GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konzum i Studenac imaju najviše trgovina u Hrvatskoj

Konzum i Studenac imaju najviše trgovina u Hrvatskoj
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2019 / 09:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Stota trgovina Lidla u Hrvatskoj, otvorena u zagrebačkom naselju Špansko, te plan da do kraja godine samo taj trgovac otvori još dvije, novu u Splitu i preuređenu u Poreču, jedan je od najboljih dokaza kako se na malom tržištu poput hrvatskog nastavlja bitka za svakog kupca. 

Reklo bi se kako bolja kupovna moć i rast prometa opravdavaju rast trgovačkih kvadrata u FMCG-u. No prema mišljenju mnogih stručnjaka u sektoru, njih je i sada previše, piše Večernji list.

Slijedi dalja konsolidacija tržišta, preuzimanja i spajanja, naročito u srednjoj domaćoj trgovini, pa je tako Studenac, u vlasništvu poljskog fonda iz grupacije Enterprise Investors, prvo u portfelj spremio Istarske supermarkete, a potom i zadarski Sonik. S Istarskim supermarketima Studenac već ima 507 trgovina i 2591 zaposlenog, s ciljem povećanja prodajne mreže na 530 trgovina do kraja godine. Ulaze li u tu brojku i neke od 88 trgovina Sonika, do kraja zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor.

No iako broj trgovina nije mjerilo uspješnog poslovanja, tim više što najjači u RH nisu orijentirani ni na iste formate, Studenac, koji je postao glavni maloprodajni lanac na jadranskoj obali, drži drugo mjesto po broju trgovina, a po lanjskim je prihodima od 1,62 mlrd. kuna bio na 7. mjestu ljestvice 10 najvećih trgovaca.

Vodeći Konzum s 9,53 mlrd. kn i dalje je prvi po broju trgovina (više od 600) i zaposlenih (9500). Spar, koji je nakon Lidla (5,17 mlrd. kn) lani bio treći s 4,52 mlrd. kn prihoda, u 114 trgovina zapošljava više od 4600 radnika, Plodine (4,22 mlrd. kn) u 89 trgovina, prema podacima Fine za 2018., više od 3400, a Kaufland (3,63 mlrd.) 39 trgovina i 2444 zaposlena. Tommy (2,85 mlrd. kn) ima 210 trgovina i 3800 radnika, KTC (1,55 mlrd.) s 27 trgovina i 1228 zaposlenih, NTL s prihodima od 1,1 mlrd. kn u 2018. 246 trgovina i 1300 radnika, a Lonia (0,59 mlrd. kn) 244 trgovine i 1025 radnika.

Tagovi: Konzum, Studenac, Lidl, Istarski supermarketi, Sonic
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE