GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuhar: Prodaja Panvite hrvatskom Mplusu nije iznenađenje

Kuhar: Prodaja Panvite hrvatskom Mplusu nije iznenađenje
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2024 / 10:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prodaja Panvita grupe hrvatskoj uslužnoj tvrtki Mplus ne čudi agrarnog ekonomista Aleša Kuhara.

To što su hrvatski državni mirovinski fondovi sada postali i vlasnici Panvite čini mu se izrazom nezrelosti i nerazboritosti kako na razini struke, a posebno onih koji odlučuju u politici u posljednjih dvadeset godina.

Kuhar Panvitu vidi kao stup poljoprivredno-prehrambenog sustava u Sloveniji, a značajna vrijednost tvrtke je u više od 3000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu.

“To je potencijal koji su vidjeli vlasnici, a sada i novi investitor. Integrirana je kako treba, ima primarnu proizvodnju i preradu, svinjogojstvo, peradarstvo, ima jako dobre robne marke, izvrsnu kvalitetu proizvoda”, naveo je.

Prisjetio se početka Panvitine priče prije dva desetljeća koja je nastala na ruševinama tadašnjeg političkog cilja. To se, kazao je, temelji na uništavanju socijalističkih poduzeća, poput Poljoprivrednog gospodarstva Rakičan, Radgonske mesne industrije i Agromerkura, koja su bila "u relativno lošem stanju". Tada su obitelj Polanič i neki drugi povezani igrači odlučili integrirati te entitete. Kako je bila strukturirana financijska situacija, druga je priča, kaže.

“Riječ je o klasičnom postsocijalističkom privatizacijskom ciklusu, koji je u slučaju Panvite bio jako dug i završio je tek sada ulaskom hrvatskog vlasnika, kojeg je krajem prošle godine kapitalizirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s financijskom injekcijom od 60 milijuna eura", rekao je dodavši da EBRD ima jaku tendenciju ulaganja u poljoprivredu.

"Često je bio vrlo važan investitor u agrosustavu Hrvatske i Srbije", rekla je Kuhar, dodavši da snažno podržava i tajkunske priče koje su se odvijale u prošlom desetljeću, istaknuvši među ostalim primjer Agrokora i Delta holdinga.

Prema Kuharovim riječima, slovenska politika, za razliku od ovih velikih primjera nacionalnog formata u spomenutim zemljama, ali iu Slovačkoj, Mađarskoj i baltičkim državama, nije razumjela "pogrešnu političku orijentaciju iz 1990-ih u smjeru malog, obiteljskog, ruralnog ili retro pogled na proizvodnju hrane”. Istodobno, nije promicao jačanje ili očuvanje velikih prehrambenih sustava u Sloveniji (ABC Pomurka, MIP), rezultat čega je, po njegovim riječima, "devastiran i uništen hranidbeni lanac".

U svjetlu prodaje Panvite spomenuo je i prodaju Žita i Droge Kolinske, koje su također pripale hrvatskim vlasnicima. Podsjetio je na odluke državnih banaka u kojima je država igrala važnu ulogu, gdje su se "bez kritika prodavale tvrtke-stupci s ciljem sanacije slovenskog financijskog sustava".

Ovime na slovensko tržište ulaze zemlje koje znatno bolje razumiju te stvari, rekao je Kuhar. Činjenicu da su hrvatski državni mirovinski fondovi preko Podravke vlasnici Žita, a sada i Panvite, čini mu se "vrhunskim izrazom nezrelosti i nerazboritosti kako na razini struke, a posebno odluke - proizvođači ili politike u posljednjih dvadeset godina".

Povodom neslužbenih informacija Financia da će Celjske Mesnine uskoro biti u hrvatskim rukama, pod okriljem Mesne industrije Braća Pivac, Kuhar ističe da je, slično kao i u slučaju Panvite, riječ o tvrtki koja je u velikim dugovima.

Da je opća klima za poljoprivredno-prehrambenu industriju u zemlji povoljna, time bi i sklonost ulaganju raznih potencijalnih investitora bila veća. No, budući da to nije na radaru države, ovo je dobar nagovještaj za "teško racionalnog investitora da ga potakne na ulaganje". Hrvatski mirovinski fondovi shvatili su da su dugoročna ulaganja u prehrambene tvrtke idealna. Za razliku od banaka i osiguravajućih društava, ne radi se o visokim, nego niskim, ali sigurnim prinosima, napominje.

U slučaju Panvite ukazao je na veliku zaduženost u trenutku prodaje. Prema njegovim riječima, da je Slovenija zrela država i da je političarima jasan smisao prodaje takve tvrtke, morali bi pronaći nacionalni kapital u duhu kriznog menadžmenta. Tržište privatnog kapitala u Sloveniji je nisko, a malo je spremnosti za ulaganja, dodao je.

Vrijednost investicije u grupu Panvita je 50 milijuna eura, a kako su ovaj tjedan objasnili iz kompanije, nakon dobivanja svih potrebnih suglasnosti, omogućit će rast i širenje daljnjim akvizicijama. "Da petina novca ide na isplatu vlasnika, a ostatak na dokapitalizaciju, može biti relativno povoljno za tvrtku", ocijenio je, upozorivši i da će vrijeme pokazati jasniju sliku namjera novih vlasnika.

“Mi smo kao država potpuno neozbiljni u tome kako usmjeravati razvoj poljoprivredno-prehrambene industrije”, istaknuo je.

U svjetlu 20. obljetnice ulaska Slovenije u EU, naglasio je da je država kao takva uspješno ušla u EU na području poljoprivrede, ali je pacijent ili lječilište u gorem stanju nego što je bilo. u trenutku ulaska“.

Tagovi: kuhar, panvita, mplus, mirovinci, agrokor, delta, žito, droga, podravka
PROČITAJ I OVO
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
DOBRE BROJKE
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
RIJEKA - Prvih šest mjeseci 2024. godine najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog turizma obilježio je nastavak stabilnog poslovanja.
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
SNAŽAN RAST
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2024. ostvarila gotovo deset posto veće prihode od prodaje nego u istom razdoblju lani. Oni su iznosili 380,4 milijuna eura, odnosno 34,1 milijun eura više.
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
ZAGREB - Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&;ST) izvijestio je u srijedu da je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 52,7 milijuna eura, što je čak 279 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada mu je dobit bila 13,9 milijuna eura.
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
NEUSPJEH
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
PARIZ - Dionice najveće svjetske luksuzne grupe LVMH pale su u srijedu nakon što je prodaja u drugom tromjesečju u utorak bila ispod konsenzusa analitičara.
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
KARIJERE
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
CELJE - Nadzorni odbor Cinkarne Celje u utorak je za predsjednika nadzornog odbora imenovao Tomaža Berločnika, a za njegovu zamjenicu Melitu Malgaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE