GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš grupa u prvom kvartalu povećala prihode 9,2 posto

Kraš grupa u prvom kvartalu povećala prihode 9,2 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 14:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Unatoč svim izazovima i nastavku otežanog rada uslijed pandemije bolesti COVID-19, Kraš grupa nastavila je u 2021. godini trend uspješnog poslovanja, što pokazuju rezultati za prvi kvartal 2021. s konsolidiranim ukupnim prihodima u iznosu od 237,8 milijuna kuna.

Porast je to od 20 milijuna kuna, odnosno 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 10,35 milijuna kuna, dok ostvarena neto dobit iznosi 7,34 milijuna kuna, objavljeno je danas u financijskim izvješćima kompanije na Zagrebačkoj burzi.

„Zahvaljujem ponajprije svakoj radnici i svakom radniku Kraš grupe na doprinosu u ostvarenju ovakvih financijskih rezultata, kojima možemo zaista biti zadovoljni osobito ako se uzme u obzir s kakvim smo se sve okolnostima suočavali tijekom 2020. godine, a koje se nastavljaju i u ovoj godini. Osobito možemo biti ponosni na činjenicu da ostvarujemo rast u svim kategorijama, velikim dijelom zahvaljujući tomu što smo još prošle godine prepoznali prilike i ostvarili napredak u svim segmentima poslovanja. U godini u kojoj obilježavamo 110 godina poslovanja nastavljamo s aktivnostima usmjerenima na jačanje poslovanja i povećanje konkurentnosti, na zadovoljstvo naših radnika, poslovnih partnera i dioničara“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

Povećanje prihoda od prodaje, kao i volumena

U ukupnim prihodima prvog kvartala 2021. godine prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 234,1 milijuna kuna, ostali poslovni prihodi iznose 1,4 milijuna kuna, a financijski prihodi 2,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu povećani su prihodi od prodaje i na domaćem tržištu, koji iznose 122,4 milijuna kuna s povećanjem od 6,5 posto, i u inozemstvu, u iznosu od 111,7 milijuna kuna, odnosno 12,9 posto više u odnosu na 2020. Usprkos daljnjem snažnom utjecaju pandemije na poslovanje, ukupan obujam prodaje povećan je za 10,5 posto, odnosno 774 tone u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 8.161 tonu. Na domaćem tržištu ostvaren je rast od 3,5 posto, a na inozemnim čak 19,3 posto, pri čemu je velika većina važnijih izvoznih tržišta ostvarila prodajne rezultate na razini ili čak veće u odnosu na 2020.

S početkom ove godine Kraš grupa sklopila je na četirima tržištima regije suradnju s novim distributerom s ciljem poboljšanja realizacije i poslovanja.

Rast prodaje u svim kategorijama, najviše kod kakao proizvoda

Gledano po kategorijama, najveći rast prodaje bilježi asortiman iz grupe kakao proizvoda, koji je s 18,5 posto rasta ujedno i generator rasta prihoda od prodaje. Asortiman keksa i vafla raste 15,4 posto, a bombona 11,7 posto, dok rast bilježi i prodaja asortimana iz tvornice Mire Prijedor za 7,7 posto te Karoline Osijek za 0,9 posto.
I u 2020. povećani prihodi i dobit u odnosu na 2019.

Uz financijske rezultate za prvi kvartal 2021. godine, Kraš grupa objavila je i revidirana konsolidirana i nekonsolidirana financijska izvješća za 2020. godinu, prema kojima je vidljivo povećanje ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu za 5 milijuna kuna. Kraš grupa bilježi tako prihod u pandemijskoj 2020. godini u iznosu od 1.042,5 milijuna kuna, a nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 25,34 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 25,14 milijuna kuna.

Zadržana razina prodaje u 2020., rast u zapadnoj Europi

U ukupnim prihodima u 2020. godini ostvareni prihodi od prodaje iznose 972,5 milijuna kuna, ostali poslovni prihodi 58,4 milijuna kuna, dok su financijski prihodi 11,6 milijuna kuna. Snažan utjecaj pandemije, ali i potresa u Zagrebu i na Banovini koji su dodatno otežali proizvodne, distributivne i ostale poslovne procese, ipak nije spriječio Grupu da u 2020. godini zadrži razinu prodaje iz godine ranije na velikoj većini važnijih izvoznih tržišta. Pritom je na tržištu zapadne Europe zabilježen i rast od 15,6 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je na domaćem tržištu ukupan obujam prodaje povećan za 306 tona, odnosno 1,6 posto.

U 2020. godini Kraš grupa je zabilježila povećanje svoje poslovne aktivnosti gledano kroz rast ukupnih prihoda, rast volumena proizvodnje i prodaje kao i povećanih investicijskih aktivnosti. Ostvarena je EBITDA u visini od 97 milijuna kuna.

Tagovi: Kraš grupa, Kraš, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
LIKVIDACIJA
Evo zašto je 1.200 radnika Geoksa iz Vranja dobilo otkaz
VRANJE - Geoks odlazi u likvidaciju, a svi zaposleni - njih oko 1.200 - ostaju bez posla, stoji u oglasu koji je kompanija jutros objavila na oglasnoj tabli i portirnici fabrike.
Igor Džajić novi član Uprave Instituta IGH
KARIJERE
Igor Džajić novi član Uprave Instituta IGH
ZAGREB - Nadzorni odbor Instituta IGH, d.d. na sjednici održanoj 30. 7. 2021. godine imenovao je Igora Džajića, dosadašnjeg Tehničkog Direktora društva, za četvrtog člana Uprave.
Nagradu za rezultate rada primilo pola milijuna radnika
NAGRADE
Nagradu za rezultate rada primilo pola milijuna radnika
ZAGREB - Nagradu za rezultate rada ove je godine već primilo oko pola milijuna radnika zaposlenih u 39 tisuća tvrtki, svaki u prosjeku oko 2400 kuna, ukupno 1,24 milijarde kuna, piše u ponedjeljak Večernji list.
Petina poduzetnika je u trgovačkoj djelatnosti
STATISTIKA
Petina poduzetnika je u trgovačkoj djelatnosti
ZAGREB - Od 139.009 poduzetnika u 2020. godini, njih 28.615 ili skoro svaki peti poslovao je u djelatnosti trgovine, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).
Skoro svaki drugi zaposlenik razmišlja o promjeni karijere
KARIJERE
Skoro svaki drugi zaposlenik razmišlja o promjeni karijere
NEW YORK - Gotovo polovica zaposlenika razmišlja o značajnim promjenama u karijeri sljedeće godine, prema Microsoftovom Work Trend Indexu. To je, između ostalog, posljedica pandemije covida-19, koja je na tržište rada donijela mnoge izazove. U istraživanju je 54 posto sudionika prijavilo osjećaj zagušenja, objavio je Microsoft.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE