GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korisnici ENC-a odsad bez zaustavljanja od Zagreba do Pule

Korisnici ENC-a odsad bez zaustavljanja od Zagreba do Pule
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Korisnici elektronske naplate cestarine (ENC) u Hrvatskoj više ne moraju imati dva uređaja ili se registrirati posebno kod svakog upravitelja kako bi se bez zaustavljanja vozili Istarskim ipsilonom i autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb.

Naime, Istarski ipsilon je pod koncesijom tvrtke Bina Istra i dosad njezin sustav ENC-a nije bio interoperabilan sa sustavima HAC-a i ARZ-a.

ENC sustavi HAC-a i ARZ-a, pak, interoperabilni su već odavno. U Hrvatskoj je oko 566 tisuća korisnika ENC-a, od toga HAC-ovih 346.231, Bina Istra ih ima 120.000, a ARZ oko 100.000. U Bina Istri i HAC-u objašnjavaju da svi sadašnji i novi korisnici ENC-a uz registraciju kreditne ili Inine kartice sad mogu putovati diljem Hrvatske bez potrebe za dodatnom registracijom svog ENC uređaja i potpisivanjem ugovora kod svakog upravitelja autocesta u RH, a i dalje će moći koristiti popuste kod svakog upravitelja. Za osobna vozila popusti iznose i do 30 posto za korištenje autoceste i do 50 posto za prolaz kroz tunel Učka.

- HAC je pristupio projektu kako bi se i korisnicima ENC-a operatera Bina-Istre pod istim uvjetima i pogodnostima omogućilo korištenje HAC-ovih i ARZ-ovih dionica. Isto tako i naši postpaid korisnici mogu bez dodatne registracije koristiti Istarski ipsilon. Radi se o malim, ali važnim poboljšanjima kako bi postojeći sustav učinili što efikasnijim i boljim za korisnike do uvođenja novog sustava beskontaktne naplate cestarine - kaže predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan za Večernji list.

Kako naglašavaju iz HAC-a i Bina Istre, uspostavljanje interoperabilnosti za ENC postpaid uslugu bitan je korak u povezivanju upravitelja autocesta u Hrvatskoj koji omogućuje korisnicima neometano i jednostavno putovanje, bez ikakvog fizičkog kontakta, a što je posebno bitno u današnjim uvjetima kad se cijeli svijet susreće s virusom COVID-19. To znači da se interoperabilnost odnosi samo na postpaid korisnike ENC-a, odnosno s trajnim nalogom, a njih je 50-ak tisuća.

– Ovime se nastavlja s realizacijom bitnih ciljeva Bina Istre u smjeru konstantnog unapređenja komfora korisnika i sigurnosti na autocestama uz izbjegavanje fizičkog kontakta korisnika prilikom putovanja, s obzirom na to da nam je sigurnost korisnika kao i protočnost na naplatnim postajama uvijek na prvom mjestu – objašnjava generalni direktor Bina Istre Dario Silić.

Na Istarskom ipsilonu udio plaćanja ENC-om u vrijeme koronakrize iznosi 58 posto, a na HAC-ovim autocestama udio ENC-a je 43,65. Ove godine do sredine rujna HAC bilježi gotovo 23.000 novih korisnika ENC-a, a Bina Istra 4000. Do kraja godine ARZ bi se pak trebao pripojiti HAC-u, a to među ostalim otvara i pitanje što će biti s korisnicima ARZova ENC-a. U HAC-u objašnjavaju da 100-tinjak tisuća korisnika neće to pripajanje ni osjetiti jer će svi ENC računi ARZ-a biti automatizmom prebačeni na HAC.

Tagovi: elektronska naplata cestarine, ENC kartice, Autocesta Rijeka-Zagreb, Hrvatske autoceste, Bina Istra, Boris Huzjan
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE