GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka u devet mjeseci s većim prihodima, ali manjom neto dobiti

Krka u devet mjeseci s većim prihodima, ali manjom neto dobiti
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 1,34 milijarde eura prihoda od prodaje, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit manja je za 22 posto i iznosila je 235,6 milijuna eura.

Grupa je na inozemnim tržištima ostvarila 1,25 milijardi eura prihoda od prodaje. Prodaja je porasla u svim prodajnim regijama i na većini tržišta, objavila je Krka putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

U istočnoj Europi prihodi od prodaje porasli su pet posto, na 434 milijuna eura, od čega su u Rusiji, Krkinom najvećem pojedinačnom tržištu, porasli tri posto, na 260 milijuna eura. U Ukrajini su pale za sedam posto, na 55,8 milijuna eura.

U srednjoj Europi prihodi od prodaje veći su za devet posto i iznose 305 milijuna eura. Na najvećem Krkinom tržištu na ovim prostorima, Poljskoj, porasli su šest posto, na 136,6 milijuna eura. U zapadnoj Europi prihodi su porasli 10 posto, na 266,4 milijuna eura, u jugoistočnoj Europi osam posto, na 187,2 milijuna eura, a na prekomorskim tržištima 13 posto, na 55,5 milijuna eura.

Operativna dobit (EBIT) grupe iznosila je 320,3 milijuna eura, 37 posto više nego lani. Operativna dobit uvećana za amortizaciju (EBITDA) veća je za 27 posto i iznosi 398,2 milijuna eura.

Grupacija je ostvarila negativan neto financijski rezultat u iznosu od 33,7 milijuna eura, od čega su 41 milijun eura neto negativne tečajne razlike. Neto financijski rezultat grupe bio je za 156,1 milijun eura lošiji nego u istom razdoblju lani, što je, kažu u Krki, prvenstveno rezultat izrazitog jačanja rublje u prošloj godini. Dobit grupe prije oporezivanja iznosila je 286,6 milijuna eura i bila je 20 posto manja nego u istom razdoblju lani.

Tvrtka Krka povećala je prihode od prodaje za tri posto, na 1,25 milijardi eura. EBIT je smanjen za 16 posto, na 252,8 milijuna eura, EBITDA za 14 posto, na 312,5 milijuna eura. Čista dobit iznosila je 212,1 milijun eura, 40 posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

U cijeloj 2023. godini grupacija planira 1,77 milijardi eura prihoda od prodaje, što bi bilo 3,6 posto više nego lani. Čista dobit trebala bi iznositi oko 300 milijuna eura, nakon što je lani iznosila oko 364 milijuna eura.

Tagovi: Krka, jože colarič
PROČITAJ I OVO
Adris: Zaposlenicima za božićnice i nagrade za ostvarene rezultate 3.2 milijuna eura
POTEZI
Adris: Zaposlenicima za božićnice i nagrade za ostvarene rezultate 3.2 milijuna eura
ROVINJ- Adris grupa i tvrtke u njenom sastavu (Maistra, Croatia osiguranje, Cromaris i Abilia) i ove će godine, u skladu s kolektivnim ugovorima i ostvarenim rezultatima, svojim zaposlenicima isplatiti božićnicu i dar za djecu.
Accor otvara prvi Pullman u Hrvatskoj
HOTELI
Accor otvara prvi Pullman u Hrvatskoj
ZAGREB - Accor nastavlja dinamičan rast u Hrvatskoj. Globalni lider u hotelijerstvu, u suradnji s tvrtkom MPPD, partnerom u menadžmentu, predstavit će jedan od svojih premium brendova u Zagrebu. Pullman Zagreb prve će goste dočekati u trećem tromjesečju 2024.
Hrvatska pošta traži strane radnike
RADNICI
Hrvatska pošta traži strane radnike
ZAGREB - Hrvatska pošta proljetos je raspisala natječaj kojim traži agenciju za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika, tražeći ih ukupno 130.
Deichmann ide u oštre rezove
REZOVI
Deichmann ide u oštre rezove
BERLIN - Deichmann gasi marke obuće Onygo i MyShoes. Onygo je robna marka za mlade. Planirano je zatvaranje trgovina koje prodaju ove dvije marke.
Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
UZLET
Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
ANALIZA - Dionice Kraša od početka su prosinca na meti kupaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE