GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove

Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 14:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fortenova grupa je objavila detaljne poslovne rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema kojima je ostvarila dobit iz kontinuiranog poslovanja od 534 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 384 milijuna kuna u istom lanjskom razdbolju.

U priopćenju se ističe da je Fortenova grupa imateljima depozitarnih potvrda predstavila detaljne rezultate za devet mjeseci 2022., kojima je potvrdila nastavak izvrsnih trendova poslovanja u svim svojim ključnim djelatnostima.

U usporedbi s prošlog tjedna predstavljenim preliminarnim rezultatima za tri kvartala ove godine, prezentirani su ti isti ključni pokazatelji s više detalja, dodaje se.

Najveći pozitivan utjecaj na rast svih poslovnih pokazatelja Grupe imali su izvrsna turistička sezona, znatna operativna poboljšanja, ali i inflacija.

Fortenova grupa je u tom razdoblju ostvarila ukupni konsolidirani prihod iz kontinuiranog poslovanja od 30,3 milijardi kuna odnosno četiri milijarde eura, što predstavlja 38 posto povećanja u odnosu na realizaciju u istom razdoblju 2021., navodi se u današnjem priopćenju iz te kompanije.

Bez utjecaja integracije Mercatora, ukupni prihod iz kontinuiranog poslovanja veći je za 15 posto u odnosu na usporedivo razdoblje 2021., dodaje se.

Istodobno, konsolidirana prilagođena EBITDA razdoblja u odnosu na prošlu godinu povećana je za 22 posto, na 2,1 milijardu kuna odnosno 275 milijuna eura.

Unatoč visokom trošku duga i povećanim troškovima energenata i rada, Fortenova grupa je u prvih devet mjeseci 2022. ostvarila i dobit iz kontinuiranog poslovanja u iznosu 534 milijuna kuna, što je poboljšanje od 918 milijuna u odnosu na gubitak od 384 milijuna kuna prošle godine, ističe se u priopćenju.

Krajem rujna Fortenova grupa je na računima imala gotovo dvije milijarde kuna. Istodobno je nastavila s procesom razduživanja te je omjer neto duga i prilagođene EBITDA-e, prema definiciji kreditora, na kraju razdoblja bio 3,58 puta, što je upola manje od 7,2 puta koliko je taj omjer iznosio u trenutku osnivanja Fortenova grupe.

U usporedbi s nekonsolidiranim rezultatima na kraju trećeg kvartala 2021., 18 društava iz osnovnih djelatnosti - maloprodaje i veleprodaje, prehrane i poljoprivrede, realiziralo je 12 posto veći ukupni prihod, dok je nekonsolidirana EBITDA osnovnog poslovanja bila veća 11 posto, navodi se u priopćenju.

Tako su u Maloprodaji i veleprodaji realizirani 9 posto viši prihodi i 9 posto veća EBITDA.

Kako pojašnjavjau iz Fortenova grupe, taj rast su u segmentu prihoda podržale brojne aktivnosti kompanije vezane za optimizaciju cijena i širenje mreže te dijelom i visoka inflacija, dok su usredotočenost na optimizaciju prodajnih mjesta, sinergije i mjere za uštedu energije rezultirale većom EBITDA-om. Veleprodajni segment svoj 18 posto bolji rezultat duguje prije svega potpunom oporavku HoReCa kanala.

Među kompanijama u maloprodaji Fortenova grupe najbolje rezultate su imali Konzum Hrvatska, Mercator BiH i Mercator Srbija, koji su zabilježili rast prihoda veći od 10 posto. Generalno, inflacija je imala i najveći negativni utjecaj na rezultate maloprodaje jer je podigla cijene proizvoda i usluga te troškove radne snage.

Napominju i da su kompanije u poslovnom području prehrana bile su pod jakim udarom većih logističkih troškova kroz rast cijena pogonskih goriva kao i rast cijena sirovina. Ipak, ukupno je područje prehrane u Fortenova grupi imalo čak 24 posto veći prihod, potaknut većom prodajom, ali i inflacijom, pa su kompanije redom bilježile dvoznamenkasti rast prihoda u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine. Veći rast EBITDA-e je neutraliziran spomenutim višim cijenama sirovina, inflacijom ulaznih troškova i povećanjem plaća te se kretao na razini 2 posto povećanja u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

Prihod poslovnog područja poljoprivreda rastao je 7 posto, čemu su najviše pridonijeli svinjogojstvo, stočarstvo i proizvodnja mlijeka, dok je EBITDA porasla za 60 posto, uglavnom zahvaljujući rastu cijena poljoprivrednih burzovnih roba, ali i snažnoj kontroli operativnih troškova, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Konzu, Mercator, Fortenova grupa, Fabris Peruško
PROČITAJ I OVO
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
PREKRETNICA
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Zrakoplovna kompanija Emirates izvela je uspješan testni let Boeinga 777 koji pokreće održivo zrakoplovno gorivo, objavila je kompanija ranije ovog tjedna. Glavni operativni direktor Emiratesa Adel Al Redha opisao je let kao "prekretnicu", izvijestila je francuska novinska agencija AFP.
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
UHLJEBI
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
ZAGREB - Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe.
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
TVRDNJE
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
ESSEN - Inženjerska tvrtka Siemens zanijekala je izvješće njemačkog medija da je u ugovoru s turskom državnom željezničkom kompanijom u petak postojala klauzula o bojkotu Izraela.
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
CIJENE
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
FRANKFURT - Nestlé će ove godine morati povećati cijene svojih prehrambenih proizvoda kako bi nadoknadio veće troškove proizvodnje, izjavio je danas za njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" izvršni direktor Mark Schneider.
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
REKORDI
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
LJUBLJANA - Slovenske željeznice (SŽ) lani su, prema prvim procjenama, ostvarile nešto više od 40 milijuna eura dobiti iz poslovanja, uz prihode od 620 milijuna eura, što je najviše dosad, rekao je u četvrtak generalni direktor te tvrtke Dušan Mes. intervju za online portal 24ur.com. Među planovima za budućnost istaknuo je preuzimanje preostalog udjela u Nomagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE