Europska investicijska banka), IFC (Međunarodna financijska korporacija koja je dio Svjetske banke), UniCredit/ZABA i Deutsche Bank.

ZAIC je ponudio stalnu koncesijsku naknadu koja u 30 godina koncesijskog razdoblja ukupno iznosi 87,2 milijuna eura, dok je promjenjiva koncesijska naknada koja se računa u određenom postotku od bruto prihoda trebala biti još veća.

Nakon dobivanja koncesije, ZAIC je registrirao tvrtku u Hrvatskoj pod nazivom Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. (MZLZ) koja je i službeni upravitelj Zagrebačke zračne luke te je preuzela sva prava i obveze vezane za Ugovor o koncesiji.

Vlasnici - Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija od koncesijske naknade tijekom 30-godišnjeg razdoblja trebali bi dobiti ukupno više od milijardu eura.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, UniCredit, Deutsche Bank, Viadukt, koncesijska nagrada, Pleso, Zračna luka Franjo Tuđman, BBI - Bouygues Bâtiment International, Aéroports de Paris Management
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE