GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%

Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 13:17
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopšteno je danas.

Delatnosti kreativnih industrija u Srbiji čine više od sedam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije (7,4 odsto prema podacima za 2019. godinu) i ostvaraju kontinuiran rast, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60 odsto, navodi se u izveštaju Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Кumulativni rast izvoza sektora kreativnih industrija, u periodu od 2014. do 2020. godine iznosi 51 odsto, dok je u istom periodu ukupna vrednost ostvarenog izvoza 346,8 milijardi dinara.

Kako je precizirano u izveštaju "Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije", u istom periodu bruto dodata vrednost (BDV) sektora kreativnih industrija porastao je sa 178 milijardi dinara na 236 milijardi dinara, što je rast od 32 odsto.

"Raznim merama država je u prethodnom periodu poboljšala uslove rada upravo ovog sektora, a ima još prostora za unapredjenje na čemu i radimo kontinuirano. Posebno je važno da više od polovine zaposlenih u ovom sektoru čine mladi od 20 do 45 godina, visoko obrazovani, dok je procenat žena između 40 i 45 odsto", istakla je premijerka Ana Brnabić.

Dodala je da je da se razvojem kreativnih industrija i podrškom talentima, inovatorima, naučnicima može na najbolji mogući način graditi imidž moderne Srbije u svetu.

"Zbog toga je i osnovana nacionalna platforma 'Srbija stvara', koja deluje kao nacionalni brend moderne Srbije, afirmišući i podstičući srpsku izuzetnost, inovativnost i kreativnost", kazala je Brnabić.

U saopštenju te platforme navedeno je da na ubrzan razvoj sektora kreativnih industrija u Srbiji ukazuje i porast broja registrovanih firmi koje se bave nekom od 80 delatnosti iz sektora kreativnih industrija, inovacija i ekonomija zasnovanih na znaju, sa 45.000 na više od 73.000, što je rast od 62 odsto.

Najveći broj firmi osnovan je u delatnosti računarskog programiranja, industrije razvoja video igara i proizvodnje audiovizuelenog sadržaja.

Broj preduzetnika u tom sektoru se gotovo udvostručio sa 14.000 na 31.000, dok je njihov ukupni promet porastao za 55 milijardi dinara, odnosno za 187 odsto.

"Direktan doprinos kreativnih industrija u Srbiji beležimo kroz ekonomske uticaje na rast BDP Srbije, ali i rast zaposlenosti i izvoza. Značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale su da je naš proizvod već prepoznat u svetu", reako je docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Igor Кovačević.

Tagovi: Kreativne industrije Srbije, Ekonomski fakultet u Beogradu, Ana Brnabić
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE