GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza smanjila proizvodnju vina

Koronakriza smanjila proizvodnju vina
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Globalna proizvodnja vina zadržat će se ove godine ispod petogodišnjeg prosjeka zbog niskog obujma proizvodnje u Južnoj Americi i ograničenja u Europskoj uniji u pandemiji koronavirusa, objavila je međunarodna udruga proizvođača.

OIV je preliminarno procijenio da bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno između 253,9 i 262,2 milijuna hektolitara (mhl) vina, odnosno prosječno 258 milijuna hektolitara.

To bi značilo da bi proizvodnja drugu godinu zaredom ostala ispod prosjeka, nakon što se 2018. približila rekordnoj razini, priopćila je organizacija sa sjedištem u Parizu.

"To ne mora nužno biti loša vijest za vinski sektor, s obzirom na trenutni kontekst, u kojem geopolitičke napetosti, klimatske promjene i pandemija COVID-19 generiraju visok stupanj nestabilnosti i nesigurnosti na globalnom tržištu vina", priopćio je OIV.

U Europskoj uniji vinogradima su koristili dobri vremenski uvjeti, ali proizvodnja je i dalje ispod prosjeka, budući da proizvođači i vlade ograničavaju proizvodnju kako bi se suprotstavili negativnom utjecaju pandemije, navodi OIV.

Tako su se proizvođači šampanjca u Francuskoj ove godine dogovorili da će obrati oko 20 posto manje grožđa u sklopu nastojanja da se oporave od kolapsa prodaje izazvanog koronakrizom.

OIV očekuje da će države EU-a, uključujući tri najveća svjetska proizvođača vina Italiju, Francusku i Španjolsku, ove godine proizvesti 159 milijuna hektolitara vina, pet posto više nego u 2019. godini, ali i dalje ispod prosjeka.

U jedan hektolitar ulaze 133 standardne boce.

Na južnoj hemisferi ukupna bi proizvodnja trebala pasti osam posto, na 49 milijuna hektolitara, uglavnom zbog oštrog smanjenja u Argentini, za 17 posto, Čileu, za 13 posto, i u Australiji, za 11 posto, objavio je OIV.

Proizvodnja u SAD-u trebala bi porasti jedan posto, na 24,7 milijuna hektolitara, iako bi ta procjena mogla biti izmijenjena nakon objave novih informacija o posljedicama šumskih požara u regijama Napa i Sonoma, priopćio je OIV..

Tagovi: globalna proizvodnja vina, vino
PROČITAJ I OVO
Malezija zatvara pogone najvećeg proizvođača zaštitnih rukavica zbog zaraze
POTEZI
Malezija zatvara pogone najvećeg proizvođača zaštitnih rukavica zbog zaraze
KUALA LUMPUR - Malezija je najavila zatvaranje gotovo 30 tvornica korporacije Top Glove radi testiranja i karantene nakon što je kod više od 2.000 radnika najvećeg proizvođača gumenih rukavica u svijetu potvrđena zaraza covidom 19.
Zagrebačke otpadne vode i HZJZ: Praćenjem otpadnih voda do tragova korone
PROJEKTI
Zagrebačke otpadne vode i HZJZ: Praćenjem otpadnih voda do tragova korone
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) pokrenuo je projekt praćenja otpadnih voda kao odgovor na pandemiju COVID-19.
Crni petak: dm će donirati pet posto ukupnog dnevnog prometa
DONACIJE
Crni petak: dm će donirati pet posto ukupnog dnevnog prometa
ZAGREB - U petak, 27. studenog, umjesto Crnog petka dm će i ove godine tradicionalno obilježiti treći u nizu Giving Friday u sklopu kojeg će donirati higijenske i ostale potrepštine u vrijednosti od čak pet posto dnevnog prometa ostvarenog u svim prodavaonicama i dm online shopu.
British Airways na webu otvara božićnu trgovinu za prodaju predmeta iz zrakoplova
PRODAJA
British Airways na webu otvara božićnu trgovinu za prodaju predmeta iz zrakoplova
LONDON - Britanska zrakoplovna tvrtka British Airways, koja je, poput ostalih aviokompanija u golemome minusu zbog posljedica pandemije koronavirusa, u ponedjeljak je najavila internetsku prodaju luksuznog pribora za jelo i posuđa, papuča, kozmetičkog pribora, kolica i ostalih predmeta iz svojih prizemljenih zrakoplova, nastojeći bar na taj način zadržati svoje klijente u vrijeme kada putuje vrlo malo ljudi.
Zvijezda u 2020. razvila tri inovativna proizvoda
PROIZVODI
Zvijezda u 2020. razvila tri inovativna proizvoda
ZAGREB - Zvijezda majoneza prženi luk novi je proizvod iz Zvijezde kojom prva hrvatska tvornica ulja zaokružuje razvoj inovativnih proizvoda u kriznoj 2020. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE