GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće modernizacija 95 pružnih prijelaza vrijedna 209 milijuna kuna

Kreće modernizacija 95 pružnih prijelaza vrijedna 209 milijuna kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj uskoro kreću radovi na modernizaciji 95 pružnih prijelaza, što će povećati njihovu sigurnost i smanjiti broj nesreća, a ukupna vrijednost tog projekta je 208,7 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU fondova, izvijestili su u utorak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da će se iz EU fondova financirati 85 posto prihvatljivih troškova projekta ili 142,6 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati iz državnog proračuna.

Za taj je projekt u utorak potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju 94 željezničko-cestovnih i jednog pješačkog prijelaza diljem Hrvatske između Ministarstva i HŽ Infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa, a među županijama najviše ih je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

U sklopu modernizacije tih prijelaza izvest će se radovi za povećanje sigurnosti i smanjenje opasnosti na sjecištima željezničkih pruga i cesta, što će utjecati i na smanjenje broja ljudskih žrtava, što su i glavni ciljevi projekta, a sve prijelaze opremit će se i automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona.

Na 79 željezničko-cestovnih prijelaza se, uz navedene uređaje, planiraju ugraditi i polubranici, a provest će se i osiguranje te opremanje prethodno projektiranih željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza na prugama za međunarodni, regionalni i lokalni promet, navodi se u priopćenju.

"Glavni projekti osiguranja i modernizacije svih prijelaza projektirani su s uvažavanjem interoperabilnih standarda, a ugrađena oprema će zadovoljavati sve propisane sigurnosne i tehničke zahtjeve uz dodatno poštivanje sigurnosnih elemenata u skladu sa EU direktivama", ističu iz Ministarstva, napominjući da je to do sada 68. projekt u prometnom sektoru koji je ugovoren kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

S tim je projektom ukupna vrijednost svih projekata ugovorenih kroz ovaj program dosegla 18 milijardi kuna, od čega veći dio ili 12 milijardi dolazi iz EU fondova, zaključuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tagovi: modernizacija pružnih prijelaza, HŽ Infrastruktura, pružni prijelazi
PROČITAJ I OVO
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
ANALIZA - Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi
CJEPIVA
FT: EU traži pristup cjepivima AstraZenece proizvedenima u Americi

LONDON - Europska unija zatražit će od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomijestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT).

Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU
PORAZNO
Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU
ZAGREB - Hrvatska je na začelju ljestvice zemalja Europske unije po udjelu žena na menadžerskim pozicijama, koje su i na razini Unije još uvijek daleko od ravnopravnosti s muškarcima, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE