GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza zaustavila investicije u turizam teške tri milijarde kuna

Koronakriza zaustavila investicije u turizam teške tri milijarde kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 08:12
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Snažan investicijski ciklus, u koji su posljednjih desetak godina ušle brojne hrvatske turističke kompanije, koronakriza naglo je prekinula.

Proteklih godina ulaganja su bila i oko milijarde eura godišnje. Tvrtke su ulagale u svoje objekte, iako mnogi kažu da je bilo premalo greenfield investicija, privatiziralo se i nekoliko velikih nekad državnih turističkih tvrtki poput Jadran iz Crikvenice, hotela Makarska iz Makarske, Cluba Adriatic iz Zagreba, Imperiala Rab te hotela Maestral iz Dubrovnika. S dolaskom privatnog kapitala krenula su i ulaganja u objekte ovih tvrtki, piše Novi list.

Svega toga ove godine nema, koronakriza je u prvi plan stavila očuvanje likvidnosti i opstanka samih tvrtki, a investicije mahom ostavila za neka bolja vremena. Hotelijeri kažu kako je ustvari u turističkom sektoru u Hrvatskoj prilično teško doći do kredita za ulaganje u ove objekte s obzirom na dugi rok povrata, a što je koronakriza sigurno produžila i učinila još neizvjesnijim.

U Sektoru za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) tako kažu kako se, prema dostupnim informacijama, većina hotelskih kuća očitovala kako su na čekanje do daljnjeg stavile investicije ukupne vrijednosti od čak tri milijarde kuna, koje su trebale biti realizirane u tekućoj i 2021. godini.

– Velike hotelske kuće završit će prije planirane i dogovorene investicije, ali nove se odgađaju. Na snazi je krizni menadžment koji se naravno odnosi i na pitanja vezana uz kako započete tako i planirane investicije. Sredstva koja su bila predviđena za investicije uslijed ove neplanirane situacije mnogi će iskoristiti za održavanje likvidnosti i prilagodbi poslovanja novim okolnostima, kažu u HGK-u dodajući kako su među najvećim ulagačima tradicionalno turističke grupacije Valamar Riviera, Maistra, Plava laguna i Arena Hospitality Group.

Isto tako, tvrtka Importanne Resort nastavlja ulaganje u petozvjezdani hotel Royal Palm. Ukupna ulaganja Grupe Valamar, pak, u ovoj godini trebala su dosegnuti 826 milijuna kuna. Jedna od najvećih turističkih investicija je bila od Valamara Riviere u novu zonu Pical s pet zvjezdica u Poreču, čija je ukupna vrijednost milijardu i pol kuna. Otvaranje te zone bilo je predviđeno iduće godine. Arena Hospitality Group uz niz investicija ove i prošle godine, a što su kupnja pulskog hotela Riviera za 365 milijuna kuna, ulaganje u kamp Arena Grand Kažela u obje faze vrijednosti preko 200 milijuna kuna, te apartmansko naselje Arena Verudela Beach 60-ak milijuna kuna, nastavlja radove na najvećoj investiciji, hotelu Brioni, vrijednom 240 milijuna kuna. Otvorenje se planira za sezonu 2021.

Maistrine investicije ove godine uključuju nastavak renoviranja hotela Eden, uređenje okoliša restorana u sklopu hotela Amarin, a najveća je investicija podizanje razine kvalitete sadržaja i ponude u rovinjskim i vrsarskim kampovima. Planiran je početak projektiranja kompletne obnove zagrebačkih hotela Panorama i Westin, a u Dubrovniku treća faza uređenja hotela Hilton Imperial. Adris grupa u sklopu kojeg Maistra posluje, u skladu s planovima u sljedećemu trogodišnjem razdoblju planira uložiti više od četiri milijarde kuna, od čega u turistički dio svog poslovanja oko tri milijarde kuna. Uskoro se očekuje i formalni završetak postupka povezanog s hotelom Marjan u Splitu.

Isto tako, rapska tvrtka Imperial Riviera, koja je dio Valamarove grupacije, je krajem prošle godine započela do sada najveći investicijski ciklus u visini od 226,2 milijuna kuna.

Najznačajnija investicija odnosi se na, prošle godine kupljeni, hotel Valamar Parentino (ex Zagreb) u Poreču, koji je prve ovogodišnje goste primio proteklog vikenda. Rekonstrukcijom i dogradnjom objekta, pored postojećih 230, izgrađeno je 99 novih smještajnih jedinica, tako da sa 812 osnovnih ležajeva i pomoćne ležajeve, hotel može primiti više od tisuću gostiju.

– Većina planiranih ulaganja u Valamar Parentino Hotel u visini od 113 milijuna kuna, realizirana su u ovoj godini. Osim na smještaj, investicija se odnosi i na razvoj ostalih usluga. Maro sadržaji upotpunjeni su novim igralištem, proširen je bazenski kompleks koji uključuje relax pool za odrasle i dječji bazen, sunčalište s novim bazenom od 200 metara kvadratnih te dva tobogana koji se spuštaju s krova zgrade. Izgrađen je novi Oliva Grill Snack Bar te je proširen kapacitet glavnog restorana s izvanrednim pogledom na more. Izgrađena je i pozornica za večernje programe, nova trafostanica, nove šetnice i povećan je kapacitet parkirališta. Hotel će u sezoni zapošljavati oko 140 zaposlenika, a sa svojom ponudom i sadržajima prvenstveno je namijenjen obiteljima s djecom, kazao je Vlado Miš, predsjednik Uprave Imperial Riviere.

Također je dodao kako je druga najveća investicija Imperial Riviere ona u Makarskoj. Da podsjetimo, nekadašnja državna tvrtka Hoteli Makarska, lani je pripojena rapskom Imperialu i time je nastala jedna od deset najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj Imperial Riviera. U Makarskoj se dakle i ove godine ulaže u drugu fazu preuređenja i repozicioniranja Valamar Meteor Hotela. Nakon prošlogodišnjeg uređenja 112 smještajnih jedinica, ovogodišnja investicija obuhvaća preuređenje preostalih 166 smještajnih jedinica, zone recepcije i lobija, izgradnju novog kompleksa vanjskih bazena, preuređenje zone unutarnjeg bazena i spa, implementacija Maro koncepta animacije, preuređenje zone s dvoranom za sastanke te preuređenje ulaza i prilaza.

Doznajemo kako je privremena obustava gradilišta od 25. ožujka koja je trajala otprilike mjesec dana, onemogućila pravovremeni završetak investicije i stavljanje hotela u funkciju, tako da će se radovi na preostalih 25 posto investicije nastaviti nakon turističke sezone.

U sklopu Valamar Meteor Hotela, uz samu šetnicu i plažu realizirana je investicija u novi objekt s ugostiteljskom ponudom, pod nazivom Trattoria La Pentola, koja je protekli tjedan počela radom. Ova investicija Imperial Riviere vrijedna je 4,7 milijuna kuna i u visokoj sezoni zapošljavat će oko 20 djelatnika. Novi ugostiteljski objekt raspolaže s oko 100 vanjskih sjedećih mjesta te 80 unutarnjih. Inače, ovo je četvrti La Pentola restoran u Hrvatskoj, brendiran u skladu s Valamarovim standardima, i prvi takav izvan Istre.

Tagovi: hrvatski turizam, Valamar Riviera, Hoteli Maestral, Arena Grand Kažela, Valamar Parentino Hotel, Club Adriatic, Maistra, Arena Hospitality Group, Imperial Riviera, Turisthotel, Adriatic Croatia International Club
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE