GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš povećao marže, imao sjajan zadnji kvartal 2022.

Kraš povećao marže, imao sjajan zadnji kvartal 2022.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 09:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U 2022. godini Kraš je zabilježio rast prihoda od prodaje od 8,7% u odnosu na prethodnu godinu, rast EBITDA-e od 22,4%, te neto dobit od 44,9 milijuna kuna, što je povećanje od 49% u odnosu na prethodnu godinu.

Počevši od prihoda, prihodi od prodaje iznosili su 11,4 milijarde kuna, što je povećanje od 8,7% na godišnjoj razini.

Od toga je prodaja na domaćem tržištu iznosila 630,3 mil. kuna, što je povećanje od 9,9% na godišnjoj razini, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 498,3 mil. kuna, što je povećanje od 6,7% na godišnjoj razini, pišu analitičari Intercapitala

Rast prihoda zabilježen je u svim kategorijama proizvoda, dok je količina prodanih proizvoda nešto niža na godišnjoj razini. Naime, ukupna količina prodaje iznosila je 36,4 tisuća tona, što je 1,4% ili 505 tona manje u odnosu na prethodnu godinu. Od toga domaće tržište bilježi količinski pad od 1,9%, dok je količinski pad na inozemnom tržištu 4%.

To bi impliciralo da je rast prihoda od prodaje posljedica viših cijena proizvoda, a s obzirom da su prihodi porasli za 8,7%, dok je količinski smanjen za 1,4%, dokazuje da Kraš u prosjeku može zaračunavati više cijene svojih proizvoda uz neznatno smanjenje volumena. Nadalje, to nam također može pokazati da Kraš ima solidne tržišne udjele u svojim segmentima proizvoda, što je u kombinaciji s naporima optimizacije zaliha dovelo do spomenutog povećanja prodaje.

Dalje, EBITDA je iznosila 116,2 milijuna kuna, što je povećanje od 22,4% u odnosu na prethodnu godinu, što implicira EBITDA maržu od 10,20%, povećanje od 1,15 p.p. YoY. Ovaj rast prvenstveno je bio potaknut nekoliko stvari. Prvo, veći materijalni troškovi, koji su na godišnjoj razini porasli za 16,3% i iznosili su 744,5 mil. kuna. Drugo, veća rezerviranja (u ovom slučaju za mirovine, otpremnine i druge slične obveze prema radnicima) koja su porasla više od 3 puta, na 23,5 mil. kuna. Na kraju, promjene vrijednosti zaliha proizvoda u proizvodnji ali i gotovih proizvoda iznosile su -36,5 mil. kuna u 2022. (2021.: 919 tisuća kuna).

Konačno, neto dobit iznosila je 44,9 mil. kuna, što je povećanje od 49% u odnosu na prethodnu godinu, što implicira neto profitnu maržu od 3,94%, povećanje od 1,07 p.p. YoY. Zapravo, ovaj rast je stvarno podržan u zadnjem kvartalu, jer je Društvo zabilježilo neto dobit od 8,7 milijuna kuna u četvrtom tromjesečju 2022., dok su u istom razdoblju prošle godine zabilježili neto gubitak od 4,07 milijuna kuna.

Tagovi: Kraš, neto marža, poskupljenja, sirovine, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
POSIPANJE PEPELOM
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
RIJEKA - Zračna luka Rijeka spremna je vratiti cijene korištenja parkinga za komercijalne svrhe na staro, ali pritom ima dva uvjeta.
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE